用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細b考小學
樓主: caseiaming
go

細b考小學   [複製鏈接]

ccyin 發表於 18-6-4 07:53
咁多年前又好難同而家比喎。。。以前唔會太多超大,但而家身邊不少都係,好影響小朋友自信架
...
再以前跟本是冇細B呢囘時,因edb唔比。浄睇ek分享,细B佔大多數wor

charmmycat 發表於 18-6-5 22:41
如果9月中B,男仔,會唔會比佢重讀k1 做超大B?
因人而異

rabbittwin 發表於 18-6-6 22:23
你誤會了,大细B在學習上或許有別,如小朋友肌肉未完全發育,不須急於入學讀者寫字,當然都會有细B跟得上 ...
又或者咁講,三歲定八十,父母可以有較多時間去培養品格、self control...

Mcmanlauman 發表於 18-7-1 18:13
回覆 LittleButter 的帖子

Hi⋯⋯我個仔10月中出世,本來打算做超大b但有d N班話太大唔收如果做細b唔知會 ...
依edb 指引,入學時要2歲,除非唔mind 收少幾個月學費,or 唔理冇牙老虎,真唔明點解會咁做

caseiaming 發表於 18-7-2 20:19
細b重讀後只要係適齡學童都可以抽獎

more precisely: 未被派過位,和或未讀過小學(C或津,一天都唔得)
其實適齡是在自行階段加分,對大抽獎沒影響
‹ 上一主題|下一主題