用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才今年多人報嗎?
樓主: hohoho888
go

優才今年多人報嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主

上年我都對GT充滿好感,一心一意上家長堂,交兩份功課,覺得學校係想篩走集郵既家長。點知收佐first waiting以後就完全無聲息,以後就聽聞學校為自己買保險,未call 晒first waiting滴家長已經開始call waiting既家長去再次面試,到補錄時候,更係先卑從來未上過堂未交過功課既係waiting家長。如果係緊玩法,不如一早卑個rejecte好了,何必浪費家長時間。後落水先上岸,留底一幫fist waiting家長兩頭不到岸。優才收生年年都有人鬧,之前未到自己身上仲覺得可能滴家長對學校有誤會,真係到自己身上先發覺,真係好唔公平同好難頂。好得小朋友都有其他學校收佐,唔使揸頸就命。

Me too.優才係直私中教育理念多同強的。
做晒野又無offer。仲要俾offer一啲出力少過自己嘅。
呢種感受,完全明白。

不過,再仔細研究津校資料。
好多都做得好好。
但學生生差異係死症

百畝林 發表於 18-7-1 10:41
呢種感受,完 ...

係,官津有好多都辦得唔錯,同埋我覺得好多人直私都係驚左大抽獎,如果知道自己心儀或都覺得唔錯既小學是入硬的話仲有無咁多人去直私?

百畝林 發表於 18-7-1 10:41
呢種感受,完 ...

GT 教育理念, 出自於教育學者, 有一定理論基礎, 小班教學, 專科專教等, 創校是已經採用。

hohoho888 發表於 18-7-1 11:17
係,官津有好多都辦得唔錯,同埋我覺得好多人直私都係驚左大抽獎,如果知道自己心儀或都覺得唔錯既小學是 ...

官, 津都有好學校, 好老師, 但奈何香港的教育制度, 畀唔到彈性佢地, 要跟足指引去做。

cici_hwang 發表於 18-7-1 10:33
上年我都對GT充滿好感,一心一意上家長堂,交兩份功課,覺得學校係想篩走集郵既家長。點知收佐first waitin ...

可能學校用First Waiting同Waiting給家長一個錯覺,以為這個是學校考慮錄取學生的先後次序。其實學校是根據首輪的學生面見及家長面見結果來將部分申請者分為First Waiting同Waiting兩組。前者需要參加學校舉辦的家長課程同時優先獲得二輪面試機會後者需要讓前者面試完畢後,等候學校個別通知進行二輪面見獲取錄與否是根據二輪面見的表現而不是根據是否優先獲得二輪面見機會而決定。或者學校改用”優先二輪面見”和”等候二輪面見”來稱呼這兩組申請者比較貼切。

cici_hwang 發表於 18-7-1 10:33
上年我都對GT充滿好感,一心一意上家長堂,交兩份功課,覺得學校係想篩走集郵既家長。點知收佐first waitin ...

即係”first waiting” 和 “waiting”嘅人只是等緊2nd in? 請問係咪有些已直入2nd in,不用wait? 感覺有點複雜
“直入”2nd in和 “waiting”啲家長要唔要上堂先架?

hohoho888 發表於 18-6-30 19:33
我係唔太鐘意在旺角上課。如果全部在tko會好d囉

旺角校舍, 地方需细小, 但五臟俱全。
唯一要考慮, 係校車線唔多。

chungque 發表於 18-7-1 21:37
可能學校用First Waiting同Waiting給家長一個錯覺,以為這個是學校考慮錄取學生的先後次序。其實學校是根據 ...

出offer是特定日子嗎?First waiting second in 後無offer 是咪可以死心close file

bj1315 發表於 18-7-1 22:08
出offer是特定日子嗎?First waiting second in 後無offer 是咪可以死心close file

前 1, 2年, 出 offer 是在 3rd 面試後. Waiting 是有機會後來補上, 所以唔好咁早放棄, 如果心儀GT。
上堂証書3年有效, P2, 3 插班可能用得着。  

今年方法就吾清楚。

swarovski2011 發表於 18-7-1 21:57
即係”first waiting” 和 “waiting”嘅人只是等緊2nd in? 請問係咪有些已直入2nd in,不用wait? 感覺有 ...

冇聽過有家長是直入2nd in, 3rd in 或不用上堂, 不用交功課都有offer.  

回覆樓主:

想問如果有細佬妹,細佬妹都係正常咁考,定直入2nd之類?

assado 發表於 18-7-1 22:30
冇聽過有家長是直入2nd in

真係搞到好複雜,見到上面家長話有機call “waiting” 先過 “first waiting”,咁又何必要寫 “first” 令人有期望呢? 請問 1st in後幾耐才call 2nd in人呢?又要分幾輪2nd in嗎?

swarovski2011 發表於 18-7-1 22:35
真係搞到好複雜,見到上面家長話有機call “waiting” 先過 “first waiting”,咁又何必要寫 “first”  ...

吾太清楚果位 有 first waiting 而冇 offer 的原因, 會吾會 3rd 面試表現吾太好? 有冇上齊家長課? 課堂有冇遲到? 家長功課根要求做好? 不過, 個別情況吾估啦 !

assado 發表於 18-7-1 22:43
吾太清楚果位 first waiting 冇offer 原因, e.g. 第 3rd 面試吾太好? 上足堂? 遲到? 功課有冇做好? 不過吾 ...

佢應該指自己等唔到2nd interview call吧!佢話收到 first waiting後完全冇曬消息

hohoho888 發表於 18-7-1 22:34
想問如果有細佬妹,細佬妹都係正常咁考,定直入2nd之類?

應該唔會, 2nd in 只是見家長, 不過我見優才都有收細佬妹。

swarovski2011 發表於 18-7-1 22:46
佢應該指自己等唔到2nd interview call吧!佢話收到 first waiting後完全冇曬消息
...

詳細你pm問佢啦

assado 發表於 18-7-1 22:46
應該唔會, 2nd in 只是見家長, 不過我見優才都有收細佬妹。

ic

swarovski2011 發表於 18-7-1 22:46
...

我之前睇過呢篇野,佢寫得唔錯,你可以研究下:

http://www.school-dad.com/%E5%84%AA%E6%89%8D%E6%94%B6%E7%94%9F%E7%A8%8B%E5%BA%8F/

hohoho888 發表於 18-7-1 22:49
我之前睇過呢篇野,佢寫得唔錯,你可以研究下:

http://www.school-dad.com/%E5%84%AA%E6%89%8D%E6%94%B6 ...

有少少補充, 2nd in 後, 會同時出現 first waiting 及 waiting, First waiting 要全部上課, waiting 都要上課, 但是否全部waiting 都要上課就吾太清楚。

其他方面, 他都寫得好清楚。
‹ 上一主題|下一主題