用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我讀書年代,學校老師好尊重(孔子)
go

我讀書年代,學校老師好尊重(孔子)

孔子思想,有教無類,人人平等,㸃解現在有D小學,會勸退學生?

版主 醒目開學勳章

回覆樓主

唔覺,有校長推薦升中已經唔公平 (考三甲無份,人地阿媽出聲chur有份)

版主 醒目開學勳章

回覆樓主

我老公小學都係俾人踢出校(因老師搵門夾佢,佢打老師)
樓主你見得太少

Charlotte_mom 發表於 18-3-2 10:29
我老公小學都係俾人踢出校(因老師搵門夾佢,佢打老師)
樓主你見得太少
...
我果年代,亦有曵學生,小學校長親自放學教

回覆樓主

樓主感同身受嗎?學校覺得你小朋友唔適合留係度,可能為你小朋友好

個學生英文水平唔好,老師規定要用英文授課,個學生都聽唔明教乜,日日返學慘過受罪,老師明知佢唔啱讀英中,學校唔勸退佢反而俾佢年年升級, 咁間學校算係好學校定唔負責任呢?

mashedpotato 發表於 18-3-2 11:07
樓主感同身受嗎?學校覺得你小朋友唔適合留係度,可能為你小朋友好
請看標題,我當年小學老師,亦有講㸃解學校無學生,被踼出校,因你們性格未成型,踼左出校學生,好大機會做罪犯,被壞人利用

artroboy    發表於 18-3-2 13:19

ckcleung 發表於 18-3-2 11:15
個學生英文水平唔好,老師規定要用英文授課,個學生都聽唔明教乜,日日返學慘過受罪,老師明知佢唔啱讀英中,學 ...

我有個表弟,小學好多科零蛋,移民去到美國後由聽唔明英文,變成英文流利,中學科科九十分以上,大學畢業後,在上市公司工作,現在是高層

李大人 發表於 18-3-2 11:33
我有個表弟,小學好多科多零蛋,移民去到美國後由聽唔明英文,變成英文流利,中學科科九十分以上,大學畢 ...

啱,呢個例子我都有,我小學同學日日返學望天打掛.升上中學又係咁,英文完全唔掂,最后學設計,去國際酒店做DESIGN,佢上司係洋人,家陣英文講到叻叻聲.
但回望從前,佢小學中學日日望天打掛既日子,聽唔明老師講乜,我諗都好難受啫

李大人 發表於 18-3-2 11:33
我有個表弟,小學好多科零蛋,移民去到美國後由聽唔明英文,變成英文流利,中學科科九十分以上,大學畢業 ...

咁即係想講咩?又話學校唔應該踢走人,又話出去闖下會有前途,即係點呀

李大人 發表於 18-3-2 11:24
請看標題,我當年小學老師,亦有講㸃解學校無學生,被踼出校,因你們性格未成型,踼左出校學生,好大機會做 ...

香港教育制度,無得踢你走,只可以勸你,你賴死唔走都可以,但係小朋友年年留班無得升班你又肯唔肯?有啲小學直情唔理你程度,考得幾差都年年升班,結果派去中學科科都跟唔到,又係唔係好事?

李大人 發表於 18-3-2 11:24
請看標題,我當年小學老師,亦有講㸃解學校無學生,被踼出校,因你們性格未成型,踼左出校學生,好大機會做 ...

建議轉校唔係一定係用壞嗰方面去諗,轉換一個更適合嘅環境可能會幫到佢呢。如果學校容忍行為有問題嘅學生,騷擾到其他同學,可能會害埋其他人添,為咗一個教而不善嘅人,而去損失其他人嘅利益,受害人會點諗?

樓上有講,如果只係成績搞極都跟唔上,可能學校教學模式或環境唔適合,雙方都未必有問題,盡早轉校反而幫到學生。我有位做外科醫生嘅朋友,當年讀喇沙小學,成績係中下游,升中時候轉咗去可立中學最後入咗港大醫學院。

李大人 發表於 18-3-2 10:08
孔子思想,有教無類,人人平等,㸃解現在有D小學,會勸退學生?

有教無類是指整個教育系統,這是事實。即使是不同頻譜的SEN學生,教育局都很會願意花資源安排合適的教育給這些學生,沒有放棄他們,這是我們要讚賞的。

在實際操作上,如果把程度和能力差別很大的學生放在同一學習環境來學習,對教與學的人都會是lose lose,老師會很辛苦,程度高的學生覺得浪費時間,程度低的學生會很沮喪。當然,在過程中,如果能力弱,跟不上的學生,即使要轉離現在的學校,学校都應該是以幫忙和助的心態來處理,而不離棄嫌棄的姿態,這就在乎學校團隊的品格修養。

Soundervolt 發表於 18-3-2 11:49

建議轉校唔係一定係用壞嗰方面去諗,轉換一個更適合嘅環 ...

can’t agree more

孔子思維=愚民思維,呢個年代還當寶?

一個有趣的議題:
「屈原」,如果發生係現今社會d人身上,是氣節高亮還是不懂珍惜生命?

另一個有趣議題:
封建制度,日本用來研究,中韓用來執行,結果哪個國家發展最好?

Btw, 我覺得大陸講孔學,係只用於嘴不是用於實踐

回覆樓主:

「有教無類」嘅意思應該係不理背境、不理種族、不理貧富,都有平等接受教育嘅機會,而唔係夾硬將不同需要嘅學生一同學習。

埋怨學校唔能夠「有教無類」嘅家長通常都係子女讀緊一間好成績嘅學校,而未能面對子女成績欠佳,需要轉校嘅事實。相反當一尐能力高、成績優異嘅學生從一尐弱校轉去其他top school嘅時候會唔會十分唔啱?而且大抽獎唔使揀學校,派邊一間就讀邊一間,因為學生都應該「有讀無類」呢?

原文:子曰:「有教無類(1)。」(《論語•衛靈公第十五》) ,語譯:孔子說:「我施教的對象,沒有貴賤貧富等的分別。」

孔子「有教無類」的原則,打破「學在官府」的壟斷局面,適應「士」階層興起、文化學術下移的歷史潮流。他認為人的品行可以透過教育學習而改變,凡是願意來學的,不問家世身份,不分貴賤賢愚,也不分族類,不分老少,一律施教。孔子十五歲立志向學,三十歲開始在杏壇收徒講學,一生曾教導過三千多人,不但教平民、女孩子,廝僕也都教過,也有出身窮困的弟子,如子路、仲弓、原憲等,也有貴族弟子,如孟懿子、南宮敬叔等。

李大人 發表於 18-3-2 14:22
原文:子曰:「有教無類(1)。」(《論語•衛靈公第十五》) ,語譯:孔子說:「我施教的對象,沒有貴賤 ...

拗定義係無意義的,最緊要根據你自己小朋友特質同能力去選擇適合佢既學校,一間被譽為「好學校」的學校不是萬能key, 唔係個個都岩讀,格硬要唔適合既小朋友讀落去,小朋友會好可憐,不如俾佢去其他令佢有成功感,重拾學習興趣既學校仲好

mashedpotato 發表於 18-3-2 15:05
拗定義係無意義的,最緊要根據你自己小朋友特質同能力去選擇適合佢既學校,一間被譽為「好學校」的學校不 ...
我小朋友讀書很好,全級十名內,不要誤會,只感現今教育同八十年代分別好大,如有冒犯之言,請見諒
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊