用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 全職爸爸申請表上爸爸職業
樓主: h0004534
go

全職爸爸申請表上爸爸職業 [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-6-11 12:48
咁寫以為你係教師。

職業,通常係寫一個人賴以為生(金錢)所做的事。

我曾經聽過一個說法,職業,occupation:是一種活動,主要occupy 你,或用你最多時間的活動,就是職業。所以學生是小朋友的職業。例如我仔寫字好慢,要見職業治療的評估,因為佢有一d能力較弱,令佢在職場(學校)上達唔到基本要求,要接受職業治療訓練。

h0004534 發表於 18-6-8 21:07
應該點填

How about this?

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/house-husband

shadeslayer 發表於 18-6-11 13:27

你呢個講法係較廣義,無話得唔得,不過職業展覽,勞工 ...

我同意你,我所聽聞的是廣義的說法。
我可唔可以咁理解呢?

廣義(職業):學生
狹義(職位):香港大學化學系博士研究生

填表時,有狹義就填狹義。冇狹義就填廣義。

我覺得果個大學資助委員會的獎學金計劃不是職位,同學得到的不是工資,是獎學金而已。如果是工作要有working visa, 同學只係用student visa 來港讀書

little_yolky 發表於 18-6-13 09:06
但係你個狹義咁填好似好臭屁咁, 所以當時我係填廣義果個, 好似humble D咁。

咁呀⋯⋯就咁寫
博士研究生  PhD Fellow/ PhD Candidate

yovin 發表於 18-6-14 09:35

姓名 : 吳尚俊

‹ 上一主題|下一主題