用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正
樓主: tsangv
go

培正   [複製鏈接]

co ed, DG, QC, LS, HY, YWG全部都有

小鹿揀學校 發表於 18-6-9 15:06
2017年培小畢業生回母校重聚日.
現場中學校服目測…
DGS 2

女仔校服比較容易認,男仔果D真係要好眼力至少還知道一個未去的,林護

tsangv 發表於 18-6-9 17:21
咁奇
不返去讀而返去gathering
會不會不好意思?我覺得而已而已😅
培正凝聚力好強,大家因為各自需要而揀校,離開不等於不喜愛母校,重聚一樣其樂融融。

小鹿揀學校 發表於 18-6-10 09:02
但亦有 top sportsman 冇走…
例如今年以細C身份已在D1拿牌的男飛魚.....早已被神校招攬,但請了神校食檸檬 ...
星展?好似真係少同學去星展銀行?

little_yolky 發表於 18-6-11 09:55
你呢個數字好重要喎, 呢4-5個入培道既, 到底係大抽奬入, 抑或係叩門入呢? 因為如果係大抽奬入, 即係B3生都 ...
我知舊年入培道其中一個,應該成績不錯至少B2

little_yolky 發表於 18-6-11 13:06
即係超級黑仔, 入唔返培正。
唔係入唔到,係自己揀培道,

NeoMom 發表於 18-6-12 14:11
我都好想知培正DSE成績, 不過聽讀緊培正的朋友講培正入U 約6X%, 如果係真咁就同LS有段距離了
...
的確有距離培中成績算B1A,不差於一些地區名校。不過不可以說top

little_yolky 發表於 18-6-13 14:56
因為你上面話要睇教署排名, 我估計你意思即係講緊中學選人in信教署排名啦。二線小學, 無辦法, 咁出名既中 ...
我估中學都會先睇教局的排名。行政角度簡單講,所有交自行表的同學,整一份名單去教局,攞一份排名。跟次序排前200個,通知面試,簡單好多。最後錄取階段,再慢慢斟酌,睇下簡歷,研究一下邊個同邊個原來同一間,可能收一個就okay喇   等等。

tsangv 發表於 18-6-13 17:07
咩教育局排名,即會有所有小六排名??例如:有六千人,就會有1-6000的名次?

咁根據咩
請參考。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3432155&extra=

little_yolky 發表於 18-6-13 17:11
你小朋友幾多年班啊? 唔好同我講係P5或以上。
有直屬學校的小學,學校在升中方面不會教太多。真係唔出奇。爬多D文,就清楚了。

tsangv 發表於 18-6-14 12:00
因為平日自己也很大壓力,指工作,成日都心情不好,以致咁😭所以,無好努力囉!
唉!都過去了只有努 ...
自己保重!升中過程都幾折磨人,大人小朋友都要注意健康!依家開始睇都未算遲,好快可以理出個頭緒。
建議先搵hkpapa 的帖子睇。
我一陣搵幾篇俾你

如何分banding
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

級名次同呈分試名次的分別。不過培小會直接俾呈分試名次,唔會有級名次
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3308565

比較靠譜的band1 中學名單
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732

比較全面的中學DSE成績,可以幫助screen心目中的學校。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178

經驗分享貼

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2850701

關於個人簡歷

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3345300

NPNG 發表於 18-7-11 14:28
今年18*超級狀元,你估下他曾經入讀邊間小學?
他正正是一個活生生的例子引證「用對腳行動」
我看到這位紅 ...

之前女拔的狀元也是培小出。
不過,不是說今次LS終極* 係自己小學的嗎?

NPNG 發表於 18-7-11 16:34
我覺得培正已經好多元了,小學校長真喺好好。如果小學校長可以做埋中學校長就好啦(emoji)。
...
張校長真係好好,肯創新,改革課程,於時並進,又好有愛心,有教無類,親民,肯聽取意見。

NPNG    發表於 18-7-11 19:07
NPNG    發表於 18-7-11 19:06

little_yolky 發表於 18-7-11 16:00
也是培小的光榮啊。

BTW, 其實你哋叩門時收唔收外校生的? 網頁搵極都無資料。你哋紅藍兒女咁團結, 外來生 ...
培中在讀同學話,有外校同學叩門入。而且我見到有一個關於叩門的帖子有寫,培中會放信箱,收叩門信。

little_yolky 發表於 18-7-11 17:19
即係唔駛填表, 直接將profile放入信箱? 可能要筆試。
對,冇表格。自己交。筆試還是面試就不清楚

小鹿揀學校 發表於 18-7-15 10:16
雖然每年流失了幾十個尖子.
但今年培正仍有 10+人 有能力入醫學院.
.
幾日前只係網上見到張相,目測再數下人頭已經覺得今年應該考的好!果然叻叻!!

幼稚園小學打好基礎,唔使催谷,中學之後開足turbo, 果然犀利!

李大人 發表於 18-7-15 12:25
培正中中,有幾多科目用英文教?
以我所知,有一班英文班,通識英文教。其他數理應該都係英書中教。
‹ 上一主題|下一主題