用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?   [複製鏈接]

cherrieshum 發表於 18-7-3 13:45
好傷心!
理工視光師說阿女近視好深,佩戴這款眼鏡是沒有效用的。這款鏡片只對近視少於650度的小朋友 ...

咁佢有無乜嘢建議?

cherrieshum 發表於 18-7-3 16:29
沒有什麼建議,只說要小心發育期,近視會更快加深。

你小朋友無用電子產品都咁深,可能遺傳,可能看書時間長,距离/光綫不足,又或者係車上看書。如果専家咁講,唯有多注意。尤幸科技發達,日后戴con或做laser,都唔會影响外形。

retriever 發表於 19-1-4 15:31
有無請教眼科醫生?

眼科醫生係滴眼藥水,視光師係帶ok鏡或者戴其他有框鏡,睇番好多文都經常踩對方。

retriever 發表於 19-1-4 18:17
唔理邊個踩邊個。

但近視可以返轉頭呢樣野有無醫學根據,應該問下眼科醫生喎。

ok鏡亦唔係將近視返轉頭,退咗係指日間無近視,係表達的問題。

你係200度時戴咗,决定唔戴,假設無加深,會係番200度,唔係無近視。

retriever 發表於 19-1-4 19:08
對,但板友似唔係咁理解及表述。

無仔細睇每個帖呢  

回覆樓主:

一般話近視增長最高速係發育時期,一般18歳以後會穩定下來。成年以後,亦有更多options,可以戴con、戴有框鏡或者做lasik。

回覆 cherrieshum 的帖子

成年之後,無而家咁delicate,唔怕近視急升,亦唔驚變突眼金魚。佢地鍾意點做就點做
‹ 上一主題|下一主題