用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 English Language & Language
go

English Language & Language

香港人讀呢科會否非常困難呢? 入U 要C 或以上。如果真係攞唔到會點?
如果讀English as an Additional Language 是否無用呢?

SIYip 發表於 18-4-4 12:03
香港人讀呢科會否非常困難呢? 入U 要C 或以上。如果真係攞唔到會點?
如果讀English as an Additional Lang ...

Do U want

Oxbridge, UCL, Warwick in UK,

Toronto in Canada,

NUS in Singapore,

HKU

你意思係 English Language and Linguistics?
我讀緊。

我估係GCSE English Language 同 IGCSE English as a second language

回覆樓主

Sorry, 可能問得唔清楚。

其實想問英國入u 是否對gcse/igcse 英文有一定要求(好似hk dse 要攞某一個grade).畢竟英文不是母語,擔心會吃力。
我見學校有english as an second language 讀,如果讀呢科,是否有用呢?

回覆樓主:

路過!英文要求可能是ielts!

SIYip 發表於 18-4-4 17:55

其實想問英國入u 是否對gcse/igcse 英文有一定要求(好似hk dse 要攞某一個grade) ...
跟學校建議。大學一般要求:Eng 1st Lang B 或 2nd Lang A
Eng 1st Lang C 或 2nd Lang B
Eng 1st Lang C 或 2nd Lang C
有啲唔接受Eng 2nd Lang甚至1st Lang. 但多數都接受IELTS.

其實想問英國入u 是否對gcse/igcse 英文有一定要求(好似hk dse 要攞某一個grade) ...

要上校網睇翻各大學各學科要求,例如

UK

OxBridge
Imperial College
UCL

Hong Kong

HKU
CUHK

去返打算報讀嘅英國大學網站睇,佢哋會講明有乜要求,好清楚。

一般會睇Ielts同DSE,因為GCSE/IGCSE 只係會考程度,未到預科程度。

etoile 發表於 18-4-5 16:47
去返打算報讀嘅英國大學網站睇,佢哋會講明有乜要求,好清楚。

一般會睇Ielts同DSE,因為GCSE/IGCSE 只係 ...

我仔會喺英國讀a level. 英國a level 唔係必修科,大學收生會要求英語成績嗎?

cow 發表於 18-4-4 18:58
跟學校建議。大學一般要求:Eng 1st Lang B 或 2nd Lang A
Eng 1st Lang C 或 2nd Lang B
Eng 1st Lang C  ...

那year 10 選eng lang and literature 或english as an second lang 其實分別不大,只要到時考好ielts 就可以?

回覆樓主:

請問最早幾時可以考ielts?

一家三口 發表於 18-4-5 17:34
請問最早幾時可以考ielts?
IELTS 成績只有效兩年

SIYip 發表於 18-4-5 17:31
那year 10 選eng lang and literature 或english as an second lang 其實分別不大,只要到時考好ielts 就 ...
IELTS考得好就得. 如果有心儀大學, 睇下接唔接受2nd Lang. 如果唔接受, 咪讀1st Lang. 有多個機會達標.

一般有英國gcse English & igcse first language Grade B 以上,大部分大學都接受,ielts 有效兩年。若你考igcse second language 咁大學就會要求考埋ielts 了。

poonseelai 發表於 18-4-5 17:45
IELTS 成績只有效兩年

請問通常幾時要submit ielts 成績比大學?thx!
其實係一家四口子

一家三口 發表於 18-4-5 18:53
請問通常幾時要submit ielts 成績比大學?thx!
如報大學時已考,会報名時提供

一家三口 發表於 18-4-5 18:53

幾時報大學?

brother4 發表於 18-4-5 19:06
幾時報大學?

哈哈!9/2018 才去英國讀sixth form
其實係一家四口子

poonseelai 發表於 18-4-5 19:05
如報大學時已考,会報名時提供

明白
其實係一家四口子