用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 由初時懷疑BB視障、再自閉....到3歲最後診斷原來一切正 ...
go

由初時懷疑BB視障、再自閉....到3歲最後診斷原來一切正常  

對光無反應,唔望人,唔親媽媽,唔手指指,成日睇轉轉,唔講野.....我小朋友之前全部中哂

見左好多醫生專家、聽過好多負面診斷,睇左好多文章,上左好多堂,聽左好多意見....自己不知不覺都做左專家咁

由一開始2個月大已經無咩希望,因為幾位醫生說他可能是視障,之後就是機會好大既自閉,之後徵狀竟然慢慢消失,現在醫生診斷發展一切正常,不是自閉。呢2年幾既心結,終於可以放低

想鼓勵一d擔心緊同面對緊既家長同小朋友,同埋多謝曾經分享同鼓勵我既jm。我總覺得無論是小朋友原本就無事,定有蓋過某d行為所以睇唔出都好,已經唔重要,而家佢已經係一個會表達同成日好開心既小朋友。

因為一開始,已經打定輸數,我絕對唔會想像到有呢一日,俾信心小朋友,大家要努力!

大家想知d咩,我樂意分享俾大家

回覆樓主:

恭喜你呀。我仔差不多三歲。你個 user name 我認得呀。當時大家差唔多時間在 babykingdom 講 bb 事㗎。
請問現在話冇事的診斷係邊個專業嘅人做㗎? 係政府定私人㗎? 同埋在診斷冇事之前,你做過咩治療呀?希望我仔都可以好似你BB 咁就好喇。

JNF 發表於 18-1-6 13:55
對光無反應,唔望人,唔親媽媽,唔手指指,成日睇轉轉,唔講野.....我小朋友之前全部中哂

見左好多醫生專 ...

恭喜,我都想仔仔好似你個小朋友咁,請問有冇做過咁治療

好好呀,我囝囝兩歲兩個月時都診斷為有自閉特徵,而家兩歲七個月,好似各方面都進步左好多,我都有諗過年尾佢三歲幾見CAC會唔會同我講佢其實冇事

佢主要言語唔係好得,請問你囝囝幾時先開始講野? 而家言語能力追番晒嗎?

chan.hoiyan 發表於 18-1-30 13:34
好好呀,我囝囝兩歲兩個月時都診斷為有自閉特徵,而家兩歲七個月,好似各方面都進步左好多,我都有諗過年尾 ...

Sorry 大家我之前logout左好耐無上黎漏左回覆

最後係訓練既老師同醫生都覺正常,而係由政府既CAC評左話唔覺邊方面有問題。佢一直讀主流幼稚園,一返全日就講野了,而家講野好好呀

其實唔知係早左訓練定純粹自己追返,之前因為太明顯所以我有外面俾佢上playgroup,私人訓練,我覺得俾佢接觸多 d野同耐性教佢功效大d

大家要努力呀,一定有得追的

JNF 發表於 18-1-6 13:55

見左好多醫生專 ...

恭喜你同小朋友,真係好開心,我想了解多點當時你小朋友的情況怎樣?現在你小朋友幾大?你們一定付出了很多,希望你小朋友繼續進步。

vincelo29 發表於 18-7-17 13:12
恭喜你同小朋友,真係好開心,我想了解多點當時你小朋友的情況怎樣?現在你小朋友幾大?你們一定付出了很 ...

佢頭幾個月時好似睇唔到野咁無眼神反應,眼科醫院同兒科都話照腦,係好灰。而一年後佢視力正常返又中哂自閉特徵...
而家3歳幾啦,一切OK無哂特徵啦無特別再跟進治療了

回覆 JNF 的帖子

其實在三歲前被評為自閉症,家長也不要太擔心,因為仲有3年黃金時間比我哋為小朋友做好多嘢呢!好似我兩個仔(7歲及9),在3歲前都被評為自閉症(其中1個仲被CAC評為係中度自閉,有智障)。經過黃金期(3-6)一系列既治療,而家兩個讀緊主流小學,與一般小朋友無異,老師亦不知道過去的病歷呢!

小朋友將來發展成點,我哋係估唔到嘅 (包括我在內) !但作為父母既,應該喺黃金期盡力為小朋友做可以做既嘢。

JNF 發表於 18-7-18 08:50
佢頭幾個月時好似睇唔到野咁無眼神反應,眼科醫院同兒科都話照腦,係好灰。而一年後佢視力正常返又中哂自 ...

媽媽,真係辛苦你了。當時一定好擔心。

fandd 發表於 18-7-19 01:32
回覆 JNF 的帖子

其實在三歲前被評為自閉症,家長也不要太擔心,因為仲有3年黃金時間比我哋為小朋友做好多 ...

恭喜你呀。要訓練兩個小孩相信都好辛苦吓。有甚麼心得可以分享嗎?

回覆 JNF 的帖子

其實在三歲前被評為自閉症,家長也不要太擔心,因為仲有3年黃金時間比我哋為小朋友做好多 ...

請問當時係評估錯?定真係治療訓練幫到?我仔現在兩歲有自閉特徵,又未開金口,我都尋求緊評估各訓練!智障都train到?可以share多少少嗎?祝福你和兩個兒子

Fatfat_ball 發表於 18-7-25 00:51
請問當時係評估錯?定真係治療訓練幫到?我仔現在兩歲有自閉特徵,又未開金口,我都尋求緊評估各訓練!智 ...
已把囝囝的經歷PM給你!

回覆 JNF 的帖子

請問可唔可以分享下應該做啲乜嘢訓練?thanks!!

回覆 karineko 的帖子

回覆 lobb2015 的帖子

fandd 發表於 18-7-30 23:29
回覆 lobb2015 的帖子

可以也把經歷 pm比我嗎?

回覆 JNF 的帖子

hi, 可以pm 仔仔經歷比我嗎? 謝謝你

JNF 發表於 18-7-18 08:50
佢頭幾個月時好似睇唔到野咁無眼神反應,眼科醫院同兒科都話照腦,係好灰。而一年後佢視力正常返又中哂自 ...

你好呀!你話你仔之前中哂自閉特徵?請問係幾多歲?其實有時我真係好想知道除左我地自己之外,有冇外人會睇得出或者覺得你bb有問題去同你講呢?我仔啱啱兩歲,我都覺得佢有自閉,因為唔識講野,淨係識叫媽媽,燈同車,成日會跟youtube唱歌,節奏跟到,但字就講唔到,佢唔識手指指,好鍾意轉玩具,但佢又鍾意同人玩,眼神都ok,我都唔知佢係唔係!我身邊個個話唔覺得佢有問題,淨係話我太擔心,話我痴線,我壓力都好大架!邊個想成日話自己個仔有問題架?但外人都唔明白我

回覆 fandd 的帖子

可以PM我嗎?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊