用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問應選擇 IB 還是 A Level 課程?
go

請問應選擇 IB 還是 A Level 課程? [複製鏈接]

a_for_apple 發表於 18-3-27 13:23
小朋友專注力弱,唔鐘意做功課,特別係要寫字嘅功課,好唔鐘意寫字,串字默寫能力弱,嚟緊升中,有考慮轉 I ...

其實都五六年班,除非有學習障礙,做功課應該是學生本份,唔鍾意也要做。
事實,上到中學,國際學校也會開始有較多功課。
其中,IB 是最多 written homework / project ,但即使英美加澳的課程,如果英文文筆唔好,唔喜歡寫作,一樣冇運行。
考插班國際學校中學,首先要能說流利英文,部分學校的 admission written test 都好難。
以你形容你小朋友的情形,恕我直言,好大機會考唔到,
但如果堅決試,都可以試考新學校,到時考到才打算。

a_for_apple 發表於 18-3-27 22:32
Thx Nintendo! 我知道 IB 多嘢寫,但我預測到佢唔會過到 DSE 中文科,身邊有啲讀國際學校嘅朋友都覺得阿仔 ...

我唔知你朋友係真心,定只係講客套說話,但讀唔掂 DSE ,以為去 IS 就得,似乎將問題簡化了。要看清 "因" 和 "果"。
不喜歡做功課,是目前的 "果",你要看清到底 "因" 係是 dyslexic ,定只係懶,
轉去 IS ,"因" 唔會消失,所以佢可能仍然有唔做功課這個 "果"。另外,你估佢留在 LS 過唔到 DSE 中文,但解決唔到前面的 "因" ,根本讀任課程,何科都可能唔合格。
去到 IS ,英文差少少,唔單止過唔到英文,可能其他科都過唔到。
以 IB 為例,Math 不是只計下數,係有一份大功課要寫論文。
入大學,一係睇公開試,一係睇平時分,IB 就兩方面都計。
解決唔到 "因",做功課測驗考試都難有好成績。
講好聽的說話好易,反正唔係我個小朋友,點你行咗一條路,六年後有乜結果對我冇影響。

a_for_apple 發表於 18-3-28 10:18
多謝意見!朋友意思係有啲 SEN 去到 IS/外國,遇到啱嘅教學方法,好嘅老師,都讀得好好。反正 DSE 一般學 ...

已經確定是 SEN ?

唔知你朋友的經驗,但我兩個仔女已經入了大學,以我個人經驗和觀察,我就唔會太美化 IS 或西方教育。
西方教育和香港式教育,主要不同是理念,幼教和小學教育模式分別最大。
我個人反而認為,如果是 SEN ,小學就入 IS 會得著最大。
上到中學,尤其高中,IS 都係分科教,個個要坐定定上堂,功課測驗考試也要求高。
分科科目老師有課程要跟,一班人數係少,但也二十幾三十人 (有些學校可能一班十幾人),
點都冇可能有多餘時間處理個別 SEN ,一定全班照跟住教,最多容許個別 SEN 學生遲三幾日交功課。
SEN 個案可能交比 home room teacher 或 consellor 處理,但主要也只是和家長溝通,課程也要跟著行。
聽過有某些 SEN 服務是要另外付錢,其實也公道,IS 是私校,不可能大鑊飯要全校學生分擔 SEN 的開支。

建議你去做 school visit ,了解下學校有多少 SEN support 。

‹ 上一主題|下一主題