用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問6年後的BAND 1中學學位數目如何界定? ...
樓主: janice_hahahehe
go

請問6年後的BAND 1中學學位數目如何界定?   [複製鏈接]

janice_hahahehe 發表於 18-5-9 00:38
想請教: 小女有2線龍校和KTS OFFER ,  留意過各位EK有心人分享,知道KTS 過去數年畢業生,都有8-9成升六BA ...

應該唔好預KTS 六年後可以有8-9成同學升band 1中學,我只會預一半,六年時間太多變數,揀小學我會睇埋德育、設施、行政、校舍、交通等等,學術重要,但不是唯一
再煩升中,確係好惱人!但KTS 升中支援確是無得頂!所以最終要視乎想要什麼。

Arabellahk    發表於 18-5-9 13:51
王家爸爸    發表於 18-5-9 11:42

manman333 發表於 18-5-9 09:10
樓主, 首先問問自己和孩子是想過怎樣的學業生涯。  我朋友孩子在一間傳統私校讀, 一直想轉校, 唔係孩子讀唔 ...

KTS唔係多功課多測考的學校,這點可以絕對放心!但課程不淺係事實,活動亦不少,所以能力與時間分配都重要。KTS 升中成績好,除了學術,相信同學的言行態度、表達能力、活力自信,也有影響因素

係咪我話一半!嚇親大家?其實我也相信KTS 一定不會得一半band 1學生!但世事難料,保守一點也不是壞事!

我會把目標成績set 高一些!成績上上落落也有走盞位嘛!安全些

無論讀什麼學校,都會找到合適小朋友學習環境的,家庭也是小朋友成長路上的重要支柱

王家爸爸 發表於 18-5-9 17:17
請問知唔知道,70%係B1比例,定係升B1學校既學生比例?

以我理解校長在某年的小四升中家長會提及,同學在九龍區約7成Band 1 , 全港係7成半!我理解係band 1生比例!不是升謮b1學校的學生的比例

somoon 發表於 18-5-9 22:06
我信呀! KTS 堅深!
雖然係深!但KTS 其實係好花心思研究課程,睇到係有系統及方法令同學大多都掌握到的!

Yanamami 發表於 18-5-9 20:39
Yes! 我係史前家長,愛死KTS, 但都係对学費太貴有意见,仲有就係而家太重視音樂,無左以前果种是是但但点都 ...
我都係由32000讀到未埋到單計數呀,音樂就係唔想同學抱著是是旦旦心態,咪俾D「標準」大家,但真係有要求,我都在消化中!!

王家爸爸 發表於 18-5-10 08:48
以過去幾年區內B1比例,比升B1學校既學生比例,高出20%~40%計,如果真係全港係7成半係band 1生比例,咁升謮 ...
我都係講某年,不是現在!推算返當屆派位成績,確係九成以上b1,個位數b2,0 B3

BB成長期 發表於 18-5-10 08:49
阿仔今年就畢業, 有人說是谷, 有人說是不谷.  經過六年的小學, 其實沒有人可以告知小朋友之後發展, 阿仔曾 ...

同意!見好多畢業生,在小學時成績不是最前列,甚至如你說被評為b2, b3! 但上中學後則光芒漸現,成績普遍不俗,或多或少源自良好的小學根基
‹ 上一主題|下一主題