用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【讨论】政府派位的喇沙小學為什麼能培養這麼多優才? ...
樓主: Kevin_ZHANG
go

【讨论】政府派位的喇沙小學為什麼能培養這麼多優才?   [複製鏈接]

回覆樓主:

不如諗下點解一條龍嘅 St Mary's 係點樣可以做到咁好成績。LS 直屬,至少都收 15% 外人。St Mary's 收 12 個左右,全部都係自己人直升。

akys 發表於 18-6-8 11:12
St. Mary 中學和小學離場率高嗎?

小學離場率低,師妹話佢果屆只得一個去 DG,一個去協恩 (我地都諗唔通點解去 HY)
中學離場高 d,200+ 中一,到中六 150 左右。不過多數都係自己小學 d 人去外國讀書,少街外人離開。

rai_fc 發表於 18-6-8 11:15
回覆 1998Ruby1998 的帖子

SMCC complains SMCS students not up to standard after all of them get prom ...

所以小學已經谷返學術,尤其中文。無奈始終一條龍,皇帝唔急太監急。

akys 發表於 18-6-8 11:21
小一至小四多不可人離開,有冇插班生?
有朋友女兒選擇唔昇,話唔鍾意咁嚴咁死板咁話。
...

有插,但最多都係一級一個,五六年級應該唔收。

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:27
呢幾年既留班人數, 好似同以前有D分別喎?

但係留班記得應該都係一個起兩個止。
的確以前少好多留班 case,中學另計。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-6-9 11:48
我女已經投訴班中有同學上堂懶散,唔集中...態度又差,影響學習氣氛  ...

呢個我都見識,十個學生,四個訓緊覺,兩個玩電話,一個畫畫,兩個抄功課,得一個聽書。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-6-9 13:31
‹ 上一主題|下一主題