用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 阿仔今年九月升小五了,各科成績都唔好 ...
go

阿仔今年九月升小五了,各科成績都唔好 [複製鏈接]

中數常合格邊緣,但是英文系重來無合格過,宜家都唔知點樣補了,他有點抗拒去補習社,之前補左一年半的英文,阿仔話一D都聽唔明,

有無好的補習社介紹啊
我住屯門大興
   1    0    0    0

kiko123 發表於 18-7-3 12:14
中數常合格邊緣,但是英文系重來無合格過,宜家都唔知點樣補了,他有點抗拒去補習社,之前補左一年半的英文 ...
不如搵AGENT上門單對單補, 睇下佢衰D咩, 再响暑假加強

王家爸爸    發表於 18-7-3 14:27

中數常合格邊緣,但是英文系重來無合格過,宜家都唔知點樣補了,他有點抗拒去補習社,之前補左一年半的英文 ...

照咁睇佢根本就無學習動機、熱情,又或者佢曾經有鬥志,但奈何一路墮後他人太多之下無法一追再追,你想想辦法去提高佢嘅動力,多啲鼓勵佢不要放棄,最重要給予佢支持,等佢感受到你與他同在。

rulerL 發表於 18-7-3 13:54
照咁睇佢根本就無學習動機、熱情,又或者佢曾經有鬥志,但奈何一路墮後他人太多之下無法一追再追,你想想 ...
講得啱,睇落去應該係「根本就無學習動機、熱情」,所以解決咗學習動機、學習熱情先係解決問題既正確方法。

老實講,如果唔係針對問題解決,搵任何形式既補習社,唔會有效過祈禱、拜神或者搵文昌位。

王家爸爸 發表於 18-7-3 14:32
老實講,如果唔係針對問題解決,搵任何形式既補習社,唔會有效過祈禱、拜神或者搵文昌位。

...
你講既當然啱, 但可以點做呢, 想請教下

解決左學習動機呢個先啦!冇動力學習上進,有幾叻嘅老師都冇用。

我之前教個細佬,唔肯畀我教,軟硬兼施都唔肯,唔肯做練習,學校上堂又唔專心,結果分數徘徊合格。今年突然有動力有鬥志,主動要求畀我教,同我即日做曬所有練習,能力明顯提升。

紫翹 發表於 18-7-3 14:35
你講既當然啱, 但可以點做呢, 想請教下
首先無心讀既原因係嘜?呢樣只有家長自己知道。
然後針對問題解決,例如覺得傳統方法唔啱佢,可以試下睇電影、電視劇學英文。

王家爸爸 發表於 18-7-3 14:58
首先無心讀既原因係嘜?呢樣只有家長自己知道。
然後針對問題解決,例如覺得傳統方法唔啱佢,可以試下睇電 ...
咁我又想借位向你請教下.  我仔學習動機都夠既, 英數常都會主動溫同叫我搵補習.  但中文差D動力, 中文通常都係7X分, 錯子多, 閱讀同作文都一般, 有咩方法改善?

1998Ruby1998 發表於 18-7-3 14:47
解決左學習動機呢個先啦!冇動力學習上進,有幾叻嘅老師都冇用。

我之前教個細佬,唔肯畀我教,軟硬兼施都 ...

有乜嘢事情令佢突然有動力有鬥志?

其實咁嘅成績, 可唔可以要求學校留班, 留一年打好個底上小五會好D喎!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

紫翹 發表於 18-7-3 15:01
咁我又想借位向你請教下.  我仔學習動機都夠既, 英數常都會主動溫同叫我搵補習.  但中文差D動力, 中文通常 ...
如果主動溫,即係學習動機無大問題。反而需要諗下,點解佢叫你搵補習?係佢唔明老師上堂講嘜?定係其他原因?
至於中文唔主動溫,係嘜原因?會唔會中文底子差?如果係多啲睇書係最有效既方法。

greenlover 發表於 18-7-3 15:12
有乜嘢事情令佢突然有動力有鬥志?

我都想知啊(emoji)

gracelam 發表於 18-7-3 15:20
其實咁嘅成績, 可唔可以要求學校留班, 留一年打好個底上小五會好D喎!!
底子唔好,留班都係好辦法,但係需要先同小朋友傾,因為留班又會面對其他心理問題,小朋友未必處理到。

回覆 greenlover 的帖子

我都唔知,我問佢媽媽到底細佬受咩咁大刺激脫胎換骨,佢都唔知。上一堂仲勸個家姐:「我果日做曬所有練習同溫書先玩架,你掛住偷懶同玩。」成個人完全唔同曬,我都嚇親。佢前一年畀工人姐姐拖拉佢出黎上堂,又喊又扭,今年數十聲即刻關電視、收拾玩具,埋位做野。

1998Ruby1998 發表於 18-7-3 14:47

我之前教個細佬,唔肯畀我教,軟硬兼施都 ...
個細路既家長可能好似我咁,小四之前完全無谷小朋友,只係參加語言、音樂既課外活動,睇啲課外知識、質素好既中英文電視劇。然後,到咗小四下學期開始谷佢(因為小五有精英班)。
如果個細路既家長都係咁做,喺老師睇來,就好似突然有動力、有鬥志、主動學習,同能力明顯提升。

王家爸爸 發表於 18-7-3 15:21
如果主動溫,即係學習動機無大問題。反而需要諗下,點解佢叫你搵補習?係佢唔明老師上堂講嘜?定係其他原因 ...

佢想補習因为佢D同学都補,佢覺得補左会好D同埋会学多D同快D

中文有了解過,佢閱讀理解唔想抄,試图用自己文字表達,有时意思表達不完全又有錯字咁law

紫翹 發表於 18-7-3 15:34
佢想補習因为佢D同学都補,佢覺得補左会好D同埋会学多D同快D

中文有了解過,佢閱讀理解唔想抄,試图用自 ...
你需要諗既係:其他同學點解需要補習?係啲嘜人會去補習?如果係一齊補,同係學校上有嘜差別?反而大家柴哇哇,補習班隨時變失敗者俱樂部。

回覆樓主:

細佬唔睇“質數好電視”,睇廣東話卡通片,唔睇書,只玩陀螺。有補中文,但係練習全部都係唔識做,直接問家姐答案。我俾填色、選擇題練習,一題都唔做,所以上年我都幾乎束手無策。

學校二年級分精英班,可能見到家姐入精英班,自己冇份,想追返同家姐一樣掛。

王家爸爸 發表於 18-7-3 15:41
你需要諗既係:其他同學點解需要補習?係啲嘜人會去補習?如果係一齊補,同係學校上有嘜差別?反而大家柴哇 ...
多謝你提醒先.  佢地果度, 係真係考得前果D補習多, 中間果D都唔會補.  同埋我仔補係單對單的, 唔係同同學一齊補.  況且, 同學都未必會話我地知佢地响邊到補.  我諗佢係見人識左老師未教果D野, 覺得人地另, 所以想係咁
‹ 上一主題|下一主題