用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關聖公會林護中學
go

有關聖公會林護中學 [複製鏈接]

有關聖公會林護中學

請問此校在自行收生階段會考什麼?
另此校會注重學業成績或課外活動成績?

Re: 有關聖公會林護中學

如果無記錯, 填表資格都要 中,英,數,操行要有
A 級或以上喎, 如果冇, 就要全級考頭5名先可有資格填表喎.       係咪有 d 茅盾呢 ? 中,英,數冇 A 又點會全級考頭5名 ??

如果無記錯, 填表資格都要 中,英,數,操行要有A 級或以上喎, 如果冇, 就要全級考頭5名先可有資格填表喎.   係咪有 d 茅盾呢 ? 中,英,數冇 A 又點會全級考頭5名 ??

一句講哂,睇學校。

This school really cares about extra-curricular activites, my friend told me it would encourage students to have activites after F 3 to make sure students would have good result in public exam

有d學校拉全班曲綫落grade架,70幾分都有A播,死未?
judy 寫道:
[quote]如果無記錯, 填表資格都要 中,英,數,操行要有A 級或以上喎, 如果冇, 就要全級考頭5名先可有資格填表喎.   係咪有 d 茅盾呢 ? 中,英,數冇 A 又點會全級考頭5名 ??

一句講哂,睇學校。[/quote]

大媽 寫道:
有d學校拉全班曲綫落grade架,70幾分都有A播,死未?[quote]
judy 寫道:
[quote]如果無記錯, 填表資格都要 中,英,數,操行要有A 級或以上喎, 如果冇, 就要全級考頭5名先可有資格填表喎.   係咪有 d 茅盾呢 ? 中,英,數冇 A 又點會全級考頭5名 ??

一句講哂,睇學校。[/quote][/quote]

grade 都唔準

其實在自行派位方面,如果成績在band one中上(非全級頭十名)而球類和朗誦有獎,請問有冇機會?

應該有chance, 上年我認識一個成績中上而球類有很多獎的跨區入了林護, 但佢有校長和教練推薦.
Wish you succeed!

how about the primary school level and its past data?

我係evavong個囡囡呀...
我而家係林護度讀...
升中三...
老實講...
我當時自行收生果陣個個都有校長推薦...
所以佢跟本就唔多理...
至於ECA...
就真係幾着重...
佢要求每個學生至少一樣...
自行收生果時我有得interview...
佢係用英文考...
就係一group人(四/五個)考...
唔會單獨一個...
所以要好識表現自己...
同埋要好主動...
eva

TO: evavong個囡囡

請問要全級考第幾才有得見?
課外活動注重那些?是否要有獎?

以我當時為例...
有得面試果D都係全級十名以內...
我有個同學考十二都唔比佢interview呀...
不過仲要睇下你讀邊間學校...
我識有個朋友讀基慧...
同年一齊報自行收生...
考全級頭三名...
再加好多游泳賽獎牌都唔比佢interview...
至於課外活動...
林護一向好注重音樂...
有獎就梗係好啦...冇既都唔太緊要...
不過校內果D猪肉奬...
林護就唔會睇...
eva

evavong囡囡,

Thanks. 請問林護入面成績好的是否多來自仁立?若否, 是多來自那些小學?  

To : Eva的女女 :

咁你讀左三年,講下你的感受,
等其它好想子女入林護的家長参考下,
因為我朋友個仔的鋼琴老師(是一個退休校長),
佢有好多個林護的補習生,
佢就唔係咁推薦人地去報林護,
話佢太過谷學生,話中一巳經要作芵詩,根本是叫補習老師做,
有些家長又話,讀得前七十名內,老師就理你,
讀得差少少,就無咩人理,
係咪真係咁呢??
考試是咪同教的咁上下,定係出好多課外呢??
是咪唔係咁注重體育呢??
Tks a lot

re:youma
剛好係相反...
因為仁立&仁紀係同林護有聯繫...
入去既人就多...
咁相對既質數咪會差囉...
仁立&仁紀有成幾十個學生入去...
但係入到全級頭"一百"名既就得十個八個...
其他既都係後面考百幾二百...
當中有好多留班生都係來自仁立&仁紀...

evavong 囡囡
eva

re:彤媽媽
想講番我係讀左兩年唔係三年...
其實林護就唔係好谷學生...
只不過林護既學生實在太勁...
其他人就要好主動同好自覺咁讀書...
你係咁我又係咁...
咁咪養成左個風氣囉...
至於中一要作既英詩...
其實就唔係好難...
老師都明白中一學生作英詩既機會唔多...
所以比心機作就OK...
老實講...
學生叻D老師就錫多D...
我估間間學校都係咁...
但係差少少既學生...
又不至於冇人理...
差既學生係有保底班...
最冇人理係果D考中間就真...
拔尖同保底都冇佢地份...
考試就係老師教乜出乜...
extra既就好少...
林護真係唔多注重PE...
因為林謢校外既體育比賽成績唔算標青...
eva

eva 囡囡

你講得好好呀   
你講說話好大體呀.  唔怪得入到間甘好既學校....   

evavong 囡囡,

Thanks again. What I expect is similar to what you said about Yan Laap.

I guess that Lam Woo has got the most brilliant students from Tsuen Wan and Kwai Tsing in academics. If it is true, which primary school of the entrants in Lam Woo is performing the best?

Also, I think Lam Woo's music performance is quite good. Is it true?

eva女女:
你講得好o岩:最冇人理係果D考中間就真...
我阿仔間小學有乜`拔尖保底`.......原來所謂`拔尖保底`就係精英班係揾最top既老師跟,最差既唔緊要......考試默書比定哂佢地讀,考乜就讀乜......例如考試默書人地就P.1-P.5成個unit背哂温哂.....最差班既老師就print定一張範圍(當然係默同考果d啦)比佢地讀,咁米人人高分o羅......最慘我仔仔好黑,插班編入中間果班,正如你以上咁話,乜野都冇佢地果班份..........咁既`拔尖保底`公平麻?
evavong 寫道:
re:彤媽媽
想講番我係讀左兩年唔係三年...
其實林護就唔係好谷學生...
只不過林護既學生實在太勁...
其他人就要好主動同好自覺咁讀書...
你係咁我又係咁...
咁咪養成左個風氣囉...
至於中一要作既英詩...
其實就唔係好難...
老師都明白中一學生作英詩既機會唔多...
所以比心機作就OK...
老實講...
學生叻D老師就錫多D...
我估間間學校都係咁...
但係差少少既學生...
又不至於冇人理...
差既學生係有保底班...
最冇人理係果D考中間就真...
extra既就好少...
林護真係唔多注重PE...
因為林謢校外既體育比賽成績唔算標青...

re:大媽
其實拔尖保底係唔公平嫁...
個制度係死既人係生既...
所以如果你想入到D好D既班...
咪自己努力D囉...
都冇辦法嫁嘛...

evavong 囡囡
eva
‹ 上一主題|下一主題