用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣另子女提高學習英文的興趣
樓主: 朱寶媽媽
go

點樣另子女提高學習英文的興趣   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-6-13 10:54
我仔有好多學習英文經驗:
1學phonics
2學RWI
我仔淨係4、5(而家少睇卡通片,多數上網睇talk show或美劇),另外加睇MV。佢英文成績so far so good,有同學日日狂做exercise反而只得8x分。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-6-14 11:45

淨係4,5的話,能與外國人交談嗎?
可能佢大膽肯講,去親旅行都會主動瞭人傾計(尤其係鬼妹),一開口就讚人靚女,個鬼妹當堂心花怒放,好彩嗰陣仲細

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-6-14 12:04
只有 4、5 都應該得嘅,我以前都冇上 NET 之類,去 d British Council 試堂,班外籍老師都話我英文好,唔 ...
外籍導師都話我仔好有british accent,雖然佢睇美劇多

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-6-15 10:11
有睇隔離小一科科唔合格個帖嗎?

大家都話happy幼稚園不是問題,問題是家長有無培養閱讀能力。又有小孩英 ...
隔離帖在於樓主小朋友由happy kg升去間催谷型傳統小學,如果揀返間happy小學,俾時間慢慢上未必有問題。
講返英文,我見好多英文好嘅其實同家庭有關多啲,學校反而其次。你仔問題在於唔敢放膽講,會唔會係平日一開口講就俾人打沉?試下唔好話佢由佢講可能有正面效果

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 18-6-15 11:16
語文聽講梗係同家庭關係大,ftm的母語係英文或者普通話的,小學無見過唔好,要出去補習英普的。
...
咁講係因為好多ek阿媽覺得要揀咩kg或小學英文先會好,講真除非去真正IS,我覺得分別不大
‹ 上一主題|下一主題