用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一線津小, 點谷到好升中成績 ?
樓主: assado
go

一線津小, 點谷到好升中成績 ?   [複製鏈接]

回覆樓主:

多閱讀,有助作文及speaking 卷高分;

操卷/多做練習,對考reading /閱讀卷有用。考試卷很長,唔操卷練到條件式反射去作答,冇可能做得哂。

回覆樓主:

做練習,對數學有用,但亦係理解与練習并重,唔係喪操。

IloveJJ 發表於 18-1-12 10:08
又係我! 你之前咪同我講過操卷驚唔驚壞腦既?我仔終於出晒考試成績啦!

我發覺,做好多練習,原來對佢真係 ...
操卷,補習等等,短時間提高分數好有效,所以容易上癮
就來呈分試,提高成績先。

都係個句,低年級儘量發展為主,高年級分數第一。中學都係,我打算初中儘量不去補習,中4之後再考慮。

Jane1983 發表於 18-1-12 10:47
做練習,對數學有用,但亦係理解与練習并重,唔係喪操。
Agree. 唔通學音樂/運動不去練習會有成果,咁為何學業操練會是猛獸?at the end, its the intention that matters. 我見過一case,超前學數,小朋友不明就找keyword,然後狂操為高分,這才是問題。
操練以外,父母要教小朋友學以致用,otherwise,就好似練波考章ok 但打比賽用唔到技巧

b3410    發表於 18-1-12 13:34

回覆樓主:

其實我對練習的看法好簡單:

1. 練習本質上不是邪惡。所有練習也可以幫助習慣題形,對测考有用的,但不用太多。

2. 練習,極其量只是附助性質,不應該取代正規學習。

常見的幼稚園小一全科補習,化很多時間操卷,如果咁係正確學習,世界上只要補習社,無須學校。更大機會操出高分低能兒。

藍藍媽 發表於 18-1-11 14:25
咁我女女算幸福,每日仲可以去公園玩一個鐘

你囡囡間學校近屋企,所以才玩到?

Wonderlady 發表於 18-1-12 14:39
你囡囡間學校近屋企,所以才玩到?

同區,撘校車四點返到屋企。不過佢學校唔多功課,佢肯乖乖地做應一個鐘內做完,但通常三催四請都做到六點左右

食完晚飯俾佢去公園玩一個鐘,回家再閲讀。所以大量閱讀就稱唔上,叫做有咁啦

九點幾一定要瞓

IloveJJ 發表於 18-1-12 10:08
又係我! 你之前咪同我講過操卷驚唔驚壞腦既?我仔終於出晒考試成績啦!

我發覺,做好多練習,原來對佢真係 ...

操卷當然可以提高分數,唔係操來做物?

但跟 “壞腦” 無矛盾。

MrBeast 發表於 18-1-12 11:23
Agree. 唔通學音樂/運動不去練習會有成果,咁為何學業操練會是猛獸?at the end, its the intention that m ...

操卷無問題,狂操卷有問題?

討論最後流於形容詞既解讀,狂不狂,谷不谷。

話說回來,操卷為物?

相信唔少係為效率,亦唔少係為左 “一伏上向就知點答”。

呢D 話頭醒尾, 見條尾就知係大笨象定老鼠既, 個人覺得係“壞腦”

回覆樓主:

做練習,唔等于狂操卷。亦唔係科科適合操,更唔係人人可以咁操。

Jane1983 發表於 18-1-12 18:39
做練習,唔等于狂操卷。亦唔係科科適合操,更唔係人人可以咁操。

有目的地適量做練習點會壞腦。「盲操」就壞腦。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-12 20:43
有目的地適量做練習點會壞腦。「盲操」就壞腦。

適量係重點。

操卷系爲佐考試欏高分,考試始終有考試技巧,熟考試技巧會著數D,尤其是香港考卷D變態題目。

但系,真正的語文能力,無論中英文,操卷都唔會操到出來。

個人認爲,小一到小四,唔駛操卷,學習重點系中英文大量閲讀及練英文聽力及口語。小五小六三次呈分試前操下卷,爲升中,好正常。

中一到中四唔駛操卷,閲讀及寫作系重點;中五開始做下 past papers, 升中六暑假開始備戰 DSE,練熟題型及考試技巧,狂操九個月,差唔多!

讀書系馬拉松,一開始就操,學唔到野之餘,令細路失去學習興趣更弊!

IloveJJ 發表於 18-1-12 23:29
你咪剩係睇我第一句先得架!
你有無睇埋我後面講乜?我話佢正正因為嗰日做咗好多唔同類型題目,錯咗好多次, ...

你講既係有可能,係咪可以話只係操卷得來呢。

記得會考時代,不同出版社都有對歷屆會考試題出SOLUTION, 所以答案都有好多種做法。 睇得多係會識點樣不同方法 TACKLE 問題。 所以你講既,其實係睇多D WORKED EXAMPLES。

一般講 “操題” 既目的, 係求熟,求快。 簡言之係效率。有不少中學甚至小學,係要求學生壓縮時間內做大量題目。要達到要求,只能練到一埋位就知答案。我係指呢種境界會壞腦。

當然香港學制到高中一定係要效率。但如果小學甚至初小已經要求細路達到呢種境界,只會係令佢哋習慣左呢種學習方式,變成學習既唯一方式。需知小學就係建立習慣既黃金時機。

好似有D 細路小學階段背書叻,令佢攞高分。 習慣 “物野都背” ,以為 “背左就掂” 亦係與 “操題” 五十步與百步之別。

ar_mak 發表於 18-1-12 13:54
練習,閱讀,訓練,上堂,補習,做卷,考試。。。。。本質上不是邪惡。係呢堆野經過加工之後就變得邪惡。所 ...

你講呢D,一定係岩既。

即係好似 “刀仔”, 係武器,亦係工具。有人用切水果,有人用來殺人。 “刀仔” 難話邪惡。

“槍” 呢?  如果大部份情況係用來殺生既,咁多少都係邪邪地。

咁 “操題” 大部份情況,為左物?

回覆樓主:

我大仔呈二數都明顯上左,睇番吾小心是少左,做多些吾同類的卷綀多些条件反射在小学數來说是有助提升成績.有信心左,在解難方面願意放多些時間亦不致於操多坏腦。但語文科,起碼我校是厅不可能用同一方法. 阅讀外暫覺得multi media 学習(上網)最能keep自学探索的興致
‹ 上一主題|下一主題