用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS vs CKY
樓主: nicolelaiyy
go

IS vs CKY   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主不妨睇下小一選校CKY V TSL

lui 發表於 18-3-7 08:45
Cky 有上IB的要求。IGCSE 的要求3B3C才可上IB。呢个分数我覺得合理。唯一存疑的是小一180人,但去年IB應考 ...

2017 ib 考生60+,2015 GCSE 考生100+,差距約4成。如不達標上ib dp, 可上ib certificate, 事實上幾多人out (包括轉校或出国),幾多人謮 certificate 就要學校才知

kyliema2006 發表於 18-3-7 12:37
點解我聽到有些ESF 學生要考一個甚麼IB Certificate or ESF Certificate,還是我理解有誤呢?
...

在香港讀完GCSE/IB MYP, 之後唔上IBDP (唔一定讀唔上),我理解有 BTEC (eg ESF), 有IB certifcate (eg CKY), 有 IB career program (較新,RC有),亦可選留港讀A level. 我孩子同學目標入design  school, 睇 portfolio 重要過IB 成績,修IB certificate 可讀少於6科,可多花時間做portfolio; IB 必修兩個語文,又TOK and EE, 數理強的學生可能考A level 更發揮得好。每人情況不同,最重要知道自己有什麼選擇
‹ 上一主題|下一主題