用戶登錄
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關教輔一問~ 請問大家平時點揀練習??? ...
發新帖回覆
go

有關教輔一問~ 請問大家平時點揀練習???

想請問各位家長平時點揀練習比仔女做架???每次入到書局,見到上千本教輔,都唔知如何入手...
上網搵又唔多資料,有沒有資料齊全的網站可介紹???

揀教輔真係好頭痛

peonytam 發表於 18-2-17 15:00
想請問各位家長平時點揀練習比仔女做架???每次入到書局,見到上千本教輔,都唔知如何入手...
上網搵又 ...

睇下小朋友邊方面弱,再針對性買。要知道小朋友需要乜先。

回覆樓主:

點解要小朋友做課外練習?做咗真係叻D?

回覆 brother4 的帖子

多練習當然會有進步啦!比起私人補習,我覺得比練習小朋友做,然後唔識個d我教返佢,咁仲有效!
只係現在市面上實在太多選擇,不知邊本最好

2jkidsfather    發表於 18-2-18 10:50

回覆樓主:

小朋友幾大個呀 ?

回覆樓主:

答案是2017年某月某日*升小四女生吐苦講想一頁一頁撕補充練習*硬谷的方法是有一定程度幫助,但有機會適得其反,抹殺主動學習的動機!自己有二十幾本課外練習在家中,等佢地自己决定做或不做,基本未見佢地做過!

睇下小朋友考卷,買接近題型的練習。
瞭解自己小朋友能力,長處同短處,買針對性練習。

不過的的確確好考究眼力

回覆樓主:

揀鍊習要好有專業才事半功倍

brother4 發表於 18-2-18 10:41
揀鍊習要好有專業才事半功倍
一本錯滿盤街落索

MrBeast 發表於 18-2-18 11:21
一本錯滿盤街落索

yes

上網搵又 ...
補底定拔尖?問高年班的家長一定冇衰

回覆 assado 的帖子

5 年級
其實以往我會親自去書局選購,但我厭麻煩想上網搵,點知網上資料好短缺,大家有無同樣感受?

peonytam 發表於 18-2-27 11:24

5 年級
去到高小我就無做了, 初小時我有一個方法, 唔知你啱唔啱駛:

1. 首先, 我自己溫熟阿女既worksheet, 了解佢邊瓣最差。
2. 熟讀阿女個考試範圍 / 測驗卷, 務求準確掌握考核模式。
3. 根據以上資料, 自己作一份模擬卷出嚟, 要比測考卷深。例如, 測考卷供詞, 我就唔供詞等等。
4. 等小朋友做好, 將錯既答案再仔細教返小朋友。

以上模式係應用响合作、聽話、自己著緊既小朋友身上, 我一年出一次, 只出英文一科, 明顯地係比其他無出既科目好。到高小我都無再做了, 因為佢已經掌握咗老師出卷可以有幾衰, 自己可以溫習到。但懶散既小朋友效果就無咁明顯, 因為佢哋左耳入右耳出, 但你小朋友P5, 應該都生性, 可以用。

至於數學科, 我會揀返學校出版社既書商, 因為有D基礎D, 有D進階D, 可以買嚟當試前練習。常識就背熟課文。中文係無得短時間救的, 只可以盡人事而已。

peonytam 發表於 18-2-27 11:24

5 年級

最近開倉, 可去看看

https://www.facebook.com/classroomclub/posts/1833366670030729

上網搵又 ...

先暸解子女程度,再揀一些深小小的習作。
天助自助者,  別再怨天尤人
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊