用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 六年小學经驗之談
go

六年小學经驗之談 [複製鏈接]

六年小學经驗之談

其實我提議家長們如日後幫小朋友找小學,盡量選天主教學校,band 2都唔緊要,佢地師資絕對有保證架,千祈唔好揀中華基督教之學校,佢地就算係band 1 師資都差band 2 既天主教既一大截,呢六年我睇盡哂啦..........

Re: 六年小學经驗之談

還有呀,記住學問係一生一世既,唔好為左小學入名校中學入名校過份催谷呀,又 d家長為左入去,比佢地補習呀學野呀谷比賽攞獎牌呀,要知道腦部呢個係時侯,用盡哂腦精力去做呢d野,上到中學己唔能夠再用腦架,正所謂有少少衰退tim呀,觀乎呢十年為左入名校既學生就係用呢個方法,所以近幾年呢d名校成績冇乜突出,相反地區學校奇軍突起,就係因為地區學生家長沒好经濟幫佢地谷,到佢地升中,基本上腦部己發展完成,加上沒怎用盡腦力,o米有精
力去發咯,有時過份催谷未必係一件好事........

re --千祈唔好揀中華基督教之學校,佢地就算係band 1 師資都差band 2 既天主教既一大截,

i think it is too subjective to comment, i was graduated from the secondary school of 中華基督教, but the quality of teachers are not bad as you said..
i think it depands on different schools.

你何時畢業呢?要知道十年前同十年後既事與物相差好遠,我廿五年前都在中華基督教之學校畢業,我同小兒同在這處讀,我小兒是插班的,之前都在區會另一學校,但師資和教學及校內德育真係唔掂架.............
monmantong 寫道:
re --千祈唔好揀中華基督教之學校,佢地就算係band 1 師資都差band 2 既天主教既一大截,

i think it is too subjective to comment, i was graduated from the secondary school of 中華基督教, but the quality of teachers are not bad as you said..
i think it depands on different schools.

大媽,

多謝你分享. 我仔仔幼稚園的校董亦是咁講,他不讚成補習班和催谷.佢對仔女一樣好捻.

大媽:
可否告知你所指的是那間/那幾間中華基督教之學校?  謝謝.

大媽 寫道:
你何時畢業呢?要知道十年前同十年後既事與物相差好遠,我廿五年前都在中華基督教之學校畢業,我同小兒同在這處讀,我小兒是插班的,之前都在區會另一學校,但師資和教學及校內德育真係唔掂架.............
Thanks
Mo-ma
‹ 上一主題|下一主題