用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怪獸家長投訴子女操行得B 九龍名校「造假」設兩份成績 ...
樓主: elbar
go

怪獸家長投訴子女操行得B 九龍名校「造假」設兩份成績表   [複製鏈接]

回覆樓主:

要有某些條件先可報icac吧!請粒糖、小恩小惠,何來有力證據指控別人,一陣俾人反告添呀!好似宜家某高官咁,對手係有錢人家先同佢玩得起!

MegaKnight 發表於 18-4-12 18:02
唔該全部開學校名,我想知邊幾間。

開名就無謂啦,反正唔會只得個三幾間有,通常只係當你有幸成為被針對的對像才會有所感受,其他人未必察覺到,所以有啲人咪會質疑人哋作大,其實只係佢好彩無遇到姐。

JadeW 發表於 18-4-13 07:41
要有某些條件先可報icac吧!請粒糖、小恩小惠,何來有力證據指控別人,一陣俾人反告添呀!好似宜家某高官咁 ...

咪就喺,咁易比你捉到有力証據嘅話,的老師又點敢做埋啲衰嘢呀,就喺知道舉證難,口同鼻拗。

KipperBB 發表於 18-4-13 02:16
無遇過不平事咪好囉,恭喜你呀!咁幸運,乎復何求?

但係,你無遇過唔代表世上無這種事發生,現實好多時比 ...

會不會是幾個案例炒為一碟,而非同一個學生中晒?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

jumphigh 發表於 18-4-13 07:58

点解当时冇正式舉報,前面已提过,上面網友講既亦係原因。 ...
呢種老師真係害群之馬!冇話做老師,做人都好大問題。希望學校已經送咗佢走。。。。。。

jumphigh 發表於 18-4-13 07:01

You can do whatever you want to do, but not instruct o ...

我見你講到實牙實齒,我清楚講有證據應該去報亷署,是建議而非指示。

如果冇證冇據,當然是 gossip and rumour,相當然。

你又估錯了,我不是學者。我可來學者自居,你又拿出證據來,不要又相信 rumour 或個人感覺 !

我反覆看了一次,見不到有任何不禮貌的言論及語氣,可能你想多了。

我唔認識你那位或幾位不同學校的老師,冇證冇據,我幫你唔到!

我家一向對老師十分尊重,反過來老師對我們兒子十分愛護,給他良好意見及機會。我相信正面思維,產生正靣力量!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

jumphigh 發表於 18-4-13 08:57
原來你不是學者嗎?
网上查定義:
学者,属于社会学概念,有广义、狭义之区分。广义的“学者”:系指具有一 ...
我冇证据啊,要证据做什么? <=====  起碼要嚟報俾校長聽囉。除非學校係上下一條心咁衰啫, 唔係就一定要向上舉報, 個別老師點可以俾佢胡作非為。

不過, 收嘢呢D都仲好, 你可以有證據舉報佢, 你知道有D老師衰到只係見你樣衰就唔鐘意你嗎? 我無遇過, 但我阿妹有遇過, 好彩有其他老師撐佢。

jumphigh 發表於 18-4-13 09:25
"我冇证据啊……" ==>呢句係回應我本來以為係學者嘅ANChan59,佢要我比证据证明佢係學者喎 我点证 ...
不過, 點解咁奇怪, 依家真係有老師會收禮的嗎? 佢哋真係唔驚死啊? 乜家長嚟咁奇怪。俾同事知道篤佢出嚟佢都好大鑊。一般呢D嘢, 只有同事有證據可以舉報到。

操行真係個人喜好!葵青龍頭小學最近選出咗傑出生,撞鬼你呀原來個傑出生曾聯同同學仔欺凌男同學,又 搣又踢,雖然訓導主任知道件事,但由於個家長怕煩唔想追究,個傑生又識做戲,所以不了了之!讀書同做sales一樣,最緊要業績,業績好就惡晒。

KipperBB 發表於 18-4-13 02:16
無遇過不平事咪好囉,恭喜你呀!咁幸運,乎復何求?

但係,你無遇過唔代表世上無這種事發生,現實好多時比 ...

同意

冇遇過唔代表冇

我小朋友之前個班主任正正不知所謂

‹ 上一主題|下一主題