用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重新比大家選擇, 選英小定中小?
樓主: SeaOtter
go

重新比大家選擇, 選英小定中小?   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-2-28 08:28
睇英文電影,會否配英文字幕俾細路?
我有用和西片一定唔會用中文字幕,e加太方便,碟有,盒子又可自動幫你download,但如 s 君所說,應該唔用最好,免得變成依賴。

回覆 retriever 的帖子

其實若開字幕,我自己會看字幕多過看片,外語片就冇得講,最近看了出貓特工隊,起初仲以為字幕太快,但細路話ok

somoon 發表於 18-2-28 08:49
其實幾歲開始會自己思考?宜家D小朋友好早熟……
俗語云:三歲定八十。當然是越早越好

somoon 發表於 18-2-28 08:45
在香港生活很難想像中文3都無……會唔會學校用英文,家中又係不停比資源去學英文?
掌握英文學習能力不只為 ...
我lum 幾年前星展d家長都想像唔到。最ideal 當然是中英都得

somoon 發表於 18-2-28 09:07
應該話中英數都好得!
又係,以前數唔得可以讀文科,e加好似要考埋⋯

retriever 發表於 18-2-28 09:22
因為電影內容會較故事書複雜,說話快又有情緒口音影響,細路有時會跟唔上。

不用字幕,由佢知道電影故事 ...
好似閱讀咁之麻,可以從上文下理估到個故事,今次明唔哂咪大d再睇多次
想當年我看劇另一個原因是小朋友唔識看人臉色和故事寓意,用字幕與否真debatable,anyway經過這幾年苦看,有些進步。通常書呢,會詳細d形容人物的感情和想法,有些人會更prefer.

somoon 發表於 18-3-1 08:37
今年要親自去體驗下DSE死亡之卷!到時再分享!
一齊la 喂,今次芧波算德正,比機會偏英家長親身體驗下

HaYi 發表於 18-3-2 12:28
那無謂人多, 會更影響尖子....唉, 我朋友的仔女好多個是下年呢...
多人考應該多d **?

guccitung 發表於 18-5-30 23:17
我又分享一下,我囡快6歲,天主教中文幼稚園,K2報考劍橋英語Starters前無接受過期他操練補習, 同年下學期 ...
zte, huawei, oppo, lenovo, transcend, alibaba, xiaomi, geely, just a few off my head

GreenMaDad 發表於 18-5-31 08:20
去過英小(二、三缐英小)的講座,聽到校長和副校長的英文,真的聽不下去....小朋友將來講不到native英文不 ...

去過一線熱門直資英小簡介,校長和付責英文主任口音也香香,也真的聽不下去 ,但application 人數佢認第二冇人敢認第一

assado 發表於 18-5-31 18:22

係邊間呀?
一間v popular 事實亦好好的小學

bobbob 發表於 18-5-31 22:14
同間金鋪同名嗰間呀
估中冇奬

ACE2126 發表於 18-6-1 06:29
英小教算術時不會教成數表吧?

小學用中文學數比較好。單是心算也終身受用。 ...

有些言論話中文的數字對初學數學較有利,eg, 11 中是十一,英是eleven.

ACE2126    發表於 18-6-1 09:53

HaYi 發表於 18-6-1 06:51
如果你指tsl.楊校長是本地出,冇你想要的口音好出奇?英文主任是邊位?一般小朋友表現如何?

其實好多間 ...
正正是我想講的,不少網友都put 口音為first priority,講得正固然好,但at the end 成績才是最重要

HaYi 發表於 18-6-1 07:24
呢個应指好早期二三歲認數,但通常都会学2樣

学校吾多覺有上課乘數表,一般都是k3p1自己背左,p2開始用, ...
Technically known as a head start (sorry,我又九唔搭八),當然長遠計個advantage might diminish,similar to 大細B discussion

retriever 發表於 18-6-1 08:05
果間少好多,因學費,位置,機會。。。
講起聖字頭,又有故仔:
爸:my childs chinese is not very good.  How can ur school help my child.

校長:我們是中文小學,若你有offer,一定唔會有問題

HaYi 發表於 18-6-1 07:34
我識几個朋友仔女讀db gh。佢地本身在家都英文,所以英文口音同native 冇分别,我地自己個間都吾少哩個情 ...
又或者掉轉,若學校不能提供語境,家長就要執生,暫時我們只是看片和朗讀,listening 冇問題,口音非native 但亦不太差,流順程度和對話就need a lot of work。that said, biggest challenge for us 是中文科,英文從來冇擔心過

GreenMaDad 發表於 18-6-1 11:08
我之前提過的"怪口音", 我覺得係學英文時想扮外國人講說話但又扮吾到, 變成好古怪。現在有很多香港式的英文 ...
又有故講,有次朋友聚會,有位名校生阿媽攞起本ort 同班小朋友說故事,益洋頓挫,未讀到一半班細路已走哂,我唔係笑佢,而是唔使好似朗重咁。
若果香港老師教pth 有港音,我未必會滿意但都會接受

重口音的英文 but so what

https://youtu.be/buSv1jjAels

bobbob 發表於 18-6-5 12:17
好笑過黃子華
佢有phd 學位tim ga
‹ 上一主題|下一主題