用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我收到offer,但唔想同小朋友講住⋯
樓主: lololala
go

我收到offer,但唔想同小朋友講住⋯   [複製鏈接]

楼主,你最瞭解自己孩子性格。他会放軟手腳嗎?自己-向如果教好他做甚麼也应認真、全力以赴,就算之後不是开行turbo也不為过~~我女成班同学早有直资收,但个个都唔会放軟手腳,直踩至PreS1. 她们有她们的pride, 不会讓自己成績表上差下來。當然,知有offer, 心情也不会如前那麼盡此-舖禁盡,但唔代表会差,心情輕鬆应付得反而也好。

你在跟仔報喜同時可順便教導他要有始有終,為小学做个完美句号,这才对得住捱了两年的自己。

我係你一定講。佢知道自己有offer一定會好開心,覺得自己的努力冇白費。就算學習上會hea d,又如何?有輕鬆少少也未必是一件壞事。更重要的是你咁樣係講大話,真係唔應該。相反,你要鼓勵佢積極學習,升中後也要保持良好的學習態度才可成功。講真,上到中學都係要靠自己。
我個囡都有offer, 我第一時間同佢講,今次考試完全放手俾佢自己溫。我話佢知佢進入另一階段,大個女啦,今後要自主學習,考成點完全是她自己努力的成果。
講到底,講大話係唔啱,你應該同佢道歉,話佢知你既擔憂,相信佢會明白。

同意坦誠及尊重。  如果這己是心仪学校可讓他知道。末來6年是我們要放手及他們要學會分析及承擔後果。我們只可以做他們最信任的支柱

我都鼓勵同小朋友講。
我連offer 封信都留俾佢自己開,大個仔,要自己面對自己的事情。佢見到offer 開心到飛起。

要講的,日後朋輩間對你有怨言

回覆樓主:

答他在waiting list,未知收唔收。

叫佢努力考好呈三

Jasmine-4711 發表於 18-1-7 11:17
答他在waiting list,未知收唔收。

叫佢努力考好呈三

回覆 lololala 的帖子

係邊間中獎呀
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

朋友兒子呈一後已有很好的直資收了,知道後很開心,呈二考試時考得更好。所以,你不用擔心吧,把好消息說給他知。

lingling06 發表於 18-1-7 08:21
回覆 lololala 的帖子

雖然小朋友無再追問,但唔代表無嘢。
真係好失望的
我女升中時,好多同學考同一間學校,佢睇住個個開始有2 nd in, 有offer...

雖然佢表面冇野,後來有家長話我知,呀女係學校日日問同學有冇消息,我先知道佢內心係好難受的。

樓主,如果最後你地一定會要呢個offer,點解唔講呢?

就算想要更好的,話俾呀仔知佢既能力已經得到認同,只要再努力,佢可以有更好的,這不是更好更令小朋友向上嗎?

不要折磨小朋友,在這個階段,佢見到人有佢冇,會很hurt的。

moboy 發表於 18-1-7 12:11
朋友兒子呈一後已有很好的直資收了,知道後很開心,呈二考試時考得更好。所以,你不用擔心吧,把好消息說給 ...

每個细路性格不同,有些知道都冇影响,有些知道後就日日打机。

由樓主決定吧。

mother904 發表於 18-1-7 13:03
樓主,如果最後你地一定會要呢個offer,點解唔講呢?

就算想要更好的,話俾呀仔知佢既能力已經得到認同, ...

認同

樓主忽略了朋輩間的蜚短流長
其實很大殺傷力
亦不認同自己小孩的努力結果

令小朋友為自己努力自豪再做好d不是更好嗎

我會講。Hea未hea d囉,真係無乜所謂。升中後無乜機會,又要辛苦過!

2jkidsfather    發表於 18-1-7 16:54

lololala 發表於 18-1-7 00:24
因為怕佢會放軟手腳hea考呈三⋯⋯有無家長都係咁?

Update: (一陣會同佢講了⋯⋯⋯)
說慌已不是好身教
何況你小朋友已小六,真係你唔講佢就唔知?

既然你都會 Take offer, 呈三等佢輕鬆考都係好事

況且,你小朋友本人都好想已個 result, 係唔係?

wootungtung 發表於 18-1-7 02:14
盡快講,先正確,嚇壞小朋友,同學仔互相講閒話,好慘的。
我都係咁話。
一陣佢以為同學有,佢冇,都會唔開心。点知原來係m u m隱瞞佢,又 hurt 多次

回覆樓主:

我女果時考呈三,啱啱俾佢唯一考又勁鍾意嘅直資收咗,佢自己上網check知道收咗,呈三就完全唔溫,hea考,反而可能冇壓力下,俾佢全部科都9字,連閒科都全A,躍升b1a

我有同女講, 我地仲一齊傾咗好耐, 到底仲交唔交自行, 亦講明唔可以因為有學校收就 HEA 讀, 因為我女其實都心儀一間津校, 所以我地傾好咗呈三後去到咩位置我地會放榜後去叩門, 咩位置我地就返去大抽獎.

回覆樓主

我會同小朋友有學校肯收 但要看最後呈分試學校結果才正式收

回覆樓主

我會同小朋友講有學校肯收 但要看最後呈分試學校結果才正式收
‹ 上一主題|下一主題