用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有無派到去"寶血會上智書院" 呀? ...
樓主: alanchoi
go

請問有無派到去"寶血會上智書院" 呀? [複製鏈接]

Re: 請問有無派到去"寶血會上智書院" 呀?

個餅仔%係計97-00既師兄姊分的,例如油天有60幾的band 1就係果幾年既%
RAMC 寫道:
大媽

我對你所講的有所保留, 因以我所知, 33% band 1是以全港學生計算一個平均數, 若學校的小六評估成績好的, 該校band 1 生會多的, 派往英中的機會大的, 等同某些私立英文小學. 話說回來, 若該校學生的質素一般, 評估成績不太好的話, 他們的派位順理成章都不會太好, 只有全級考頭30名以內 (以上述33% band 1  平均數計算)才有機會派往英中.

大媽 寫道:
路人甲乙丙丁 :
佢地之前師兄弟既分數好高架,仲有,果日我返到學校找校長傾佢唔覺意比我睇到佢三次夾埋既名次咁我返泥再計過分,先知.......個名次係未比教统局微調架...

一般黎講
學校只會比你見到學生響校內既(成績表)排位
雖然考既係通一份卷
但係校內排位同EMB既計法好多時都唔同架
校內可能淨係計中英數常
各科既比例又可能唔同EMB
所以可能某學生係校內排位係第一位
但係EMB既排位可能就係得第5位
咁即係話其他既都會出現差異啦

我知道佢emb既計法架,不過要列式........我天日係呢度列比你地睇啦.....
路人甲乙丙丁 寫道:
[quote]
大媽 寫道:
路人甲乙丙丁 :
佢地之前師兄弟既分數好高架,仲有,果日我返到學校找校長傾佢唔覺意比我睇到佢三次夾埋既名次咁我返泥再計過分,先知.......個名次係未比教统局微調架...

一般黎講
學校只會比你見到學生響校內既(成績表)排位
雖然考既係通一份卷
但係校內排位同EMB既計法好多時都唔同架
校內可能淨係計中英數常
各科既比例又可能唔同EMB
所以可能某學生係校內排位係第一位
但係EMB既排位可能就係得第5位
咁即係話其他既都會出現差異啦[/quote]

大媽,

我完全明白分餅仔的道理, 但無理由學校通水為提升 band 2 生去 band 1, 對學校有什麼好處? Band 2 學生去到皇仁/QE 考第尾, 以後 1st round 連 interview 都唔比呢間學校.

但若學校33% band 1, within 50-70/200 都叫 marginal, 應保守d 去填 2nd round. So called top band 1 must be within 20/200 in this case.

油尖旺都有好多唔錯學校收band 2. eg 英中有鄧肇堅/循道/沙田都有幾間, 直資英中有李國寶/聖瑪加利男女. 中中有鄧鏡波. 若你個仔band 1 & 2 之間, 可選 1st 鄧肇堅/循道/沙田都有幾間 & 2nd 鄧鏡波.

我看過你幾個 post, 老實講, 若你個仔係 around 50-70/200, 現階段叩門九華, 一定無份. 我唔係 hurt 你, 而希望你向現實低頭, 若叩得一間唔錯校風的 band 1 中中/band 2 英中, 已經很不錯了.

希望你努力向這個方向, 多找幾間.  遠都不要緊.
大媽 寫道:
假設我仔第一次呈分平均分:90
             第二次呈分平均分:91
               第三次呈分平均分:91
三次隋分等於90.66
差班某人第一次呈分平均分:89
             第二次呈分平均分:89
    (有通水)  第三次呈分平均分:100
三次隋分等於92.66
相差2分呢..........咁名次有影响嗎?可能一跌五六名呢,有定點位麻!還有,教統局係派餅即%,唔係計分個下先衰,假設個餅係70人,但第71果個米楝左係度咯.......
大媽 寫道:
佢威極都係得33點幾既%餅仔咋......因計師兄姐既%麻[quote]
RAMC 寫道:
我都認同哈里波特所講, 學校是無可能黑箱作業, 如果學校要做的話, 所有學生都會通水, 等個個學生都是band 1 生, 威威.
[/quote][/quote]

大媽

照你所講, 學校好清楚有多少學生是band 1, 根本無需要幫差的學生, 因為無論怎樣都只得個 約33%人可派往英中. 其實很多人都知道, 一般學校大約都是考頭30-50名才有機會派往英中.

路人甲乙丙丁:
`因為咁樣就可以向校長顯示自己既教學水平
可以令差班既學生考得好`
多謝你又比d提示我,我知道發生乜事啦.........

RAMC 寫道:
大媽

照你所講, 學校好清楚有多少學生是band 1, 根本無需要幫差的學生, 因為無論怎樣都只得個 約33%人可派往英中. 其實很多人都知道, 一般學校大約都是考頭30-50名才有機會派往英中.

咁又唔係咁講哦
因為有自行派位呢家野嘛
差既係自行可以考入好少少(BAND 3頭考入BAND2尾學校)
咁到時有0的BAND 2既雖然被派去BAND3
但由於有實力
仍然可以敲門考返入BAND 2度
以此類推
咁學校咪會越派越好囉

我明的,但分數係會影响名次,亦會影响自行派位同叩門的.
哈里波特 寫道:
大媽,

我完全明白分餅仔的道理, 但無理由學校通水為提升 band 2 生去 band 1, 對學校有什麼好處? Band 2 學生去到皇仁/QE 考第尾, 以後 1st round 連 interview 都唔比呢間學校.

但若學校33% band 1, within 50-70/200 都叫 marginal, 應保守d 去填 2nd round. So called top band 1 must be within 20/200 in this case.

油尖旺都有好多唔錯學校收band 2. eg 英中有鄧肇堅/循道/沙田都有幾間, 直資英中有李國寶/聖瑪加利男女. 中中有鄧鏡波. 若你個仔band 1 & 2 之間, 可選 1st 鄧肇堅/循道/沙田都有幾間 & 2nd 鄧鏡波.

我看過你幾個 post, 老實講, 若你個仔係 around 50-70/200, 現階段叩門九華, 一定無份. 我唔係 hurt 你, 而希望你向現實低頭, 若叩得一間唔錯校風的 band 1 中中/band 2 英中, 已經很不錯了.

希望你努力向這個方向, 多找幾間.  遠都不要緊.
大媽 寫道:
假設我仔第一次呈分平均分:90
             第二次呈分平均分:91
               第三次呈分平均分:91
三次隋分等於90.66
差班某人第一次呈分平均分:89
             第二次呈分平均分:89
    (有通水)  第三次呈分平均分:100
三次隋分等於92.66
相差2分呢..........咁名次有影响嗎?可能一跌五六名呢,有定點位麻!還有,教統局係派餅即%,唔係計分個下先衰,假設個餅係70人,但第71果個米楝左係度咯.......[quote]
大媽 寫道:
佢威極都係得33點幾既%餅仔咋......因計師兄姐既%麻[quote]
RAMC 寫道:
我都認同哈里波特所講, 學校是無可能黑箱作業, 如果學校要做的話, 所有學生都會通水, 等個個學生都是band 1 生, 威威.
[/quote][/quote][/quote]

哈里波特 寫道:
大媽,

......

任何唔公平既方式對TOP既學生永遠冇好處架
通水亦一樣
自行收既全部係中學自己IN過
覺得好既先收
唔關你所講既事既
反而有聯繫既中學所比小學既名額就會有關係啦

明白, 又係個句, 太 marginal 唔好去咁盡.  Just like my daughter, 三次 ranking 80/200, 30/200, 60/200, 上落幾十名, 不足為奇. 為了幾個名次 (不是幾十名之差), 分別真係咁大咩?  有時入邊班, 老師同學生夾唔夾, 都好影響成績.  有d 班全體同學一齊 tip 題, tip 中, 唔通我地話老師通水咩. 老師只係引導佢地去思考, 同時與學生go through 個syballus. 我個女不是入這一班, 莫非佢好唔底.  我又唔覺.

但自行時既中學係未有咁快决定收唔收架,佢地會等埋第三次呈分試,然後申請次第睇,最遲五月尾六月頭交表。
咁呢度就係問題所在,假設有些中學規定不理分數名次,只要屬band 1組別佢就收。但一按機就見到係band 2播,無論當時in 得幾fit 都冇用咯................咁第三次呈分都係計落自行到架.......我知道有幾所中學就係咁咯
路人甲乙丙丁 寫道:
[quote]
哈里波特 寫道:
大媽,

......

通水亦一樣
覺得好既先收
唔關你所講既事既
反而有聯繫既中學所比小學既名額就會有關係啦[/quote]

哈里波特 寫道:
明白, 又係個句, 太 marginal 唔好去咁盡.  Just like my daughter, 三次 ranking 80/200, 30/200, 60/200, 上落幾十名, 不足為奇. 為了幾個名次 (不是幾十名之差), 分別真係咁大咩?  有時入邊班, 老師同學生夾唔夾, 都好影響成績.  有d 班全體同學一齊 tip 題, tip 中, 唔通我地話老師通水咩. 老師只係引導佢地去思考, 同時與學生go through 個syballus. 我個女不是入這一班, 莫非佢好唔底.  我又唔覺.

TOTALLY AGREE     

絕對有關係. 有d 中學有 preferrence 收生.  例如舊年lucky draw 收了幾個在某小學成績中等, 但入了那中學名列前矛, 你話個間中學下年會否考慮多 interview 兩個呢間小學的學生, 或考慮多收兩個.  相反, 你在某小學年年考第一, 來到該中學肥晒老, 你係校長, 會唔會在 1st round interview select this school's students
路人甲乙丙丁 寫道:
[quote]
哈里波特 寫道:
大媽,

......

通水亦一樣
覺得好既先收
唔關你所講既事既
反而有聯繫既中學所比小學既名額就會有關係啦[/quote]

咦?你咁清楚名次既,又話唔以知既?
路人甲乙丙丁 寫道:
[quote]
哈里波特 寫道:

TOTALLY AGREE      [/quote]

就係比你羅多兩分, 咁marginal的band 1 (即band 1 尾), 1st round 九華都唔會收.
大媽 寫道:
但自行時既中學係未有咁快决定收唔收架,佢地會等埋第三次呈分試,然後申請次第睇,最遲五月尾六月頭交表。
咁呢度就係問題所在,假設有些中學規定不理分數名次,只要屬band 1組別佢就收。但一按機就見到係band 2播,無論當時in 得幾fit 都冇用咯................咁第三次呈分都係計落自行到架.......我知道有幾所中學就係咁咯[quote]
路人甲乙丙丁 寫道:
[quote]
哈里波特 寫道:
大媽,

......

通水亦一樣
覺得好既先收
唔關你所講既事既
反而有聯繫既中學所比小學既名額就會有關係啦[/quote][/quote]

但分banding時又真係要計分同名次播.......
路人甲乙丙丁 寫道:
[quote]
哈里波特 寫道:

TOTALLY AGREE      [/quote]

就算唔收,我碌都碌到去其它掛?

大媽,
邊個話唔可以知名次架, 60名以內仲會 print on school report. Why not?

分數唔重要, 名次先重要, See!

大媽 寫道:
咁呢度就係問題所在,假設有些中學規定不理分數名次,只要屬band 1組別佢就收。但一按機就見到係band 2播,無論當時in 得幾fit 都冇用咯................咁第三次呈分都係計落自行到架.......我知道有幾所中學就係咁咯

TO 大媽
其實
我只係想透過同大家既討論
盡量去幫你揾出到底問題出響邊
依家唔知到底學校係呢件事上有冇犯錯
照依家睇
你個仔仔係屬BAND 2派位
到底當時班主任點同你講既呢
如果佢有講BAND 1尾 BAND 2頭既話
我就覺得你博得滯啦

我地冇既???
哈里波特 寫道:
大媽,
邊個話唔可以知名次架, 60名以內仲會 print on school report. Why not?
‹ 上一主題|下一主題