用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區,女仔,Band2頭,請問可以點選擇? ...
go

灣仔區,女仔,Band2頭,請問可以點選擇? [複製鏈接]

因無朋友及親人同女兒差不多大,所以無人比到建議。請求大家比點建議,謝謝!女兒應該是band2頭的學生,本區灣仔,跨東區或中西都無問題,最重要校風好,搏到band 1尾最好,如無可能band 2頭有什麼好學校可以選擇?

elbar    發表於 18-4-14 08:42
   5    0    0    0

回覆 vickyching817 的帖子

vickyching817 發表於 18-4-14 00:18
因無朋友及親人同女兒差不多大,所以無人比到建議。請求大家比點建議,謝謝!女兒應該是band2頭的學生,本 ...

灣仔區:
- Band 1C: 鄧肇堅中學
- Band 2A: 鄧肇堅維多利亞官立
- Band 2B: 何東

東區:
- Band 1C: 顯理、衛理
- Band 2A: 劉永生、福建中學(小西灣)

南區:
- Band 2A: 聖公會呂明才、培德

不建議考中西區的中學,因這區没有女仔讀的Band 2 中學。

回覆 tpmon 的帖子

唔該晒你,好有用!

tpmon 發表於 18-4-15 15:12
灣仔區:
- Band 1C: 鄧肇堅中學
- Band 2A: 鄧肇堅維多利亞官立

維官應該係2B,衞理應係2A,顯理係2A-B,培德可能已去到B2C~~~

mcl203 發表於 18-4-18 16:02

維官應該係2B,衞理應係2A,顯理係2A-B,培德可能已去到B2C ...
都唔多啱

灣仔區B2中學, 除鄧鏡波一間達B2A水平外, 其餘只有B2B-B2C水平
東區B2中學既No 1, 一定係金文泰, 其次係劉永生

衞理同顯理, 其實有點名大於實, 實際都只係B2B水平左右, 同寶馬山培僑差無幾

其餘東區B2中學...... 應該頂多只有B2B水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

灣仔應該有 d 偷雞位...試坑真?
東區可試嘉諾撒?

hkpapa852 發表於 18-4-18 16:28
都唔多啱

灣仔區B2中學, 除鄧鏡波一間達B2A水平外, 其餘只有B2B-B2C水平

但衛理5班開4班英文班喎,冇B2A 水平?

都唔多啱

我睇過下,衞理似乎好過金文泰DD,但都係睇過一次咁大把。基本上,灣仔無2A,3間B2都最多係2B,俾高少少可減燥音~~~

都唔多啱

TKP ~38% 入上U率算唔算2A ? ~~~

mcl203 發表於 18-4-18 16:37
我睇過下,衞理似乎好過金文泰DD,但都係睇過一次咁大把。基本上,灣仔無2A,3間B2都最多係2B,俾高少少可 ...
衞理中學, 較有可能成績好過金文泰應該只有前年, 當時衞理4主科既3,3,2,2率分別係: ~80%, ~70%, ~90%, ~99%

咁衞理既3322率, 應有機會高過同年金文泰既51%

不過其餘時間衞理既成績都比個年差, 3322率應該不到50%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 18-4-18 16:41
TKP ~38% 入上U率算唔算2A ? ~~~
整體4+: 32%

38%入U, 係"本地+海外"喎!

hkpapa852 發表於 18-4-18 16:43
整體4+: 32%

38%入U, 係"本地+海外"喎!

我唔識分,直覺2A應該好D瓜,40%+好似岩D~~~

mcl203 發表於 18-4-18 16:52
我唔識分,直覺2A應該好D瓜,40%+好似岩D~~~
RC上年都係4X%, 港華更加只得42%

vickyching817 發表於 18-4-18 15:56

唔該晒你,好有用!

晴報有介紹聖公會鄧肇堅,可以一看。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2053173/聖公會鄧肇堅中學 栽培學生領袖 建立自主自信

唔該晒各位的意見,呢兩日開始準備要填表,資料很有用,多謝你們

都唔多啱

福建中學(小西灣)最多B2B,四個主科,只有中文4率勁過香港平均,英文、數學、LS都差過。http://www.fss.edu.hk/UPFILE/editorfile/files/2017%E5%B9%B4%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%96%87%E6%86%91%E8%A9%A6%E6%88%90%E7%B8%BE%E5%A0%B1%E5%91%8A.pdf
‹ 上一主題|下一主題