用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SC考小一
樓主: happygirl1284
go

SC考小一   [複製鏈接]

tantanmama 發表於 18-1-4 14:51
可能咁啱我識的SC家長都係比較進取型啦. 其實唔止SC, 其他私幼都多學生外補架喎. 呢幾年考小競爭太激烈, 人 ...

Yes, 主要為叩門,叩完即cut

Forgetmenot999 發表於 18-1-4 15:26
今年識人普通學券零外補有4offer

Offer唔洗多,最緊要中心儀學校

^GGmami^ 發表於 18-1-5 23:47
講得太好

同揾老公一樣。
追自己既男仔唔洗多,最緊要有一個肯同你結婚。

1162694sd 發表於 18-1-6 00:03
朋友都好似你個case咁,讀名幼再加private tutor for phonic,oral and reading(都係冇功課) , 游水,畫 ...

Who cares?

I am also this type. 自問是進取型但不是怪獸。

PPyeung 發表於 18-1-6 00:27
Who cares?

I am also this type. 自問是進取型但不是怪獸。

洗乜理人咁多,你仔女考到心儀直私乜都值得

dd_bb_kf 發表於 18-1-6 00:38
Yes, phonics is good for KG kids, can treat it as building foundation for future learning. As long a ...

Phonics or starters 係外補第一步,回家也是温習。
學好語文,幾時都有著數,叩門小一也有準備

happygirl1284 發表於 18-1-6 14:58
謝謝你的意見。學費不是我最大的考慮,我最想在這幾年打好個底子,為小學作準備。不過我想問sc有自己一套p ...

SC is good school. Good english environment.

如果目標是名直私,我會揀SC而放棄培幼。

培小不算太難考入,讀SC也可以考培小。

如果小學不是心儀,不需去培幼。

simoncwl 發表於 18-1-8 20:57
LH教學比較活,其實書的內容我都冇同小朋友去複習,反而佢地會想再學書本以外的知識,這比死讀爛記書內知 ...

LH is also good in language
‹ 上一主題|下一主題