用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呢題數係幾年班程度?
樓主: yuenkw
go

呢題數係幾年班程度? [複製鏈接]

yuenkw 發表於 18-3-1 19:21

抱歉,三角型底的高是有提供,只係我打灟了。
嚇得我吖!

無咗三角型高度的話, 就要識先用畢氏定理計番個三角型的高度, 之後先計到三角型既面積, 繼而係體積

如果無三角型既高度, 我好難想像有幾多小六學生會識計

不過就算有哂資料, 按香港正常教學程度, 應該至少要小五先計到第一部份

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

....

somoon 發表於 18-3-2 08:37
正常跟政府課程唔會太深。反正幾深都meet 唔到果班數學超班既小朋友。外面好多比賽同特別課程。反而係某D要 ...
家長以100分為榮,風氣形成正苦愛理不理,直認自己係冇牙老虎就算

....

somoon 發表於 18-3-2 08:52
不是家長問題。(某些人好叻轉移視線!) 係政策。家長都只是為升中、為呈分…… ...
exactly,當然我不是指全部家長都要100分,升中只要是b1 成績又唔係話一定要入神校,平常心便可,但人在江湖,好易比整個氣氛影響

....

....

....

Cheeselover 發表於 18-3-1 20:19
嗯,我要去書局看看初中數學學什麼? DSE的mathematics 會不會是vector calculus 或differential geometry? ...
我個小六, 佢的成績只是中遊.  學期頭因好奇俾左些初中的數佢當平時得閒做,  其實最大分別是用英文, 但我個是英小, 一直是英數, 所以內容冇咩大分別 (可能未做到唔識的野,)     英文之前都有做F3的, 都OK, (DSE 的只casually 睇過reading, 佢明但答得唔夠周詳, 寫得唔符一般DSE marking scheme要point的要求.  )   
相信對而家好多小學生來說, 英,數, 科學類的由小學至初中的gap 都唔係想像中深. 對我個來說, 最深可能會是中史, 因佢對中史好少睇. 又多野記同要應用古代野到今天社會,  中文反而已發功叫佢學睇民初文章/文言文, 預左唔好都希望唔好差太遠.   

....

somoon 發表於 18-3-2 08:52
不是家長問題。(某些人好叻轉移視線!) 係政策。家長都只是為升中、為呈分…… ...

制度問題,家長亦係問題。

君不見,唔少讀龍校,或昇中有絕大保証,都在追求分數和排名。

IloveJJ 發表於 18-3-2 09:28
我又覺得係家長問題多些。

認同。

somoon 發表於 18-3-2 12:00
係咪有D數歸去M1, M2?

冇研究m1 m2 的detail. 剩知m1多統計,m2是以前a math個類,高中數同初中數肯定有大差異,我自己高中數都弱,大学econ先勉強要用番,到仔的年代如佢吾掂一係問老公一係去補,都理吾到啦

HaYi 發表於 18-3-2 11:44
我個小六, 佢的成績只是中遊.  學期頭因好奇俾左些初中的數佢當平時得閒做,  其實最大分別是用英文, 但我個 ...
你就好, 我一直頭痛數學, 真心唔明點解阿女D數咁差。好彩今年P5我英明果斷踢佢出去補數, 至由7X升到8X。我諗佢已經係盡喇, 無再進步既空間。

反而佢中史我肯定佢掂, 噚晚瞓覺前夜話, 我哋仲討論緊日不落國、八國聯軍、鴉片戰爭同日本戰敗既原因。佢今朝同C6講話噚晚好開心, 因為同媽咪講歷史。C6話阿女上個禮拜問佢, 康雍乾邊個做得最好。

IloveJJ 發表於 18-3-2 14:03
你個仔咁勁,小六識做F3數!
我仔既中史反而無gap,佢去補習社,聽到阿sir同啲中學生溫中史問書,佢話佢都識 ...
我諗阿大同你阿仔會好多話題傾。

IloveJJ 發表於 18-3-2 14:03
你個仔咁勁,小六識做F3數!
我仔既中史反而無gap,佢去補習社,聽到阿sir同啲中學生溫中史問書,佢話佢都識 ...

No ah,  佢做個D只是初中(冇寫明F1,F2,F3) , 佢只係做到識個D, 我冇細跟, 估只是同小6一樣, 佢好慢, 求求期期自己有得閒先做, 暫時未做到唔識的內容.    是英文反而佢有做F3 的呵, 中史佢完全答唔上嘴, 你仔喜中史中文真是very good 架.
原來我最近發現我仔間 P5 GS冇教中史個part, 有D學校用某出版社, 有成幾個chapter 有, 所以我個更加冇咩印象.  
‹ 上一主題|下一主題