用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哈羅&天神
樓主: panna20
go

哈羅&天神   [複製鏈接]

panna20 發表於 18-6-5 23:52
啊??想從哈羅轉本地轉不到,原因是?

因為佢覺得囝仔本來已經十分懶散,讀咗IS令佢更加hea,而且認為中文同數學課程非常淺,朋友希望囝仔可以中英並重,但囝仔睇書只偏向楝英文書籍,而且哈羅將會取消繁體中文課程,呢點都係非佢所願。

以上嘅情況都係朋友嘅見解同個人遭遇,所以無論IS或LS,始終要睇本身整體條件同期望去選擇學校。

Soundervolt 發表於 18-6-6 01:47
因為佢覺得囝仔本來已經懶散,讀咗IS令佢更加hea,而且認為中文同數學課程非常淺,朋友希望囝仔可以中英並 ...

了解。多謝

panna20 發表於 18-6-3 11:57
我知道我都不該出這個題 一個國際一個公立 沒法比 可是事實就是拿到哈羅offer大半年了 一直打算讀哈羅 今日 ...

哈囉啦,既然喜歡又預左,放反天神個位比有需要既人

Jane1983 發表於 18-6-4 08:45
回覆 MrBeast 的帖子

個女係你教,除非佢性情和資質真係好唔適合,否則正常智商,由細到大有伴讀,幼稚園 ...

同意,幸運地我小朋友都係資質平平,只係認真,服從性強,從KG開始都可以擺係左,或者右,都無問題,只要你俾3個月佢佢就跟到,讀書係靠佢自己,睇佢態度。

PS,佢真係讀過好輕鬆既,三兩個月就融入番本土式教育,唔覺佢斷過層~~~

Jane1983    發表於 18-6-6 21:23

https://thestandnews.com/politic ... 87%89%E5%B0%8D2047/
哈羅話中文要全面改教簡體字唷!

我朋友有兩個列子參考:
一個囡囡讀開耀中, 抽獎中咗St Mary (一様直升st Mary 中學). 當10個有9個friend叫佢去St Mary, 佢最後決定留番耀中.
另一個囡囡讀緊CAIS,抽到Marymount, 頭也不回去咗Marymount

Vanadium 發表於 18-6-6 01:28
老實講,帶個女去過哈囉,收埋,最後話比佢聽佢要讀天神,然後去到個校舍........比我會怕個女接受唔到,然 ...

係囉,去淺水灣豪宅睇完樓落左訂,轉頭番來話抽中左居屋中而家決定居屋,因為呀三姑呀六嬸都話「咁難抽中我dream house呀千其唔好放棄」....比我連居屋都費事抽

964000 發表於 18-6-6 22:21
係囉,去淺水灣豪宅睇完樓落左訂,轉頭番來話抽中左居屋中而家決定居屋,因為呀三姑呀六嬸都話「咁難抽中 ...

你嘅比喻非常貼切

回覆 PCMW 的帖子

PCMW, how do you manage having two kids in two completely different systems (different cirriculum/schedule/holidays....)?
How does the LS one feel when he/she sees his sibling having less (or no) exam/homework..?

thanks

係囉,去淺水灣豪宅睇完樓落左訂,轉頭番來話抽中左居屋中而家決定居屋,因為呀三姑呀六嬸都話「咁難抽中 ...

好鬼正

tibbar2011 發表於 18-6-6 22:56
回覆 PCMW 的帖子

PCMW, how do you manage having two kids in two completely different systems (diffe ...

一個英文叻一個中文勁,佢地應該互補,呢D睇下家長點演繹啫

panna20 發表於 18-6-3 11:57
我知道我都不該出這個題 一個國際一個公立 沒法比 可是事實就是拿到哈羅offer大半年了 一直打算讀哈羅 今日 ...

你的女女讀York都算係谷的幼稚園,讀天神應該能應付冇問題。其實你女女只係考到IS,佢都未讀過IS,未嘗過IS 有幾happy,所以佢冇得比較。你揀IS、LS 都好,對佢黎講都係好學校。我覺得小朋友讀得書的,讀IS、LS一樣都咁叻。如果我係你,會揀天神,真係覺得唔適合,再轉IS 都仲得

yamin 發表於 18-6-6 23:17
你的女女讀York都算係谷的幼稚園,讀天神應該能應付冇問題。其實你女女只係考到IS,佢都未讀過IS,未嘗過I ...

謝謝,很中肯。(emoji)

Bunnygirl 發表於 18-6-6 21:52
我朋友有兩個列子參考:
一個囡囡讀開耀中, 抽獎中咗St Mary (一様直升st Mary 中學). 當10個有9個friend叫 ...
我都係咁,女兒本來讀緊IS,中咗Marymount,頭也不回去咗Marymount

PPyeung 發表於 18-6-3 13:13
天神主攻讀書,校舍細,超谷,傳統,順利升班,不留班,不勸退,可以直上St Mary’s, 不過相信過程父母小 ...

順利升班,不留班,不勸退,??

有留班喎!

其實樓主問得呢個問題,相信讀哈囉費用都係佢關心之列,買左2千尺豪宅,但抽到居屋,發覺住居屋可以手頭鬆動無咁大壓力,最後揀居屋都唔奇既。

其實我就相反,即使比得起從無諗過讀哈囉,留返啲錢比子女日後自己決定條路點行仲好,幾球野....係外國讀咩都得。

教育要同社會配合,國際學校係咪真係咁適合香港/中國社會既生活同工作,我就有少少疑問。若然要國際視野或外國既教育,不如直接去外國讀書咪仲好?

其實仲有朋輩。若非真係果個階層,讀咁上流既國際學校,結果仔女有機會完成學業都無咩真正可經常聯絡之朋友,個人覺得係一個遺憾,因中小學同學本來就可以係好終身既關係。

9成借貸豪宅 vs 冇lift 唐樓頂樓

Vanadium 發表於 18-6-7 00:50
其實樓主問得呢個問題,相信讀哈囉費用都係佢關心之列,買左2千尺豪宅,但抽到居屋,發覺住居屋可以手頭鬆 ...

我有同事女之前DG, 後來轉哈羅,最後去英國讀U,她不是上流社會。
不過一定是家境富裕,因為佢家人做生意,幾十年前已經住市區毫宅地段的大小姐。
就算將來去st Mary’s, 一樣會有有錢學生
‹ 上一主題|下一主題