用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

cafeva 發表於 18-8-12 10:53
數據王有無DGS pre-s1 數字? 搵極搵唔到
DGS 近5/6年都無公佈過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dgshygh 發表於 18-8-12 01:04
請教數據王如何得知上智及各校的Pre-s1成績?
中學校務報告
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

boboT 發表於 19-3-12 13:24
前輩 虛心求教, 我試試看能否把新生入學時考 PRE-S1 的程度推算6年後這批學生考DSE的成績畫上虛線.
假設 HK ...

諗吓以下問題:

1. S1個批學生,同S6個批學生,當中有多少變化呢?
2. S1 HKAT考核要求同6年後DSE考核要求,有冇得直接比較?

最後一點,人唔同機械人,人係會有情緒起伏,變幻莫測,甚至有時都唔知自己做想乜。正因如此,所有涉及人既問題,其實都無可能用公式去估計,因為點都唔會準確

boboT 發表於 19-3-12 14:01
我就是在找保值中學和避開負增值. 但數據很有限.
咁好簡單, 基本上大部份坊間所謂B1A中學, 都係無乜增值能力

想搵增值力高既, B1尾 (年年保B1保險線但年年都仲可以繼續保全英中, 仲要DSE成績見得吓人), B2同B3會多D

boboT 發表於 19-3-12 14:44
係呀,深感 B1A 太遙不可及,所以我都搵緊這類老師願意落力幫小朋友追下成績嘅學校。
...
聖提女子 (直屬位夠Cover 100%小學部學生)
St Clare
全港唯一只開辦NSS既私立中學: 音中

唔駛點做數據分析, 都可以想像佢地係有正增值

‹ 上一主題|下一主題