用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-3-29 17:43
咁關於選科你點答佢?

前幾個月, 阿大問我, 話以後繼續唱粵曲好, 抑或搵份好似我咁既工作好。其實我唔知點 ...
分析咗俾佢知,要專要有牌先值錢,但佢根本不在乎學位既價值,只讀自已中意既野,我哋無奈但唔敢反對呀!由佢自己揀。

mimi222shi 發表於 18-3-29 17:22
現代中學生都好忙碌,好多都話做功課做到11/12點。
現在九點幾睡,有時間我寧願佢休息充足。 ...
唔做功課都11,12点瞓啦……

crysta2l 發表於 18-3-27 09:59
我會建議還原最基本, 睇返PICTURE BOOK 先, 圖多字少, 圖畫又靚, 又快完成一本, 好有成功感.
興趣一定要行 ...
係啊,就係甘簡單!但任何方法貴在堅持,沒三兩個月是看不出成傚的。

little_yolky 發表於 18-3-29 13:09
係咪即係專賣星加坡書果個counter呀? 下次去睇下先, 我以為只有星加坡練習, 所以一直無去睇。佢哋居然唔鐘 ...
個D有, 仲有好多散的counter, 我都唔知誰代理邊本, 反正差不多.  我都好like NG, 不過是睇TV 個D, 估唔到書仔有D野都幾深入. 我細仔好喜歡鑽研某些科普知識 (佢好奇而有耐性), 佢更是百科全書迷,  同阿哥喜歡快速遛覽大量知識唔同 (佢好奇但欠耐性).  妳細女可能同我細仔似D, 耐性好些會深入些.
Crossover 去學習語言/歷史我覺得好work.  好似妳大女喜唱曲而要了解中史文學.  我大仔就喜英文歌劇(Musical / Opera) 而會了解多左一些history, 好似Les Misérables  (French historical novel )by Victor Hugo, 有助了解法國革命, 又會睇番英文版的故事. 比純叫佢地睇書開始學History 好好多,  自動波又有興趣.  

Yanamami 發表於 18-3-29 19:59
唔做功課都11,12点瞓啦……
我個係高大,不過身體弱,一唔夠瞓就唔得。

little_yolky 發表於 18-3-29 11:12
係呀, 所以佢哋睇書我實情無諗過同成績掛鈎, 不過睇多咗, 真係知多好多嘢。有一次行過歷史博, 見到個展覽ba ...
薛寶釵性格如何, 真是個有趣的問題!

我覺得佢好update, 甚至乎是個現代的世界女.
紅樓夢細時睇會代入主角寶玉, 覺得受多人寵愛, 性格又玩世,  幾過癮, 而家人大(老左), 只是覺得是個港孩, 黛玉本來都會唏噓同情佢, 而家只覺佢煩人一個,   看呢類文學作品總覺應當少年人間有情時, 到了下下講求實際效率的年紀, 凡嗟怨變得無聊.  

licpd 發表於 18-3-29 20:24
係啊,就係甘簡單!但任何方法貴在堅持,沒三兩個月是看不出成傚的。
真係要堅持...中文我堅持了幾年,仲投放唔少時間和金錢
最初,唔好要求咁多,起碼唔抗拒→有少少興趣,已經有進步!

little_yolky 發表於 18-3-29 17:43
咁關於選科你點答佢?

前幾個月, 阿大問我, 話以後繼續唱粵曲好, 抑或搵份好似我咁既工作好。其實我唔知點 ...
返2份工..

bobbob 發表於 18-3-29 16:03
呢啲應該係要返2間幼稚園嘅細路,要爭取時間食飯呀陰公
返2間幼稚園太辛苦了!如果家長要上班,可以俾小朋友放學後午睡,下班後再伴讀也可。

MrBeast 發表於 18-3-29 08:48
curious為何在小學階段你咁重視文筆?

主要是重視文化方面,但也想小朋友從閱中吸收到文筆

yovin 發表於 18-3-28 06:47
41褸#細路仔有幾多個唔係畀老豆老母迫去做呢樣、做嗰樣吖?迫唔到根本係藉口

睇到呢個貼 ,真係有啲激氣: ...

謝謝你詳細的一再解說。

因  貴為神級的元老, 說話舉足輕重 ,避免部分泥足深陷 或 不屬你的新手家長走火入魔, 我只好出帖回應。

抱歉失言, 請你見諒!

little_kid 發表於 18-3-28 22:02
字唔熟,詞庫唔夠都係原因之一。佢一向記英文字係弱。少用都有關。
數學科佢又ok, 好鍾意添,因為唔洗點記 ...
咁睇可能佢係理科人,有時叫一個理科人做文人係唔可能。
多了解自己小朋友性格,如果佢興趣理科,咁培養佢理科,文科就目標中上成績,可能係出路。唔係人人都要(或可以)係科科狀元,最重要可幫佢揾到發揮長處方法。

去返英文,可以試下:
1) 拆細D練習,等佢易D完成多D成功感
2) 多D生活應用,減低抗拒
3) 多用聲音學習,增加趣味

回覆 HaYi 的帖子

我記得我係小六睇紅樓夢,覺得賈寶玉對人好好,好受歡迎。依家睇就覺得佢對個個女仔都特別好,導致個個都有遐想。對外面世界一無所知,某程度上非常幼稚。依家再睇,覺得林黛玉就好「公主病」,少少野就喊生喊死。

不過我最鍾意都係鳳姐同平兒,到依家都一樣。

qpalzm 發表於 18-3-29 22:40
多了解自己小朋友性格,如果佢興趣理科,咁培養佢 ...

2 同 3 好少人提及,閱讀是重要, 但生活上應用都要好, 閱讀能力好, 但社交英語都要好, 學習語文, 都要全面。

qpalzm 發表於 18-3-29 22:40
多了解自己小朋友性格,如果佢興趣理科,咁培養佢 ...

我覺得, 男孩子, 讀理科將來升學多選擇些, 所以要解釋小朋友知選科會影響將來職業, 如果文科都可以, 自己選擇。
職業不分貴賤, 但職業會影響自己私人時間去做其他事情, 都要令小朋友知道。

mimi222shi 發表於 18-3-29 17:13
坐車睇書,對眼睛不好...
呢啲分秒必爭既媽媽實在太勤力了!

快餐店做功課都多見。

assado 發表於 18-3-30 09:37
快餐店做功課都多見。
M記/*bucks常见~

assado 發表於 18-3-30 08:15

2 同 3 好少人提及,閱讀是重要, 但生活上應用都要好, 閱讀能 ...

同意啊~阿女未番幼稚園时係英文兒歌,英文卡通、英文故事書~番K2就学phonics……有上英文班㗎,不过唔係乜劍橋,係澳洲国際学校同耀中果d英文班,去玩玩志在多听多講,同埋浸下浸下等佢觉得用英文自然d, 唔怕講~所以同学仔mami问呢d班好唔好,我唔識答,因為係無即事同实質成效見到。暑假又參加下英文營(果时YMCA, 王錦輝都有),又係玩玩下。学語文下下做補充,操grammar, 闷死人啦,俾我都抗拒。玩玩下唔觉唔觉浸住学就最好。不知不觉到小五我地去Melbourne探朋友玩,阿女同佢屋企两个ABC仔女不知溝通得幾好,佢地都好surprised我屋企無人講英文,阿女都唔怕講。禁當然,唔好同国際学校果d比啦,但都夠用了。

我非常重視眼睛,也擔心近視度數
没有充足光線,我盡量唔俾佢睇書/做功課

October. 發表於 18-3-29 18:14
分析咗俾佢知,要專要有牌先值錢,但佢根本不在乎學位既價值,只讀自已中意既野,我哋無奈但唔敢反對呀!由 ...

唔一定,如果考慮職場,我好多時見到的是一個個「無牌」的Business senior manager ,帶住一個個有牌的 staff。Manager of the senior manager, director 也是無牌的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題