用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 值得表揚嘅陳校長同佢班老師團隊
樓主: KittenKitten
go

值得表揚嘅陳校長同佢班老師團隊   [複製鏈接]

miriam 發表於 18-7-23 15:01
十幾年前已經唔 work, 十幾年後會 work??? 我真係請佢炒冷飯前搵下資料, 做詳細 research, 就知日後會有咩 ...
朱生唔同, 佢多左個新term, 而家既keyword "大數據"
舊酒新瓶, 睇下可唔可以灌醉人家囉

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 18-7-23 15:07
朱生唔同, 佢多左個新term, 而家既keyword "大數據"
舊酒新瓶, 睇下可唔可以灌醉人家囉
大數據出面玩左好耐喇, 依家先黎玩, 食水尾, 唔好意思係水尾都無得佢食.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 哈哈寶寶 的帖子

停電咪去執紙皮賣。(執紙皮Dreamstarter)

lyflyk 發表於 18-7-23 21:10
回覆 哈哈寶寶 的帖子

陳校長去邊?

KittenKitten 發表於 18-7-23 00:42

點解會咁覺得? 我諗現任家長大部份係反感,無奈, 存 ...
仲記得早前學校出通告叫家長捐錢俾香港兒童基金。之後睇返原來香港兒童基金又係德萃校董會徐飛做主席,朱景玄(新界校長會會長& 朱子穎校長爸爸)做會長, 朱子穎校長做顧問。唔知有無其他家長捐過錢俾呢個機構?我好想知道每個捐款佢地自己收幾多行政費幾多係出糧,最後幾多先係捐俾有需要的人。平時慈善機構都會寫明捐款佔幾多,行政費佔幾多,不過呢個香港兒童基金就無公佈。有無人知道可以點樣先知?

醒目開學勳章 王國長老

lyflyk 發表於 18-7-23 21:10
回覆 哈哈寶寶 的帖子

拿拿拿, 帶小朋友執紙皮又係炒冷飯之作, 好多年前已經有社工帶小朋友咁做, 當日既午餐有無得食, 就要睇班小朋友夠唔夠落力囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 lyflyk 的帖子

如果有辦法查帳目就好喇, 等ICAC 請下呢班猛人飲咖啡

lyflyk 發表於 18-7-24 10:28
仲記得早前學校出通告叫家長捐錢俾香港兒童基金。之後睇返原來香港兒童基金又係德萃校董會徐飛做主席,朱景 ...

在公司註册處查到公司2017年3月27日成立,首份財務報表最長可包括首18個月資料,可能未埋數網頁未公報

lyflyk 發表於 18-7-24 10:28
仲記得早前學校出通告叫家長捐錢俾香港兒童基金。之後睇返原來香港兒童基金又係德萃校董會徐飛做主席,朱景 ...
呢個基金得幾個月貨仔,乜報告都未有,要信就只可以信徐飛

KittenKitten 發表於 18-7-24 10:47
回覆 lyflyk 的帖子

如果有辦法查帳目就好喇, 等ICAC 請下呢班猛人飲咖啡

可以D,公司需每年向公司註冊處呈交財務報表,你向付費取副本

仲有件事好嬲, 咁大改革, 只安排一次不設提問嘅見面會, 然後一場FB Live 選擇性答問題, 完全漠視家長訴求, 我地俾緊七萬蚊一年, 竟然連一個訴求都表達唔到, 獨裁到一個點。 如果學校真係有鬼監察住EK, 我請你正視家長嘅訴求, 唔好一面倒去發新校長嘅春秋大夢, 要班無辜小朋友去做佢嘅踏腳石。

KittenKitten 發表於 18-7-24 11:33
仲有件事好嬲, 咁大改革, 只安排一次不設提問嘅見面會, 然後一場FB Live 選擇性答問題, 完全漠視家長訴求,  ...

我係你地會積極尋找直接表達意見及溝通渠道,喺度講有咩用?

aayy 發表於 18-7-24 11:37
我係你地會積極尋找直接表達意見及溝通渠道,喺度講有咩用?

人地一句新校長未上任 turn down晒所有約見, 死未

醒目開學勳章 王國長老

KittenKitten 發表於 18-7-24 11:33
仲有件事好嬲, 咁大改革, 只安排一次不設提問嘅見面會, 然後一場FB Live 選擇性答問題, 完全漠視家長訴求,  ...
傳媒亦都有 mon 實 EK, 只係家長會唔會肯同傳媒講啫.

KittenKitten 發表於 18-7-24 11:38
人地一句新校長未上任 turn down晒所有約見, 死未

係咩?以我所知,有人同到校長傾喎

miriam 發表於 18-7-24 11:41
傳媒亦都有 mon 實 EK, 只係家長會唔會肯同傳媒講啫.

睇黎係要置德萃於死地喎

醒目開學勳章 王國長老

aayy 發表於 18-7-24 11:46

睇黎係要置德萃於死地喎
一間學校隱瞞咁多野, 唔到傳媒踢爆都唔講旺角校舍係未批既, 誠信有幾高呢?

回覆 aayy 的帖子

攪到咁都係班猛人咎由自取

miriam 發表於 18-7-24 11:52
一間學校隱瞞咁多野, 唔到傳媒踢爆都唔講旺角校舍係未批既, 誠信有幾高呢?
...
傳媒踢爆大埔廁所僭建, 校方仲講大話話學生冇用個廁所

aayy 發表於 18-7-24 11:46

睇黎係要置德萃於死地喎

俗語有云: 面係人地俾, 架係自己丟

搵食搵得光明正大一點, 真係咁困難?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題