用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
樓主: stellakwok88
go

九龍塘小學   [複製鏈接]

回覆樓主

學校絕對做到因材施教,小朋友今年高小雖然成績一直不在前列,運動又沒有太大成就,成績只屬中游份子,但老師都不斷俾機會小朋友在學校發揮佢嘅所長。日積月累下已變成小朋友的長處,每個KTS的小朋友都自信滿滿,因為大家都知道同學間每人都有自己的所長,我記得小一入學校長所講嘅「閃光點」,學校和老師真的會幫小朋友發掘出來,這個並不是推銷學校的廣告。

至於主菜教學方面,校長和老師都幾肯聽家長意見,如果有問題發現到,提出後都有很快改善。中文沒教快學年,不過都有文言文,詩詞要學,但真的無需擔心,老師教得很仔細,小朋友考試前溫習絕對可以自己應付。英文教快一年,但有額外vocab booklet,學嘅詞語對正常小五小六都會偏深,好些詞語可能中學先會遇到,但如果有閱讀習慣絕對不是問題,而且這些詞語學習了後在寫作上一定有很大幫助,可以優化句子。數學教快半年,我自己覺得初小時考試可能要些時間預備,因為文字解題小朋友可能未掌握好,但去到高小後,理解能力高咗,你會發現突然間小朋友數學進步很多。GS雖然用英文,但唔難應付,因每次範圍都唔算多。

我小朋友覺得返學是有少少壓力的,因佢想追求自己做得更好,但總括是愉快的,我都會時常和佢傾下計,佢會覺得人生生活一定要有少少壓力先會讓自己做得更出色,所以佢認為這是一種好嘅壓力。

stellakwok88 發表於 18-2-18 08:48
有朋友説KTS week end有20樣功課,我覺得很誇張,是否因為小朋友跟不上,才有大量功課留回家做好,所以咁 ...

我小朋友未試過20樣功課,不過有時第二次嘅考試因要就農曆假,試過一年教書時間比較迫,變相個排多功課咗,但都無20樣咁誇張,其實KTS嘅學生如多過10樣功課已經會叫苦連天

swarovski2011 發表於 18-2-18 13:53
路過想問一下 ,KTS樂器是必需嗎?如是,鋼琴可以算是嗎?

無話必需,但二年級開始音樂考試會有一次是樂器,但小朋友班嘅同學無學開樂器都有吹牧童笛,個位同學仲要係自己上網自學的

鋼琴都可以

bettyay 發表於 18-2-18 09:59
我自己未聽過有人因成績差而被「勸退」!但確有家長覺得子女「跟唔上」有壓力而轉校!咁應該每間學校都有, ...

同樣,未聽過勸退,有見過留班,亦有見過唔合格需要重考,之後都順行升班。但真係有自覺出晒力都浮浮沉沉,最後選擇轉學的同學。

mamamic 發表於 18-2-16 15:44
今年我們有幸參加second interview. KTS 是私校中最心儀的。其中的原因就是十分同意和欣賞每個人都有「閃 ...

有空上網睇下月訊,校長的話對你了解學校會更容易的。當年我2nd in前都睇咗很多。

frozen124 發表於 18-2-27 07:18
浮浮沉沉— 意思是全級大概咩位置?

每年唔同人數,唔可以講明名次,幾年升中都係70% band 1,咁出力都去唔到,我諗有好出路都會走。

taidou 發表於 18-3-21 21:09

同意,三語的表達非常流暢,好似錄音廣播一樣。

當年我小朋友去到KTS,聽到KTS大使的英文就話要讀呢間學校,哥哥姐姐講嘢好好聽,希望有一天都好似佢地英文讀得咁好聽,最終如願以償

Yanamami 發表於 18-3-23 10:03
其实係边度学番黎?校園內个个都講广東話……我係畢業典禮时先第-次听女講英文,自己都有意外惊喜~ ...
我都唔知點解.... 可能模仿Miss Tong

中作有作工, 多數在作文前老師會教一d, 之後返屋企再完成餘下部分(大部分都是收集作文資料), 再之後就返學校作文。

英作最近有一張WT AWS, 都有少少工序要事先做, 都係類似收集作文資料。

其實兩科作文, 學校都提供咗好多好詞好句俾學生作文用, 如果小朋友識得運用, 一般作文都會有85分以上的。如果家長真係要追求90分以上所以背後發功, 又好似有D浪費氣力...... 反而我由小一開始就覺得每年中作、英作次數都太少了。另外講英文的機會都唔多, 如果ORAL堂多D俾學生用來group discuss下, 少D時間用黎教READER, 多返D機會俾小朋友講下英文, 唔好次次到Presentation先俾佢地出黎講下, 咁會無咁浪費了個net teacher囉......

hundred100 發表於 18-5-2 17:10
請問各位用家,九小學生有冇得玩drama?皆因我個仔仔特別鍾意,但睇網頁簡介課外活動好似冇drama.
...

平常沒有。但音樂堂每年都有請校外劇團來學校教,要評估的。

另外每幾年一次藝術匯演,今年剛演出完,係musical表演。但選角大部分是合唱團同學。

我小朋友都喜愛drama,自己在外參加了戲劇班。

‹ 上一主題|下一主題