用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國電話卡giffgaff/3
go

英國電話卡giffgaff/3 [複製鏈接]

找了資料Giffgaff 月費$238 包無限上網和當地電話通訊,請問有家長用過ok 嗎? 還是另外有推介? 謝謝!
   10    0    0    1

見到3UK有學生PLAN(一年上台),看似較平。
唔知香港帶過去的3UKPayasyougo card可轉此計劃?
用此計劃有咩考慮?

暫時揀咗Giffgaff 8GB plan, 28天上網增值,到時睇下小朋友夠不夠用和收得好不好。

3可以用PAYG,用幾多收幾多,收費算平,TOPUP一次又有免費數據,而且TOPUP左唔會話唔用就失效。

SIYip 發表於 18-7-10 22:48
想請問goodybags 嘅一個月是否由買個日開始計一個月,還是用1 號開始計一個月?
...

買果日開始計一個月,或到期日開始計 (如果上次買既未到期)

mamamolly 發表於 18-7-10 19:49
我自己用 3,試過係 oxford city centre 收得唔好,一入餐廳室內就無 signal,孩子用 giffgaff 反而無問題 ...

thanks!

回覆樓主

想請問goodybags 嘅一個月是否由買個日開始計一個月,還是用1 號開始計一個月?

回覆 Anniemun 的帖子

我女都是用giffgaff 的 goodybags plan, 好處 是可以逐個月買,她说£10 plan 已非常夠用,因学校和宿社都有wifi ,而且每次可以因應自己嘅用量更換個plan ,暑假回香港又可以暫時唔買。

你最好睇下孩子大学的地方,那个台的Coverage 比夠好。女兒當時是大学orientation 時, welcome package 裏有giffgaff sim card ,她便選用。

不過,3有它的好處,它在全球很多地方可以继续以roaming 用,去旅行及回港都可以用,比較方便,但是要簽一年约,價錢比較貴。

Anniemun    發表於 18-7-10 23:48

williammoj 發表於 18-7-10 20:37
請問暫停多久,卡會失效並且會連電話號碼都無埋?

3 我試過停左一年都繼續用到。

giffgaff 就半年左右會 send 個 email 俾你,話唔用的話就會無效。不過只要用佢求其 send 一個 SMS 就可當繼續用唔會取消 (個 SMS 係海外 send 都得)。

mamamolly 發表於 18-7-10 19:00
3 的 add-ons (http://www.three.co.uk/Support/Pay_As_You_Go/Phone_tariffs) 與及 giffgaff 的 goodybag ...
請問暫停多久,卡會失效並且會連電話號碼都無埋?

Ruby1219 發表於 18-7-10 19:26
thank u so much mamamolly. 請問Oxford 嗰度邊個network 最好?

我自己用 3,試過係 oxford city centre 收得唔好,一入餐廳室內就無 signal,孩子用 giffgaff 反而無問題。不過我上次去已經係一年前,依家唔知會唔會好的,真係要再試下先知。

另外,如果係倫敦的話,我就覺得 3 會稍稍收得好過 giffgaff (O2),不過其實分別又不是太大。

mamamolly 發表於 18-7-10 19:00
3 的 add-ons (http://www.three.co.uk/Support/Pay_As_You_Go/Phone_tariffs) 與及 giffgaff 的 goodybag ...

thank u so much mamamolly. 請問Oxford 嗰度邊個network 最好?

Ruby1219 發表於 18-7-9 12:56
阿仔嚟緊都想轉plan, 而家用緊top top card, 佢話想轉月費,但我話佢大學一學年得嗰24星期,用月費我覺得 ...

3 的 add-ons (http://www.three.co.uk/Support/Pay_As_You_Go/Phone_tariffs) 與及 giffgaff 的 goodybags (https://www.giffgaff.com/sim-only-plans) 都可以逐個月買唔駛簽約,返香港果幾個月可以停左唔買。

同埋,大學周圍都有 wifi,唔會用到好多 data,一些較平的 plan 可能已經夠用,無需用到 unlimited plan。

回覆 3b 的帖子

3台是無限上網,無限電話和無限SMS Plan ,香港,歐洲,英國共用。

應該係

阿仔嚟緊都想轉plan, 而家用緊top top card, 佢話想轉月費,但我話佢大學一學年得嗰24星期,用月費我覺得 ...

3UK一年卡含12G數据量(無通話,無文字)。香港一些商場電話卡舖有得賣。鴨寮街更很多檔口賣,更低價。3百幾港元一張。

香港是3UK卡海外漫遊地方之一,可在香港用(但在香港用唔抵)。

醒目開學勳章

如果電話費計劃是12GB以上, 就可以在全球71個地方使用, 4月初去北歐時,  我買了一張pay as you go, 及阿仔用他原有的sim card, 兩個都沒有連接問題, 詳情: 3 feel at home

3b 發表於 18-7-9 09:43
請問簽年約的電話通話及SMS是否另外收費?

阿仔嚟緊都想轉plan, 而家用緊top top card, 佢話想轉月費,但我話佢大學一學年得嗰24星期,用月費我覺得好似唔化算。乜可以響香港用data 㗎咩?請指教。

醒目開學勳章

noel2010 發表於 18-7-9 00:09
回覆 williammoj 的帖子

很多的,一定用不著全部通話時間。

請問簽年約的電話通話及SMS是否另外收費?

Brianmommy 發表於 18-7-8 16:44

仔之前都係用Giffgaff, 但佢話學校3收得好啲,現在轉用3
請問知不知是否地區問題?
‹ 上一主題|下一主題