用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Francis canossian vs 盤咸道官小
樓主: imtroublemum
go

St Francis canossian vs 盤咸道官小 [複製鏈接]

般官有聯繫中學, BPS金文泰同鄧肇堅維多利亞官立喎

babykingdomdom 發表於 18-7-5 16:38
般官有聯繫中學, BPS金文泰同鄧肇堅維多利亞官立喎

我唔貪心啦~經過呢一戰,真心玩一次就夠!我唔想4年後玩呈分試玩足3年,之後再玩升中叩門,而且我仲有個細女,有直屬中學已經好足夠!假如的6年後佢係叻嘅考到再勁d嘅中學,未錦上添花囉~唔叻嘅呢個back up 我非常滿足~

imtroublemum 發表於 18-7-5 18:53
我唔貪心啦~經過呢一戰,真心玩一次就夠!我唔想4年後玩呈分試玩足3年,之後再玩升中叩門,而且我仲有個細 ...
直屬中學,一樣要睇呈分排名,只係自身要求可以低D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

imtroublemum 發表於 18-7-5 18:53
我唔貪心啦~經過呢一戰,真心玩一次就夠!我唔想4年後玩呈分試玩足3年,之後再玩升中叩門,而且我仲有個細 ...
的確係,好怕玩呢類折磨人遊戲,無疑灣仔St Francis 都係一間校風純樸好學校,希望囡囡開開心心上小學,恭喜您😊

hkpapa852 發表於 18-7-5 19:01
直屬中學,一樣要睇呈分排名,只係自身要求可以低D

咁都要交呈分,鞭策一定keep 住會有,但咁始終壓力無咁大!如果無直屬中學,下下都closely monitor 住小朋友,一見佢跌少少就好緊張咁追分數,追同學排名,好辛苦!

babykingdomdom 發表於 18-7-5 19:01
的確係,好怕玩呢類折磨人遊戲,無疑灣仔St Francis 都係一間校風純樸好學校,希望囡囡開開心心上小學,恭 ...

多謝

‹ 上一主題|下一主題