用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 CU & HKU 醫學院jupas同 non-jupas學位%
樓主: velma
go

CU & HKU 醫學院jupas同 non-jupas學位%   [複製鏈接]

bbbusy 發表於 18-4-19 14:08
請問cu medicine 2017年的co全都是43嗎? 有低過43的嗎?  
另外今年cu的 co 會幾時出呢?
謝謝 ...
你也是今個星期面試嗎?呀囡話面試時briefing 冇講過幾時出 offer

worriemama 發表於 18-4-20 20:23
CU give out CO lah.  43/45
Congrats! 是 email 收 offer 嗎?

我小朋友讀AL,今年如果predicted grade 有4A*, HKU 就一定有得 interview, 但CU 唔係,4A*要再加BMAT 高方才可以面試。以佢地班計,HKU 有四個in 左,CU 只得兩個。hku interview 較多人,分左兩日面試,CU 只有一天。

ANChan59 發表於 18-5-5 11:37
其實BMAT更有代表性,更對口!合理的安排。

既然HKU限制NJ 收生,見咁多AL做乜呢?得閒?
我都覺得cu 安排較合理,更 efficient. 始終用 predicted A level 晤太準確,BMAT 始終是公開試,而且面試CU 也安排得較好.

freespeech 發表於 18-5-5 15:25
其實, 點解a level 考生要睇 ukcat  or BMAT,  但其他Nj 考生又唔睇,唔明?
應該係唔同形式shortlist, IB 可能冇咁多人有44/45,admission talk 嗰時,CU 話較多人有4A*predicted ,所以要用 ukcat 或Bmat 再分,佢地既原則係擇優而收。反而 hku較模糊,admission talk 有人問須唔要睇Bmat, 他們只説唔一定須要,但也可以交給他們做 reference. 只係説最低要求4A*,冇講明原則
‹ 上一主題|下一主題