用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
go

九龍塘小學   [複製鏈接]

我係用家。
我認為學校課程評估時間表恰到好處。
作文和oral內容互相配合同一題目,一雞兩吃。
評估前有温習周,老師在校教温書。
小兒的確愛閱讀,在沒有補習下亦能跟上課程。課後回家和周末都有自己時間放空。叫佢轉校打死都唔肯。
於家長和學生兩方面而言,我記為是非常happy

回覆 Yanamami 的帖子

學校不斷進步。但常識科範圍仍係得三、四課,沒時事題(小兒仍在初小,不知高年級如何)默書仍然個學段各科各兩次。小默唔計分,小朋友自己對,我直頭無理佢默成點。
校車放學有兩轉,課後活動一般可搭第二轉。
學校以獎勵欣賞鼓勵好行為,大派小證書,帶齊書送積點,儲夠積點可變優點,小證書就換書券。
學生返學返得好開心。

回覆 stellakwok88 的帖子

小兒初小,無試過廿樣功課。會唔會係五月時睇唔夠書,追返一年的閱讀報告quota.咁就無計。呢啲真係要得閒跟手冊提醒做

回覆 stellakwok88 的帖子

我諗學校會同家長一齊發掘孩子學術以外的閃亮點

我想大家也希望在討論區得到資訊。
有什麼也可以在這交流

學校以往在大抽獎後才交大訂,到時心儀津校的會唔注冊,會call一批。之後有人叩到門後放位,又會call一批。。當然最理想係讀得到暑期小一預備玩啦,話曬會教小一上學期數學嘛

今年六年級有5班,但如果收足5班,咁就有年收3班

事實上,學校課程很充實,對學術亦有一定要求。
眼見不少人為考入心儀學校,在幼稚園三年谷谷谷,很心痛。
選校從來是配對,沒有最好,只有最適合。
學校只收合水平學生是理解的。
若果今年考生位位精英,說不定會加大quota.畢竟龍年出生率也高

回覆 bettyay 的帖子

但要做樂思、躍思喎

係㗎。
幾間學校都係收果幾類學生。
九小算好,等唔少學校出咗結果先面試,應該少咗一批聖+拔的準小一生。之後就會係十五十六,再諗住叩門或更上一層樓的

幾號交訂同大訂?

回覆 Happymama88 的帖子

諗掂喇?
‹ 上一主題|下一主題