用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 (真心請教)熱愛數學的女孩
go

(真心請教)熱愛數學的女孩 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-3-25 09:02
需要知道實際情況先解決到。正常情況下,如果小朋友覺得上堂內容容易,老師問既問題都識答,佢哋應該會更加 ...
唉!個個細路都唔同㗎!上堂望住窗外發夢,冇騷擾人,突擊問又識答。但唔係個個老師接受,會罰㗎!

王家爸爸 發表於 18-3-26 07:10
問佢識答,又無騷擾其他同學,點解會罰?
小學係呢類孩子嘅地獄,有啲老師有個信念,要從小教導孩子紀律,合群,尊師重道。通常會俾機會,但一兩次咁多,但CP 們話要多年慢慢教導,落差好大。
所以我發覺問題大部份發生在小學階段,捱過上中學就一天光哂。

王家爸爸 發表於 18-3-26 07:10
問佢識答,又無騷擾其他同學,點解會罰?
朋友個麻煩仔去咗美國,美國教育係讚你有進步(例如連續一個月乖乖),香港在你乖乖幾個月後再犯就是教而不善,冇盡力。佢哋有情緒,有時即時控制唔到㗎。

王家爸爸 發表於 18-3-30 10:08
其實無論係邊度讀都好睇運氣,現實同夢想係有段距離,美國經常有學校用"disturbing behavior"作為理由,處 ...
我諗點差都比香港好。前前後後幾個CP,EP, 都話美國資優教育做得好,之後輪到學校老師們又咁講,話美國嘅教育適合孩子多些。嘩!當時小學生嚟㗎,會唔會早得濟?

王家爸爸 發表於 18-4-9 09:16
歧視係不合理政策做成的,以SEN為例,融合教育根本唔係辦法,係做成歧視既根源。首先資優學生有唔同既專長 ...
用雙老師,分set教係可以解决,不過全港一齊改都幾甘,如果為了慳錢group 埋一班教亦有標籤效應。
唔理效果如何,最後班官話有融合教育去吹水。

王家爸爸 發表於 18-4-9 11:10
點解你認為用雙老師,分set教係可以解决?第一,老師數量不足夠;第二,資源不能有效利用;第三,如果改咗 ...
我覺得教育除了學業外還有人際關係。資優,讀障,ADSD等是可以共存的。分set嘅好處係因材施教,不用任何一方遷就其餘。其實每個人都有其專長,唔一定用成績來分。

我唔係咁鍾意精英班制度和母語教育政策,這種系統只是歡迎各科平均的學生,例如我專精數學或英文語文就只能讀B2/3母語教學。以前公司有個秘書入唔到大學,但讀名女校,科英文超勁,幫到同事好多工作。

睇下SPCC家長分享,中英數通分好多個set教,上堂時分課室,其餘時間一同上課,咪幾好?

阿仔中學沒有精英班,中英數只有分大班和小班,津校資源唔夠只有呢個省略安排,即是有補底冇拔尖。

教育資源唔夠,又想搞,最後得個搞字,大家痛苦。
‹ 上一主題|下一主題