用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上個禮拜交左自行表,想取回可以嗎?
樓主: snail
go

上個禮拜交左自行表,想取回可以嗎?   [複製鏈接]

大件仔 發表於 18-1-17 12:36
官塘區高字頭中學,在官塘區都好出名,近年有冇好點,我唔清楚。佢派左一間其實都是b3,不過是派位直資要交 ...
小朋友應該係操行低分, 然後面試時格又有問題。B3學校無他, 唔通真係諗住收個B1生咩, 佢哋都係想收個品性好既, 唔好搞事為主。

little_yolky 發表於 18-1-17 11:08
其實大家係咪要等呈二出咗成績至可以決定報邊間, 所以搞到咁忟呢?  ...

呈二成績一早出咗啦~ 上年年尾已經有啦~
佢尋晚講時 其他家長都好
有啲好心的家長之前都成日提我地剩返幾多日, 要帶齊文件...etc
無諗過話last day仲可以唔知擺咗響邊

bb鼠 發表於 18-1-17 10:12
但總有人唔到最後一刻都唔去交

我記得舊年有家長話唔報自行,淨係大抽獎呢。我其實都好唔理解呢種做法。

littlecath 發表於 18-1-17 13:26
我記得舊年有家長話唔報自行,淨係大抽獎呢。我其實都好唔理解呢種做法。
...
唔難理解喎:1. 小朋友成績好好, 但操行就.......唔乎合自行學校要求, 正常B1中學自己都要B/B+, 既然係咁, 疊埋心水大抽奬。
2. 小朋友成績差到無朋友, 有D父母唔上心, 以為所有B3都係一樣, 所以費事入表。
3. 有聯繫中學(例如:QC/QE), 又知道根據成績係100%無望, 但大抽奬又有機, 一心想搏, 所以唔自行。

回覆 王家爸爸 的帖子

最後都冇取回,其實我小朋友b1b/c, 起初諗住進取d,選一間b1a,一間b1b, 但後來聽聽下b1a要至少級10先好報,所以想轉軚一間b1b,一間b1c...

snail 發表於 18-1-17 18:40
回覆 王家爸爸 的帖子

最後都冇取回,其實我小朋友b1b/c, 起初諗住進取d,選一間b1a,一間b1b, 但後來聽聽 ...
咁都唔係大問題,如果B1A收咗,就早啲叫開始努力。
‹ 上一主題|下一主題