用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 手持宣小,派到協恩,請指教
樓主: jessiechuen
go

手持宣小,派到協恩,請指教   [複製鏈接]

siden 發表於 18-6-5 08:30
如果免費65% band 1 仲有間「所謂」脫勾嘅band 1a 中學

付費又被逼學樂器嘅有80% band 1,連「所謂」脫勾 ...

咁總有人以DGS, spcc為目標嘅...

adriantai 發表於 18-6-5 08:48
如果咁有大志跟本會吾睇後邊(排名(果班人入吾入band 1, 說穿了....多數人都係驚自己係中游jar
...

又唔係咁講呀,好多人都話d半龍校升中支援不足,有人真係話想更上一層樓4大私小好d架

bape0060 發表於 18-6-7 09:37
宣小出來入既band 1A學校機率事實真係比協恩多既⋯

雖然band 1a定義各人有不同,但當協恩一半人升到,我唔覺得aps 有一半人升到上協恩級數喎

回覆樓主:

我沒說HY係no. 1 band 1A,只係要比要公平少少去比, aps確實有些人升到比HY更好的中學,但HY 在眾多中學也算頭十位吧,要比應該計同HY接近級數去計,不能以純band 1 中學計,你自己也說以升band 1a率計。

純以機率去計,暫時都仲有50%去到HY, 但如果aps只計band 1a, 其實可能也只有約40%入到band 1a中學(again可能定義不同),頂多只能說相約,不能說明顯比協小多,而且我想協小沒有提供資料,說不定協小也有人升去比協中更好的學校。

不過協小升中率存在不確定因素,所以真係有d難揀。

bape0060 發表於 18-6-8 14:43
回覆 whitepurin 的帖子

男女校VS 女校; 私校VS 津校,

我沒有偏愛,兩間都唔關我事,只是覺得說aps升band 1a比率比協小高實在很難說。如果協小不斷減少升中比例就可能係囉。
‹ 上一主題|下一主題