用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 聖心
go

德望 vs 聖心 [複製鏈接]

會點揀?女兒活潑好動
   2    0    0    0

vickiewc 發表於 18-2-26 20:03
會點揀?女兒活潑好動

我都有呢兩個offer, 我揀聖心。 我們在兩個地點中間,所以地點不是考慮因素。

我揀聖心是因為德望升小和升中的% 實在不太理想,而且操練式功課相對太多。

以上都是過往的家長分享和老師口中得知。

PS, 如果有SPK offer 我會揀spk

回覆 vickiewc 的帖子

太好動就吾好選德望同spk,對守規律性有要求。

hiuwakelly 發表於 18-2-26 21:47
我都有呢兩個offer, 我揀聖心。 我們在兩個地點中間,所以地點不是考慮因素。

我揀聖心是因為德望升小和 ...

據我身邊所知, 如果小朋友適應到德望既教學, 整體會比聖好。升班問題收吾足原校生的確係一個問題,不過當中有吾少原因包括轉去再高既神校、政府資助學校、海外升學、為幫弟弟舖路等。功課係多,而且都要家長投入協助,而spk聽返尼好似無功課。

hiuwakelly 發表於 18-2-26 21:47

我揀聖心是因為德望升小和 ...

通常都會有埋

QQfishs 發表於 18-2-27 09:13
據我身邊所知, 如果小朋友適應到德望既教學, 整體會比聖好。升班問題收吾足原校生的確係一個問題,不過當 ...

我朋友形容GH 的教學方式是「一將功成萬骨枯」 如果頂得順就天下無敵。 不過如果個小朋友頂唔順就會好抗拒讀書。

我當初係因為GH 的dse 成績好,而且又以為係龍校,所以報考的。但後來發現原來德小升德中只收到一半,有一半學額係向外面收生,信心真的打了折扣。當然,信心呢d野每個人都唔同。我自己對自己個小朋友無信心,唔代表間學校唔好。

monodad 發表於 18-2-27 10:56
通常都會有埋

我都好希望係,承你貴言先

hiuwakelly 發表於 18-2-27 12:43
我朋友形容GH 的教學方式是「一將功成萬骨枯」 如果頂得順就天下無敵。 不過如果個小朋友頂唔順就會 ...

咁要問你朋友點解會選GH。要有好成績, 一係天才一係努力。我選擇學校係因為認同佢既教學模式同學習風氣,自問盡左力學校都吾留我個小朋友, 就無謂比壓力自己同小朋友, 讀書只係人生一部份, 培養小朋友既品德有主見我覺得比較重要。

我囡囡讀緊GHK1, 當初都是放棄了一些offer, 選了GH。GH真是一間好好的學校,尤其德育教得好好,是要教育小朋友成為有愛心有責任的人。囡囡由開學至今,一直都返得好開心,老師都好有愛心,功課合理

回覆樓主

我其實都係好注重德育,可以同學校一齊配合,可以事半功倍。就係成日聽到GH係幾tough,我唔想咁細個就要有咁大壓力

vickiewc 發表於 18-2-27 18:40
我其實都係好注重德育,可以同學校一齊配合,可以事半功倍。就係成日聽到GH係幾tough,我唔想咁細個就要有 ...

選聖心。

回覆樓主:

聖心。

vickiewc 發表於 18-2-27 18:40
我其實都係好注重德育,可以同學校一齊配合,可以事半功倍。就係成日聽到GH係幾tough,我唔想咁細個就要有 ...

聖心德育都好好,小朋友都活躍(適時活潑,適時乖巧)
但如果太活潑(多口)呢我估兩間,甚至spk 都唔適合。

回覆樓主

其實名女龍都係鍾意易放易收既小朋友,即係配合道高。
兩間都係好學校,我會比較傾向選擇交通方便既,話哂正常一讀就咁多年

學術,課外活動,校舍一定係GH優勝.
但講到升小, GH 就好似唔多照顧, 成日都要人清楚佢地唔係一條龍, 同小學無關係.
相反, SH只要你一條心, 就會有CHANCE 等到小一OFFER
同埋, 分別係有冇得抽獎.

回覆樓主

咁聖心幼稚園課程深定淺?

呢兩間學校谷唔谷?家長定學校谷?

Portia911 發表於 18-3-1 08:37
呢兩間學校谷唔谷?家長定學校谷?

如果講小學, 其實三間 (德望和兩間聖心) 既學術要求都高, 唔會係輕鬆學習類型.

而且有個好有趣既現象, 認識幾個聖心書院既畢業既舊生, 未生小朋友之前, 都會話日後有女都唔希望女兒會入讀相關既中小學同幼稚園

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題