用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Y12父母,有無後悔送子女去英國?
樓主: Iputa
go

Y12父母,有無後悔送子女去英國? [複製鏈接]

Iputa 發表於 18-2-12 02:02
大家可以share 嗎?

你諗住送子女去讀Y12?

回覆樓主:

阿大中四過去,佢都話應該早啲去仲好,而我覺得如果小朋友及家庭預備好,Y7就去吧!

Iputa 發表於 18-2-13 00:25
謝謝大家分享! 一去就七,八年 (如讀到大學),真是唔捨得!

好正常,自己子女咁細個就離開父母去遠方讀書,的確會唔捨得,但如果只係呢個原因而令子女少左一個選擇或一個機會,「唔捨得」呢三個字就變得唔重要喇!

noel2010 發表於 18-2-19 22:34
我仔預計英國留學8年,今年已是第6年,我不感覺我們有生疏,反而関係好了,少了責駡,多了珍惜相處。將來回 ...

我跟你想法差不多,現在兩老自由自在,好舒服。XD

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 22:56
回覆 freespeech 的帖子

我本來都諗一去冇回頭,結果依家決定將來翻香港工作,將來就算外國落地生根都會想 ...

同意,你亦好識諗,祝你心想事成!

freespeech 發表於 18-2-19 12:46
什會是七、八年!可相像佢讀完大學不一定回港,就算回港也不想和父母住……
有很多個案,是從此就離開父母 ...

我覺得就算離開父母家都冇問題,只要佢地可獨立生活,自己照顧好自己,我就安樂晒!
‹ 上一主題|下一主題