用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 (真心請教)熱愛數學的女孩
樓主: Sweetpie
go

(真心請教)熱愛數學的女孩 [複製鏈接]

bksummer 發表於 18-2-9 01:56
如上堂內容對小朋友偏容易,他們都好難保持專注 特別係男仔。。。求指教
...
需要知道實際情況先解決到。正常情況下,如果小朋友覺得上堂內容容易,老師問既問題都識答,佢哋應該會更加保持專注,享受答對既樂趣。有啲甚至會留心聽老師有無講錯,然後指出問題,享受大家睇佢 show off  既機會。

Sweetpie 發表於 18-2-5 21:23
會唔會怕佢返學發夢遊魂被老師話呀?暫時幼稚園比較寬鬆仲未有問題,我怕上到小學佢會被老師覺得佢曳呀 ...
識就會返學發夢遊魂,其實係家長既誤解。經驗係,大多數情況,唔識先會返學發夢遊魂,所以有經驗既老師會問佢問題,確認係唔係小朋友聽唔明。如果發現小朋友真係唔識,會用更簡單既方法重講一次。

akys 發表於 18-3-26 02:04
唉!個個細路都唔同㗎!上堂望住窗外發夢,冇騷擾人,突擊問又識答。但唔係個個老師接受,會罰㗎! ...
問佢識答,又無騷擾其他同學,點解會罰?

akys 發表於 18-3-26 09:26
朋友個麻煩仔去咗美國,美國教育係讚你有進步(例如連續一個月乖乖),香港在你乖乖幾個月後再犯就是教而不善 ...
其實無論係邊度讀都好睇運氣,現實同夢想係有段距離,美國經常有學校用"disturbing behavior"作為理由,處罰甚至開除學生。都係嗰句,到處楊梅一樣花。

akys 發表於 18-3-30 11:14
我諗點差都比香港好。前前後後幾個CP,EP, 都話美國資優教育做得好,之後輪到學校老師們又咁講,話美國嘅教 ...
美國資優教育其實唔會比香港好,只係佢哋既SEN教育(尤其係自閉ASD、語障SLI等)做得好啲。香港既問題係近年推行融合教育,如果回復之前既教育制度,應該會更好。

piglet0529 發表於 18-4-8 09:48
其實依家在融合教育的一群SEN學生以往也未可以去到特殊學校的,你可以說香港融合教育做得未夠好,但如回復 ...
以前香港既教育制度係世界最好之一,連英國都要學返我哋,現在所謂既融合教育,其實係香港教育制度底下既失敗,係教育制度既大倒退,所以香港會搞成咁,現在英國學大陸都唔學我哋。

piglet0529 發表於 18-4-8 16:33
即是由得SEN學生在主流一同教育便不倒退?這是以往的做法
因才施教係現代教育理念,將唔同需要既人組織喺一齊,對所以人都最有利。唔需要標籤係唔係SEN學生,更唔需要標籤係唔係主流。

piglet0529 發表於 18-4-8 22:24
融合教育理念就是因材施教,不是標籤,當然很多學校资源未足,教師未夠訓練,但就是很多家長怕標籤,未能 ...
同一間學校既學生差異需要足夠細先可以有效教育學生。融合教育點可能做到?

piglet0529 發表於 18-4-9 07:14
但這些學生以往年代也是在一般學校的,你可以話依家融合教育做得未夠,到底你想如何?
...
融合教育只係喺從未做過前線教育工作既理想主義者既烏托邦裡面出現。喺現實世界,最好既做法係將類似既學生集中一齊,同時教。

piglet0529 發表於 18-4-9 07:17
我發覺似乎家長教育更緊要
家長教育緊唔緊要係另一個問題,有兩種完全唔同既論點,贊成與唔贊成都有,其實無話邊種好啲。贊成既認為家長應該同老師一齊教小朋友,所以有家校合作。唔贊成既認為專家就係專家,老師係教育既專家,唔識既人說三道四反而阻礙專家既工作。其實無話邊種好啲。

piglet0529 發表於 18-4-9 08:48
現實世界香港真係充滿歧視,歧視到未了解就去否定,難怪政策舉走難行
歧視係不合理政策做成的,以SEN為例,融合教育根本唔係辦法,係做成歧視既根源。首先資優學生有唔同既專長,而呢啲專長根本係融合教育制度底下係發揮唔到,不但發揮唔到而且會係對學生自己、其他學生、老師既困擾,所以話融合教育制度係一個多方都輸既政策,白白將原本係某方面精英既學生平庸化。如果將佢哋集中埋一齊,分類(記住上帝係公平既,某方面既資優,通常係另一方面不足,所以即使係資優都唔可以全部放埋一齊教),然後按照不同種類因材施教,呢個先係解決問題既辦法。
可惜官員唔承認現有政策係錯既,錯既政策當然難行。

akys 發表於 18-4-9 10:19
用雙老師,分set教係可以解决,不過全港一齊改都幾甘,如果為了慳錢group 埋一班教亦有標籤效應。
唔理效果 ...
點解你認為用雙老師,分set教係可以解决?第一,老師數量不足夠;第二,資源不能有效利用;第三,如果改咗雙老師,之後又出現點解唔係三個,四個,...既問題,沒完沒了,永遠解決唔到問題。

piglet0529 發表於 18-4-9 11:03
融合政策根本完全未處理到資優,現在資優生根本未能係政府學校得到支援,杯水車薪,唯有成舊錢放資優教育 ...
因為融合政策根本就係錯既,點可能期望錯既野可以處理到資優問題。現在資優生根本就係政府學校政策既受害者,喺錯既政策之下,無論投放幾多資源落去都係杯水車薪。其實資優教育學苑更加係搞笑,根本解決唔到問題。

akys 發表於 18-4-9 12:19
我覺得教育除了學業外還有人際關係。資優,讀障,ADSD等是可以共存的。分set嘅好處係因材施教,不用任何一 ...
SPCC可以將中英數通分好多個set教,問題係其他學校唔可能,亦都唔可以東施效顰。原因係上堂時分課室,即係校內都有標籤,SPCC可以同學生講即使係弱班,都係最強中既一份子,唔會影響學生既心理。

scyauchris 發表於 18-4-9 12:13
回覆 王家爸爸 的帖子

我小朋友昨晚同我講為何要返學,掂解唔可以在家自學?我答佢一定要返學,唔返學邊個 ...
我哋當年都面對類似問題,我小朋友唔想返學,想自學。真係要慢慢教,教識佢謙虛、合作,多啲同其他家長聯繫,週末一齊去玩,令同學變成小朋友校既朋友,減少校內既無助感。

scyauchris 發表於 18-4-9 15:40
回覆 王家爸爸 的帖子

我對住佢都好無奈同無言!
唔好覺到無奈同無言,多啲玩,多啲傾偈。

YanKanMom 發表於 18-4-9 16:02
回覆 scyauchris 的帖子

我囝比較慵懶,除非是他有興趣的東西,否則最好不要煩他。他不想返學除了自覺(其 ...
先訓練佢既社交能力,由身邊既同齡朋友、同學開始,然後睇下朋友間有無共同興趣,咁就可以同時加強社交能力,訓練專注力,又可以做佢有興趣既野。

964000 發表於 18-5-4 09:53
學校社交其實學到好多野,我女k2已學到negotiation同trading, 例如那天消防員探訪送貼紙和key holder, 我 ...
K2已學到基本既negotiation同trading技巧,其實已經好叻。

mandy_ng207 發表於 18-5-6 18:25
回覆 omg012 的帖子

謝謝回覆,父母的輔導是關鍵,也說明了孩子知道自己資優也有一定的好處。(利申:本人 ...
頑皮資優,唔係個個小朋友都識得點頑皮。
‹ 上一主題|下一主題