用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基道 / 蔡功譜 / 新亞(九龍城) / 文理 (新蒲崗) ...
go

基道 / 蔡功譜 / 新亞(九龍城) / 文理 (新蒲崗) [複製鏈接]

SEA40 發表於 18-7-12 10:07
朋友的兒子是校內band 2中(80/159)的學生, 估計隨機編號和學校於區內排名欠佳(九龍城), 他竟被派到新亞。若 ...

上面四間,九龍文理最好。

SEA40 發表於 18-7-12 10:28
回覆 tpmon 的帖子

Thanks!若叩不到文理, 其他三間邊間較好?

其他三間都是Band 3,難給你意見。

有冇叩其他Band 2的九龍城區中學,應該都有好多間。但現在派位已出了兩天,很多叩門可能已截止。

SEA40 發表於 18-7-12 11:07
回覆 tpmon 的帖子

據知她兒子今早面試胡兆熾, 但因五旬節撞時間, 所以放棄咗五旬節. Check緊何官, 睇下有 ...

胡兆熾和何官都好很多。

另有冇叩其他九龍城Band 2,如禮賢彭學高、九龍塘學校(中學部)?

SEA40 發表於 18-7-12 11:24
這兩間不是band3嗎?  禮賢彭學高校風ok嗎?

好過你寫的三間。

SEA40 發表於 18-7-12 11:48
最慘係朋友兒子又不想去太遠, 她家在土瓜灣, 想盡量在原區或附近升中。  曾建議她去叩直資-福建(觀塘), 但 ...

福建(觀塘)是直資,很不錯。

我覺得上中學小朋友已長大了。如果是好中學,小朋友坐幾個地鐵站、坐十個八個巴士站返放學可接受。

SEA40 發表於 18-7-12 14:49
同意, 不過俾咗意見, 朋友聽唔聽就控制唔到囉!
No matter what, thanks for your advice.
...

如果你朋友有心自己孩子的前途,應該自己上EK 問問題。

是否你做多了,你朋友根本唔care?

SEA40 發表於 18-7-16 09:59
無錯, 佢囝囝係全級中間, 佢本身屬於九龍城,  但自行一都只不過報跨區的可立, 放棄自行二, 大抽獎都是擺可 ...

可立是Band 1。你朋友的孩子是Band 2生??

Banding 唔同,抽獎可能Match 唔到。

SEA40 發表於 18-7-16 11:25
回覆 SEA40 的帖子

在可立小學教緊個位朋友告知我呢位朋友, 可立中學現屬 band 1c-band 2a, 機會大咗, 叫 ...

你朋友不知黃大仙Band 1位嚴重不足嗎?看來strategy 錯啦!

玩大抽獎,乙一至乙三的選擇才是最重要。

SEA40 發表於 18-7-17 09:52
朋友以為自行時有得2nd in, 咁樣機會咪大咗好多, 本着放榜時會收到好消息, 點知....., 其實我經常叫佢揾定1 ...

SEA40 自己的strategy 正確,相信能為你的孩子找到最理想的中學。
‹ 上一主題|下一主題