用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 bb出年出世 點預備佢入國際學校條路?
樓主: 神童
go

bb出年出世 點預備佢入國際學校條路? [複製鏈接]

希望大家唔會覺得我太怪獸家長
囡囡仲喺我個肚度 出年4月先出世
我同老公都想小朋友讀國際學校
知道一個學位難求
所以想請教下大家
1. 點equip個小朋友嫁呢?bb幾多個月開始要準備?點解有啲話bb 6個月既時候已經要報名?
2.係咪讀果間國際學校既幼兒園大機會好多?
3.除左讀國際幼兒園外 有無外補?或樂器?或運動?
4.用disney/ oxford果啲教材有用嗎?OR
無用依啲教材既家長 平時係點教子女英文?

追左依個版一個星期
對國際學校既認識好皮毛
如果有問錯問題 希望大家見諒 謝謝

4    0    0    0

ZackMama 發表於 17-12-22 11:16

我小朋友仲未成功有小學offer住,經驗尚淺,不過可以分享吓 ...

thank you so much for ur opinion!
hope u will hv a good news^^

貝珠 發表於 17-12-22 11:35
1. 有部份國際學校,愈早報名愈好,e.g. Kellet, FIS, NAIS, JIS (可能有遺漏,請其他人補充),Australia ...

想問多少少
通常會比小朋友上幾多個playgroup?
我自己覺得一星期一兩堂好似太少

torunpoland 發表於 17-12-22 11:44
1. Just follow his natural path of growth, except make sure he can understand English in an intervie ...

thank you
we never see Is an shelter of LS
LS surely hv different strength compared to IS
just IS is more suitable for my family^^

mandy_ng207 發表於 17-12-22 13:23
回覆 神童 的帖子

我仔K1,未考小學,不過都可以分享下...

thank you so much
咁你仔仔K1之前 係點栽培佢?
幾時開始上playgroup? 上得有幾密?
btw wish u all the best

EconFather 發表於 17-12-22 16:18
首先俾個意見你,專心養胎,身心健康比任何事都重要。

假如你真心選擇考國際學校,首先要學識放棄,放棄 ...

thank you for ur valuable comments
我地無諗過要個囡讀超級神校
即使如果有幸比佢抽獎中到 我諗我地都唔會比佢讀
始終我地想小朋友輕鬆讀書就算
身體健康 開開心心 簡簡單單 過一世就算

依加唯一係怕小朋友如果淨係識流利英文
但最後都無國際學校讀
最後要讀一啲品行比較參差既LS
正如你所講 學衰嘅嘢係好快

多謝你既意見^^

Radiomama 發表於 17-12-22 17:38
讀國際學校的話,先考慮家庭經濟條件,然後決定住的地方。
假設心儀:
Hong Kong International School

地區選擇都係我想問嘅問題
請問esf會點審核我個地址架呢
如果我先用港島地址報
到真係收左我先搬去港島 可行嗎?

凝聚態 發表於 17-12-22 19:57
其實無需要做甚麼,到適當年齢只需要安排孩子去全由native speakers教的playgroup或興趣班,若入不到有小學 ...

多謝你既提醒^^

s7824 發表於 17-12-22 22:01
讀耀中 play group 上 PN,耀中 PN interview in 家長,唔問小朋友,最重要係家長理念同學校夾,上佢 play ...

多謝你話我聽耀中既情況

boolove2013 發表於 17-12-22 22:49
1. you can take your baby to playgroups, I would recommend Tutortime, woodlands, safari kids, anfie ...

thank you so so much for the info on playgroups
i hv looked into them
very useful tips!

islychiang 發表於 17-12-23 10:11
我同樓主幾似,係大肚時已經諗讀LS定IS,個仔快3歲亦已有國際學校收,出年讀。而我因為工作關係,我係不停 ...

多謝你既提點
我會認真睇清楚邊啲係真國際
btw congrats!

poonseelai 發表於 17-12-23 13:34
何謂品行参差?IS就無?

唔好誤會 我相信無論任何IS/ LS入面都有好份子同調皮搗蛋份子
只係如果我知道間IS係管理唔好依個問題
依間學校可能已經唔喺我考慮之列
但LS大抽獎 唔到我控制。。。
希望我解釋得清楚^^

CaCa800 發表於 17-12-23 15:16
ESF 幼稚園好似冇分catchment zone, 小學同中學就有。你可以上ESF 個website 查下。
...

係呀
不過如果唔係打算讀佢嘅小學中學
我可能未必會讀佢嘅幼稚園

964000 發表於 17-12-31 12:58
唔怪獸,很有planning, 好過那些左搖右擺結果兩頭唔到岸。
想入IS, 首先家長有IS mindset, 先甩左local那 ...

nintendo 發表於 17-12-31 13:39
新手父母通常都好多想法,但有時小朋友性格能力又個個唔同。
回想起來,這二十年我自己都有很多想法,但其 ...

我會努力 tks
‹ 上一主題|下一主題