用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天虹新校長: 打破家長覺得Happy School就等於成績不好的 ...
go

天虹新校長: 打破家長覺得Happy School就等於成績不好的迷思   [複製鏈接]

其實救恩高小階段都唔係happy 吧? 不是嗎?

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/214669/%E5%A4%A9%E8%99%B9%E5%B0%8F%E5%AD%B8-%E5%BB%B6%E7%BA%8C%E7%90%86%E5%BF%B5%E6%8B%92%E6%93%8D%E7%B7%B4-%E5%BE%9E%E6%95%91%E6%81%A9%E8%BD%89%E4%BB%BB%E6%96%B0%E6%A0%A1%E9%95%B7%E9%A6%AE%E8%80%80%E7%AB%A0-%E6%9C%89%E5%95%B2%E9%87%8E%E5%BF%83?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=parenting

4    0    0    0

hohoho888 發表於 18-7-26 10:23

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/214669/%E5%A4%A9%E8 ...
天虹似乎未有生機了!

我終於明白點解救恩唔升佢做校長.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:29
天虹似乎未有生機了!

笑左

假happy?

hohoho888 發表於 18-7-26 10:23

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/214669/%E5%A4%A9%E8 ...
入面班白老鼠諗住有人打救佢地,點知又空歡喜一場

cloudcloudrobot 發表於 18-7-26 11:19
入面班白老鼠諗住有人打救佢地,點知又空歡喜一場
唔緊要, 反正差無可差, 最差都只係維持現狀啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:29
天虹似乎未有生機了!

回覆樓主:

全篇訪問都冇提及天虹點解可以由瀕臨殺校到收生充足....

唔係所有學校都要變成成績彪炳嘅名校,但經過Happy School嘅教育方式之後都應該反影喺升中派位張成績單上面有進步啩? 講來講去都仲係76%首志願.....

Soundervolt 發表於 18-7-26 14:11

唔係所有學校都要變成成績彪炳嘅名校,但經過Happ ...
我就諗原來佢當年有份approve朱生來做, 同埋話同佢理念相近
點解佢自己當年唔上呀?

hohoho888 發表於 18-7-26 14:30
我就諗原來佢當年有份approve朱生來做, 同埋話同佢理念相近
點解佢自己當年唔上呀?

當年佢真係冇朱校長咁醒識得搵校巴去邊境迎接新港學生返學,同埋揾香港01、星島、Vivu TV等傳媒搞自我宣傳呢尐橋去救天虹嘛,依家呢尐橋work咪照follow囉,唔係點解今時今日又喺香港01出現呢?

Soundervolt 發表於 18-7-26 14:38

當年佢真係冇朱校長咁醒識得搵校巴去邊境迎接新港學生 ...

即係而家搭好棚, 可以上去實踐理念了?

不過講真我都係睇電視節目好似鏗X集呀, 星期七檔案呀之類見到先識天虹
當時睇覺得間學校幾好咁, 校服又幾靚咁畫面好國際學校, 好活動教學
直到有一集講佢用打機來獎學生我就有D唔多buy 了, 雖然而家政府講電競, 但我都係古老人
後來發生德x事件後再睇真d, 噢, 原來如此這般

Soundervolt 發表於 18-7-26 14:11

唔係所有學校都要變成成績彪炳嘅名校,但經過Happ ...
食正條水,收足學生就得。入得去讀,唔會係追求b1班家長。成績滿足到家長,自然唔係成績唔好。

到時係搵間校風好嘅b3中學難少少啫,keep到80%第三志願即係辦學成功。

他坦言今年已44歲,還有15年便要退休,希望把自己可以做的都做了,為教育帶來一些新的思維。

44歲就念退休.........返黎做津校校長是不是有長糧?

alshadowb 發表於 18-7-26 15:05
他坦言今年已44歲,還有15年便要退休,希望把自己可以做的都做了,為教育帶來一些新的思維。

津校教職員, 有一份每有包唔會蝕, 政府包底有保証回報既公積金, 仲會按年資由政府增加供款

教職員年資, 係私校/直資/官津學校都可累計, 不過只有津校教職員有呢份超旬既公積金,

津校之間轉來轉去都有, 轉去私校公積金戶口會被結, 不會再有額外供款, 但日後轉回津校可重開.

不過如果轉去直資學校, 公積金戶口必戶必須結束, 就算日後再轉回津校, 都只能重開新公積金戶口 (定係唔可以再開? 只能繼續用MPF戶口呢?)

所以資深教職員由私校轉去津校, 可以搵多D退休保障

hkpapa852 發表於 18-7-26 16:40
官津校教職員, 有一份每有包唔會蝕, 政府包底有保証回報既公職金, 仲會按年資由政府增加供款

教職員年資,  ...
thanks....好明顯佢想點,咁都會同傳謀講.....傻的嗎~~

hkpapa852 發表於 18-7-26 16:40
官津校教職員, 有一份每有包唔會蝕, 政府包底有保証回報既公職金, 仲會按年資由政府增加供款

教職員年資,  ...

官校喺咪應該同津校分開?
應該話,官校舊制係有長俸(最荀)

新制就同新制公務員一樣,如你所指,每年加政府供款

而津校供款我唔太清楚,但聽聞有每年保證回報率(好似係5%),所以都比街外強積金好

hohoho888 發表於 18-7-26 14:30
點解佢自己當年唔上呀?
唔知同“朱景玄”有無關係?(朱校長爸爸)
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/朱景玄

LinusYip 發表於 18-7-26 16:59
官校喺咪應該同津校分開?
應該話,官校舊制係有長俸(最荀)
你啱, 應該只適用於津校:

https://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/admin/about-sch-staff/provident-fund/background-information-of-provident-fund.html

按年資政府有贈款公積金

回覆樓主

我反而幾buy佢嘅諗法喎,而家學校教嘅嘢好多根本應付唔到實際甚至將來嘅生活需要。

我諗大家出嚟做野都知道,學校同埋職場甚至社會根本係兩回事。何況依家社會變化得咁快,主流教育仍然停留係用考試成績量度孩子嘅價值,唯一嘅最大目標。係呢個教育制度底下,無論你讀書有幾叻,唔可以一定保證你有將來好工、識得同人地相處、人生有冇理想、或者識唔識得做人....

成長思維,戲劇教育,喺主流教育一向不多。每個家庭對教育的理解都唔同。現今教育,亦唔可以照顧到一些孩子嘅學習需要。與其硬塞知識,何不與時並進,用新方法學習重要技能,訓練堅毅、溝通、表達能力....各取所需

lyflyk 發表於 18-7-26 17:04
唔知同“朱景玄”有無關係?(朱校長爸爸)
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/朱景玄
...
我只知道佢父親都係教育界
‹ 上一主題|下一主題