用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 CUHK Quant Fin vs LSE Econ
go

CUHK Quant Fin vs LSE Econ [複製鏈接]

yukihohomm 發表於 18-8-6 10:07
阿囝今日Jupas 有CU Quant Fin offer , 之前已confirm 左LSE. 依家唔知stay HK or go UK. 請比下advice!
...

LSE la

王家爸爸    發表於 18-8-6 11:10

Ahkin 發表於 18-8-6 12:09
有說QF 行頭窄, 值唔值投資2M 去買名牌大學銜頭, 痛苦的決擇如無英國戶照, 畢業後亦未必有英國Job offer
...

供仔女去外國讀書,首先你銀包要有錢。 永遠不要為兒女孭一身錢債,讀書如是,買樓亦如是。如果錢係考慮,莫講LSE, 佢去哈佛麻省理工都係咁話,no way!

本地升學外國留學,我會考慮兩邊讀乜嘢科,樓主個case,學校比學校, 我一定揀LSE。

我唔知幾時開始,不停有人話冇英國居留權當地搵唔到工。如果LSE畢業係英國都搵唔到工,佢應該有冇居留權都唔使搵。我身邊就有不少朋友英國讀書兼當地大行工作, 香港人有,日本人有,國內的有,好多都無居英權。

cow 發表於 18-8-6 12:57
而家有working holiday, 係英國是否較易搵工?

唔知。我唔識人係英國join working holiday scheme。朋友/同事都是傳統recruitment的。

yukihohomm 發表於 18-8-7 10:52
今天便需交留位費。想了一夜,也未能決定!headache.

唔駛頭痛住,豪5000蚊比佢,繼續諗。

yukihohomm 發表於 18-8-7 13:46
如果霸住個位,最後唔讀,對有心讀的考生,似乎不太好。

你咪傻啦!依此推論,LSE admission rate又低D,又唔做clearing,你霸住LSE個位咪仲衰??? 你諗多咗啦。
‹ 上一主題|下一主題