用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩9個月派入地區名小
樓主: siufung
go

發展遲緩9個月派入地區名小   [複製鏈接]

miriam 發表於 18-7-3 11:00
當真只係 delay 9 個月? 整體評估仲有無其他問題?

咁我真係識人係 SEN, 家長都曾要求留班, 但學校畀學生坐 ...
地區名小,有留班位都收街外插班精英喇,小朋友追唔上都要硬升,升左一級就更難追上,結果打擊自信,成日講唔想返學.......

醒目開學勳章 王國長老

cloudcloudrobot 發表於 18-7-3 11:02
有時唔係老師唔想等,在地區名小,老師們都忙於追進度,根本再冇時間幫發展遲緩的小朋友
所以有家長面對現 ...
我曾經都力勸識既人同小朋友轉校, 父母死谷, 細既唔吸收加遊雲, 根本係一個死症.........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

cloudcloudrobot 發表於 18-7-3 11:05
地區名小,有留班位都收街外插班精英喇,小朋友追唔上都要硬升,升左一級就更難追上,結果打擊自信,成日講 ...
識咁多小朋友, 大部份都幾樣野係身, 唔係單純一句 delay 幾多個月, adhd / odd / asd / 讀障 / 聽障 / 視障, 攬炒既我都識.........

有朋友個大女炒幾樣野係身, 細仔都係咁, 朋友跟到痴晒線咁.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

cloudcloudrobot 發表於 18-7-3 11:02
有時唔係老師唔想等,在地區名小,老師們都忙於追進度,根本再冇時間幫發展遲緩的小朋友
所以有家長面對現 ...
唔一定二三線小學一定關愛, 二三線要追追追, 反而....要了打解唔同學校
有時校務報告,可以告知一二, 又同其他家長八一下, 總之係多方面入侵了解資訊 !
因有SEN津貼, 學校唔多唔小都會比服務, 了解學校家長自己調節
自己幫自己仔女, 自己留意KEEP住 !

醒目開學勳章 王國長老

siufung 發表於 18-7-3 10:54
多謝版主……
你的經驗和分享是很實在的一些鼓舞……
當然,除了個別孩子的背景,更多的是背後的支援,才 ...
作為SEN家長, 身邊亦唔少SEN家長, 互相支持, 吐下苦水
聽過唔少例子, 好彩, 有資源嘅, 走得到去外國重獲新生(香港制度係好難搵出路), 亦有D嚇到你無命, 俾家長迫到自殘嘅例子, 我聽唔少, 幸運地都係有驚無險, 但當中驚心動魄一輪家長至放得開, 經歷亦唔愉快
小心留意小朋友情緒, 俾多D鼓勵佢, 唔好令佢整個人變成灰色都無人知
話你知, 我發現唔少SEN學生, 係唔願意講唔開心野, 因為佢地會覺得咩都係自己錯, 就算唔係自己錯人地都會覺得佢錯, 講黎都無用, 所以係要份外花心機去撬開佢地把口的

我小朋友幼稚園同學也是DELAY (K2 已經評了)
也要跟家姐上同一小學 (老實講, 現在環境無埋由博其他小學)

雖然學校不算一線, 但數學刪去第一本, 由2開始教
小朋友跟本跟不上 (校長比的埋由是, 第1本, 幼稚園已經教)
反而我小朋友小學...一本一本去教, 他反而跟得無問題,
現在重有了氣息 !

subb 發表於 18-7-3 10:49
其實是否萬劫不復,好睇家長,點處埋,家長是否可以調節心態!!!!

我小朋友也是在K3階段評為delay 9個 ...

jm多謝您
你和你的小朋友都是努力而成功的例子……
我相信在這成功途上,大人和小朋友任何一方都必須配合,唇亡則齒寒,唯有唇齒相依方可跨越障礙……
本人有為數不少的學生,學習遲緩則此一人,為求在教學上和相處上能得心應手一些,我也多加注意有關的資訊和分享……
這朋友,優點是大無畏,她明白自己位置,同時相信前路縱艱難亦必可跨過……
這積極心理其實是可喜的,只怕低估了懷著憧憬到遇到障礙時可能遇見的沖擊……
樂觀是好,過份樂觀卻可以是危險的……
可能我太多慮吧

siufung 發表於 18-7-3 12:29
jm多謝您  
你和你的小朋友都是努力而成功的例子……
我相信在這成功途上,大人和小朋友任何一方都 ...

革命尚未成功架 ! 都好好彩, 老師好好, 好用心教他 !
只是我相信, 努力去做一些吧 , SEN 小朋友愈細去幫他, 愈好, 唔好拖

初小跟足D , 去到高小就好難跟 !

我小朋友小學, 都可以叫做地區名校掛, 他7x, 8x, 7x, GE車邊合格, 默書0的無突破
睇來都是尾數上, 但唔緊要, 只要有信心, 打好個底, 那怕什麼 !

如果知道問題, 都唔去跟進一咪相信, 大d會好的, 不去跟進,. 就太樂觀吧

作為老師朋友,

只好幫他分析利害,取長補短,

家長都決定要讀,就

努力面對, 路是人行出來的 !
此終第3者可以幫都有限,有D愛莫能助,祝福他們吧 !

最緊要家長調節心態, 找出合適方法 !

若只是delay 冇其他問題,咁只是好似超細B升小一,是可以解決到的。最簡單就早教,note 有些東西,未發展到就冇發展到就點教都唔識,咁家長只要accept 便可,但keep 住唔好太落後,make sure 基礎隠,到到高小時已10歳,9個月delay, 10% 都唔夠,大概catch up 到那時才發力都得。

但都係嗰句,初初會辛苦,又未必能假手於人,好考父母能力和eq

MrBeast 發表於 18-7-3 17:15
若只是delay 冇其他問題,咁只是好似超細B升小一,是可以解決到的。最簡單就早教,note 有些東西,未發展到 ...

多謝Mr Beast 賜教
除了知悉小朋友9個月學習遲緩,具體還有什麼問題並不知……
但從授課過程中,大抵發現他有專注力問題,例如串串下字未串完發現書上有其他吸引他的圖畫,會輕易轉移注意力……
另還有小肌發展不足,現時寫的字仍東歪西倒……
短暫記憶,記性弱……
但並無情緒問題(即如易怒或過激),也無過動傾向……
基本上是乖巧純品的小朋友,這樣才更令我痛心……

回覆樓主:

不要表現得太關愛/擔心,萬一人家小孩成績好會記恨你的。

siufung 發表於 18-7-3 21:49
多謝Mr Beast 賜教  
除了知悉小朋友9個月學習遲緩,具體還有什麼問題並不知……
但從授課過程中, ...

這歲的孩子attention span 只有5-6分鐘,short term memory 可以玩下接龍
最好找prifessional help such as occupation therapist, 因為soft skill 唔係講兩句就學到,that said 父母亦要去聽下講座上下course 增潤下

MrBeast 發表於 18-7-4 08:25
這歲的孩子attention span 只有5-6分鐘,short term memory 可以玩下接龍
最好找prifessional help such a ...

同意,其實小朋友的潛能很大。當然方法和技巧也是重點。找個有經驗嘅治療師或老師。相信這個案是有進步空間,這不是過份樂觀,這是真實可行的。

回覆樓主:

樓主講的case,父母明知小朋友情况,仍然揀間谷的地區名小做第一志願。佢地的想法已經好清楚,外人可以努力幫佢,但除此之外,真係無乜可以講了。

咁你朋友知不知道自己孩子的情況?有冇上學前training?有冇報告可以交比小學?

siufung 發表於 18-7-3 07:55
謝謝大家……
情況是,我由小朋友k1起跟進他的英文,主要教他phonics和幼稚園課程內容(簡單句子單字、會話 ...

見過有小朋友抽到沙田圍呂明才小學,讀咗一段時間,跟唔上,個小朋友讀得好唔開心,後來轉去沙田信義小學,日日都開開心心返學!

mytambb 發表於 18-7-4 09:23
同意,其實小朋友的潛能很大。當然方法和技巧也是重點。找個有經驗嘅治療師或老師。相信這個案是有進步空 ...

謝謝您
積極面對為現時最重要的事。
朋友認為順水可推舟,先掌握方向再給力……
希望好好利用暑假及小一首學期的蜜月期為小朋友裝備……

雲牛 發表於 18-7-4 10:56
咁你朋友知不知道自己孩子的情況?有冇上學前training?有冇報告可以交比小學? ...

朋友一早已知小朋友情況了……
訓練一向有做,但做下停下,實際投放多少則不得而知……
報告是有的,有否呈上學校則並無問及……
多謝您

MrBeast 發表於 18-7-4 08:25
最好找prifessional help such a ...

謝謝Mr Beast資訊……十分有用。
正如之前提及,我並非專業,處理過的小孩確有其他個別問題,但一般較易解決……
但這孩子的問題並非如我般普通的導師可處理。
但我亦相信,如大人小孩共同努力,定有改善以至達標的一天,只望過程不會令雙方感到太大壓力…
專業輔導一向是有的,成效相信亦有,不過這過程應該相當磨人(投放大量資源時間卻只得輕微收效)。希望滴水穿石,持之以恆能看到曙光……

Jane1983 發表於 18-7-4 09:56
樓主講的case,父母明知小朋友情况,仍然揀間谷的地區名小做第一志願。佢地的想法已經好清楚,外人可以努力 ...
其實唔知邊個地區名小, 好難知道該校是否谷,
而且唔同地區的名小, LEVEL 可以好大分別 !
‹ 上一主題|下一主題