用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好離譜下,毒品侵入小學
樓主: kkwong3175
go

好離譜下,毒品侵入小學 [複製鏈接]

回覆 Felix223 的帖子

你講得好,我估估下一個禮拜,聽日都係問下

kkwong3175 發表於 18-6-7 21:28
成件事係咁,上星期六我仔突然同我講話學校好似有同學吸大麻,係係課後d唔知乜野班,個老師帶大麻同比d吸大 ...
咁既然副校和其他老師都知,唔使kid 發,不如你直接打比副校話聽到個謠言,問下佢係咪真先la

回覆 fastfabulous 的帖子

石硤尾

回覆 MrBeast 的帖子

我r 底呀,唔想出面,但係想知籮,不過你個提議都係好方法

kkwong3175 發表於 18-6-7 22:13
回覆 MrBeast 的帖子

我r 底呀,唔想出面,但係想知籮,不過你個提議都係好方法 ...
唔算出面,問副校有冇咁嘅事之麻,你仲可以大佢話d家長谷傳得好西利,所以你想謠言止於智者⋯

些些你慨意見

回覆樓主:

直接報警等警察查

成件事都好唔可信, 會唔會教吸毒個課老師想做個劇教小朋友如果有人向佢地推銷應點做咋,  如果我係樓主, 一定會問下學校, 因為冇理由任謠言傳播害人而唔去澄清. 同埋身為家長好有責任去問清楚, 點會怕有人誤會而不出聲?  

HaYi 發表於 18-6-8 08:39
成件事都好唔可信, 會唔會教吸毒個課老師想做個劇教小朋友如果有人向佢地推銷應點做咋,  如果我係樓主, 一 ...

我都覺得係,dealer係俾學生都無可能咁揚,似教學role play 多啲,問清楚先,問完都有懷疑既,就匿名舉報,等警察查

我話比你知點解我唔問
你地有無個仔讀6年班?就黎升中放榜,如果派唔好,要學校幫手,如果學校無想人地知,我又去問,係呀,大家會多謝我出面問,ki發d嘢,但係到頭來升中唔理想,要學校幫,學校會唔會因為咁唔幫我?
件事唔係係我個仔嗰班發生,如果我唔問對我個無影響,問左可能有影響,我仔都就畢業,點解我要冒呢個險?所以個個聽到,唔關自己小朋友事,都唔多事。
間學校係舊一d嘅學校,老師年紀都大,保守,我仔一年版時我試過因為佢隔離個細路曳,想調位,結果係無得調同埋我個仔比人話多事,咁我可以點?投訴個老師?咁我個仔咪俾人針對?間學校想保住個名,我出聲,做英雄,但係個仔比人針住,我唔會覺得值得。我都係想問下人意見,想唔出面又知道多d。琴晚我諗左成晚,我唔會問學校,唔會自己上身。

回覆 kittyc1234 的帖子

我唔想做出面個個,其他家長都唔肯,只係想知,個個都唔會真係去問,特別係6年班

kkwong3175 發表於 18-6-8 09:39
我話比你知點解我唔問
你地有無個仔讀6年班?就黎升中放榜,如果派唔好,要學校幫手,如果學校無想人地知, ...
你既顧慮好理解, 不過, 如果派唔好, 學校其實唔多幫到手的, 都係要靠小朋友同家長自己努力去叩門。叩門階段, 學校係無能為力。所以, P1-P6反而係P6既家長至係最無負擔果堆。如果大家都唔想出聲, 咪最後得個估字, 然後, 散會。

其實你如果無細既响度讀, 小朋友又P6了, 過多一個月就畢業, 咪唔好理囉。

kkwong3175 發表於 18-6-7 17:32
真係好離譜,我聽我個仔講,話同級有個同學食大麻?!
仲要係老師比佢?!話傳到全級都知,話左比其他老師 ...

件事如果係真,就係十分嚴重嘅問題,係刑事罪行——販運危險藥物,個老師同有關同學都會被拘捕。樓主其實你出post目的係咩?只係大家探討下?

我都有個P6的仔,  所以唔會唔理解你身為P6學生家長的顧慮.   只不過我一向覺得呈分升中靠自己,  我個的亦只是marginal , 想安心只有靠自己去考直資. 學校的作用老實說唔係太大, 不過既然你好怕第日有求學校唔幫自己個仔, 就唔好理件事.

不過始終你現在起了哩個奇特的topic 都係俾全世界知有個issue, 間學校應該要有澄清的機會, 我覺得間學校如果容忍老師犯如此大錯 (我覺得是刑事來架...) , 如是真的不聞不問一定將來會出更大的事,  你係畢業生都會有影響.   或者叫低班的家長出面問, 因為佢地的利益會更受損.

kkwong3175 發表於 18-6-8 09:47

我唔想做出面個個,其他家長都唔肯,只係想知,個個都唔會真係去問,特別係6年班 ...

都話唔係出面law,而係幫學校stop rumour spreading。其實你在網上po d 5 po d ,又唔去澄清(to certain extent i can understand), 不但not doing the school any favour,恕直言,除時make things worse.

件事聽起來是有點荒誕,老師無理由咁夠膽咁張揚。但而家呢個世界,荒誕唔等於係假。睇報紙好多罪案都好離奇

如果樓主驚影響小朋友升中,可以唔直接問學校,可以考慮同家教會的負責人傾吓。佢地係家長和學校的橋樑,師出有名。

唔想問學校, 或者同教育局傾吓, 等佢地去問學校.

kkwong3175 發表於 18-6-8 09:47

我唔想做出面個個,其他家長都唔肯,只係想知,個個都唔會真係去問,特別係6年班 ...

網上匿名報案,學校點知係你?

Jane1983 發表於 18-6-8 11:38
件事聽起來是有點荒誕,老師無理由咁夠膽咁張揚。但而家呢個世界,荒誕唔等於係假。睇報紙好多罪案都好離奇 ...
如果件事係真, 我覺得學校係想靜雞雞學期尾抄咗個老師, 當乜事無發生過。

little_yolky 發表於 18-6-8 13:45
如果件事係真, 我覺得學校係想靜雞雞學期尾抄咗個老師, 當乜事無發生過。
咁冇問題,但若是誤會一場,老師唔知乜事比人抄左咪好無辜
‹ 上一主題|下一主題