用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇淅vs真光小學
樓主: AAAE
go

蘇淅vs真光小學   [複製鏈接]

AAAE 發表於 18-1-12 11:11
女仔,應該點揀好?

真光

1998Ruby1998 發表於 18-1-15 18:59
放心畀個女升真中的話,真光。如果想搏出面更好嘅小學/中學,蘇小。蘇小課程深 d 緊 d,插班、考神校會好 ...

非常同意

tam_bb 發表於 18-1-16 08:02
蘇小的英文是教深一年,但朋友(女兒讀小二)說,雖然是深一年,但係用primary longman elect (淺嗰個系列 ...

我爬文見係咁

Longman Express 深過 Longman elect.半年

如真小小一用Longman Express P1,蘇小用Longman elect. P2,即蘇小比真小深/教快半年

有錯請指引(emoji)

千語mami 發表於 18-1-17 23:49
何必要比較邊間英文深D, 深D 一定好D? 真光小學讀得輕鬆,升中成積亮麗,蘇小預咗要谷衡佢,buy 邊隻環境就 ...

沒有比較呀,因有姊妹提出所以作出回覆而已(emoji),老實講用咩教科書睇唔到d乜 有樣野叫校本呢

同意兩間都是好學校升中去向都會有唔同。(emoji)

蘇小升中可上更好學校(eg:喇沙,dgs, st paul coed, GH, Paul convent, marymount) 另有bps張祝珊等.

龍校有龍校好但也有弊處,只係沒有人提出而已,睇你係力爭上游定求安穩,當你在小學讀讀下發覺小朋友讀書介乎10-20果堆既時候,想更上一層樓既學校,升中自行或大抽乙一要填自己學校但又想小朋友可以爬更好學校,放棄個聯繫(25%)位又驚博唔到間更好的學校,結果局住要填自己學校,而且龍校升中支援相對會較弱,同樣情況無龍中升中選校時相對會較有彈性。

利申:小朋友讀蘇小,沒有補習,讀得輕鬆 (識同事小朋友沒有補習但有玩樂器上bps,另一個也是但沒有玩樂器上張祝珊)
所以我不太同意蘇小要谷衡佢呢個誇張既講法(emoji),因為讀書好睇個小朋友資質學習態度家庭培養嫁。

dreamdream081 發表於 18-1-18 11:26
蘇小升中可上更好學校,亦可以上更差的學校,或跟唔上要轉校

這個大部份私校也是這樣,你跟唔上家長亦會另謀出路,不適合的勉強讀也無幸福。

每間學校都有讀得差的 那間學校100%保證入到黎一定成績全band 1?!  

你說的不是什麼重點好不好!

hkpapa852 發表於 18-1-18 11:20
龍校主要有兩個問題:

1. 升中時, 能底真係進可攻退可守, 定係作繭自縛呢?

多謝補充(emoji)(emoji)
值得思考下

1998Ruby1998 發表於 18-1-19 00:07
回覆 AAAE 的帖子

坑真因為真係功課唔多,冇教深,又冇任何暑期作業,所以係有好多時間去「自行進補」。如 ...

我認識的從真幼上真小都要外補英普,我曾經看過朋友真小小一普通話,教得勁快又唔深入,難怪小朋友要進補,家長自行做野谷小朋友,這是否叫輕鬆呢?

呢到好多前輩應該都知道,有些學校表面上當然跟你說我們不鼓勵家長外補架,但做出的手法怎能不去外補谷小朋友而又能爭上中學部。  

現今真係好多家長表裏不一,外表跟你說輕鬆,然后又走去外補谷小朋友,這有什麼分別?

致於部份未上小學道聽途說講到振振有詞的意見,請樓主自行分析

AAAE 發表於 18-1-18 23:15
多謝你提出我沒有想過的point.

如果現在讀真幼(普通話很一般因為校長之前叫不要外補普通話,真小有自己 ...

首先我不能代表學校的全部,這是外來生難免會擔心的問題,據老師說通常三個月內小朋友已適應,蘇小小一是沒有教拼音的,到小朋友有一定既聽說能力才開始教,這點我非常欣賞,絕對給時間適應,而且不會在三個月內教晒所有拼音,以循序漸進方式教學生根基是穩健的,蘇浙的普通話能力有多強不用多說。 另每星期有兩天自選活動,有需要可在校學拼音是免費的。  如選蘇小,建議樓主讓小朋友多接觸一點普通話(例如:聽兒歌,點讀圖書等)讓小朋友習慣一下。

蘇浙小學是務實的一間小學,小一到小六(一星期五天的英文堂都是孖堂)都是外藉老師教,英普語言環境,每年朗誦節(英普)有200多個獎項都是由學校老師訓練學生的.

好奇樓主讀真幼為何去考蘇浙?一般讀真幼都會諗住上真小甚至真中(emoji)

正如各前輩說兩者都是好學校,方向亦會有不同亦各有利弊,祝你選到合適的學校!(emoji)

回覆樓主

樓主既然是蘇小用家就不用多說(emoji)。

punlik 發表於 18-1-20 21:51
我既理解是前文家長所講是指蘇小級前35%.

前文家長(13樓家長)所說的是她囡囡是級65% 算是band 1生 而不是級35%
‹ 上一主題|下一主題