用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聯繁 \ 直屬位
樓主: fckmama
go

聯繁 \ 直屬位   [複製鏈接]

回覆樓主

其實大家對「公海」嘅interpretation 係點先?意指全港抽的叫公海?還是自己校網內一齊抽的叫公海?
lmy

elvisBB 發表於 18-4-26 07:24
乙部一定係抽聯繫位先,校長的意思應該係講緊甲部(公開)》乙部(聯繫)〉乙部(公開)。LS 當年都講得好 ...
無錯,基本上順序係:甲部(無分聯唔聯繫)—>乙一(聯繫)—>乙部(無分聯唔聯繫)。但係乙一聯繫位比較特別

cherry媽咪 發表於 18-4-26 16:04
其實大家對「公海」嘅interpretation 係點先?意指全港抽的叫公海?還是自己校網內一齊抽的叫公海?
...

EDB資料講明, 直屬/聯繫位係跟小學網升中時將直屬/聯繫中學放乙一先可以用, 如果連甲部都計埋, 我會認為講個位人仕, 一係唔熟書, 一係有心誤導

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...
响呢個帖, 自己校網內都叫公海。

...
邊個定義簡單啲?用Occam's Razor來判斷。

王家爸爸 發表於 18-4-26 16:06
無錯,基本上順序係:甲部(無分聯唔聯繫)—>乙一(聯繫)—>乙部(無分聯唔聯繫)。但係乙一聯繫位比較 ...

正確

我小朋友的小學有聯繫中學,我七年前同今年聽的都如王家爸爸所講的
lmy

hkpapa852 發表於 18-4-26 16:08
EDB資料講明, 直屬/聯繫位係跟小學網升中時將直屬/聯繫中學放乙一先可以用, 如果連甲部都計埋, 我會認為講 ...

正確,只要填响乙1,就可以用直屬位

hkpapa852 發表於 18-4-26 16:08
EDB資料講明, 直屬/聯繫位係跟小學網升中時將直屬/聯繫中學放乙一先可以用, 如果連甲部都計埋, 我會認為講 ...

我其實覺得老師/校長唔會講錯,只係家長們理解錯,我開始明白點解我仔的中文聆聽禁低分

算死草 發表於 18-4-26 00:05
無得話玩晒,又唔係今年先咁,我多年上網睇都話先聯繫後公海,但家長會果日第一次聽主任講先公海後聯繫我 ...

請問有無問返學校?

聞一多 發表於 18-4-28 14:11
請問有無問返學校?

當事人都唔緊張的話,你又何必咁上心呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-28 20:16
當事人都唔緊張的話,你又何必咁上心呢?

咪咁啦,我都有放有聯繫小學嘅中學係前十位,或多或少都會影響我㗎嘛
‹ 上一主題|下一主題