用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科疑問
樓主: Freshment
go

中四選科疑問   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-8 19:25
首先可以考慮囡囡會選2X定3X?學校A科成績超差是指好多人唔合格? 若囡囡對B科不是不喜歡,學校公開試成績 ...
超差唔-定指多人唔合格~我大女间中学重理輕文,Geog, His呢d原來从來無人**过,我女呢两科係校內算数-数二但出到去都只係4/5咋……不过我都係俾佢自己揀。-來揀理科讀唔掂連4/5都無~二來点都無得怨我。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-8 23:22
樓主用到超差黎形容A科成績,所以我感覺並非似指沒有取星,相信可能連2/3/4都不太多。選科須然都要講興趣, ...
我女係头果幾个都係4/5.....禁後面果班咪……仲唔係超差?

Freshment 發表於 18-5-9 01:02
多謝你的意見。學校要揀3X,基本上頭2X 囡囡大致都揀左讀咩,係差呢個組合。學校一直只提供DSE 4+%,但A 科 ...
Oh.....如果4+比全港仲要低好多……禁真係唔好揀。我女间就算文科差,4+都仲要比全港高(唔少)~

Freshment 發表於 18-5-9 19:24
咁B 科囡囡只係成績唔算標青,未至於讀唔掂

只係矛盾如果好似呢種case,興趣重要D 定學校師資重 ...
惡牲循環,学校果d科弱就無叻学生揀,無得番身~都反影学校唔重视果d科目……
‹ 上一主題|下一主題