用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Sammi8818
go

.... [複製鏈接]

好多野, 細個好易教

同埋係教導/解釋, 而非責罵, 佢好易接受.

最怕習慣成自然, 好多野慣左, 個膽就會越來越大, 後患無窮!

回覆樓主:

小時候我也是大話精,為了一個好明顯的過錯,如偷飲益力多,我也會講大話;但少左兩枝係無得騙人的;我的大話是一種習慣,一種逃避媽媽打罵的習慣。因為一做錯事,就會「打幾吓」。宜家我做人老婆做人阿媽,我堅信一點,要丈夫(或囝囝)老實不騙我,先要好好控制自己不把個人價值得太大,責罵對方所謂做得無咁好的事。因為日後只會讓他們不再願意講真話的。我覺得了解孩子講大話背後的原因重要過佢講大話是錯這件事。講真,小六生不會不知道誠實的重要。除非他是講大話的慣犯,否則我會更傾向檢討自己對他「考得低分」時的反應。

ar_mak 發表於 17-12-22 02:49
如果第一次講大話係發生於幼稚園或小一果陣,咁我又唔會話佢係講大話,而係教佢從誠實既角度去將件事表達番 ...

其實個個小朋友都係好怕被家長話/責罵/罰。如果家長情緒控制得唔好成日打罵罰既話,小朋友為左逃避被罵被罰,隱瞞/講大話係好正常。

我自己多講道理少責罵,在k1時第1次發現阿女講大話。老師話佢喺學校曳豬,我問佢就話冇,當下我冇篤爆佢,只係事後同佢睇幾本關於誠實既繪本。過左一排傾計傾開嗰件事,佢就認左,我都冇責備佢,只係話佢唔同媽媽講真說話,媽媽好唔開心,媽媽希望佢能力誠實。自始冇再發現佢講大話,到今年k2,仲會主動講衰野俾我知。有次佢放學後話我知嗰日掛住同同學玩,唔記得左出去(課室外分組)上英文堂。我完全冇責備佢,只係提佢下次要留意避免再犯。

最近買左幾份玩具俾佢,叫佢將部份舊玩具送俾人,佢唔願意,我就話爸爸會話我地又買新玩具。回家後,佢馬上收埋啲新玩具,口中念念有詞咁話"收埋,唔係爸爸見到既話會話我地…" 仲同我講等佢放假+爸爸返工時攞出來玩,真係打算一直隱瞞落去。我同佢講一家人冇秘密,如果同爸爸坦誠既話就可以放假時同爸爸一齊玩,會更加開心。又講返之前一單大鑊野,我自己都冇隱瞞爸爸,一樣同爸爸坦白,爸爸都冇責備我。當日,佢一見到爸爸時就主動拎份新玩具出來自首,爸爸也冇責備我倆(我事前已經同爸爸備左案)。

我覺得重點係小朋友唔怕講真說話,佢自然唔需要講大話。如果家長係罵得之人,小朋友講真說話係需要好大好大既勇氣。家長唔過份期望/俾壓力小朋友的話,小朋友都冇必要講大話。在責備小朋友講大話既同時,家長應先檢討下自己對小朋友既態度。

好多成人都會講大話, 唔排除由細個開始已經係咁...

另外, 家長正是小朋友的學習榜樣, 家長的行為, 小朋友全部看在眼裡.

好多壞習慣, 例如:粗口, 多數係從家人口中先接觸.

https://www.facebook.com/popachannelhk/videos/1859588054332008/

Sammi8818 發表於 17-12-21 11:37
打機不係佢假期應得, 係考得好先有得打. 依家仲要講大話, 簡直雙重罪.
下次改變下遊戲規則:
第一,打機時間長短同成績表名次掛鉤。
第二,有講大話,罰停一個星期打機。

mimi222shi 發表於 17-12-21 12:32
講大話不能由佢,誠實好重要。
有次默書,小朋友係全班唯一的滿分,佢回家發現一大段背默當中,原來有一個 ...
誠實真係好重要,講大話一定唔可以由得佢。但係講大話既習慣唔係一日之間發展出來既,要正視應該係好耐之前就要正視!事情已經發展到呢個地步,其實罰已經唔係辦法。如果罰變咗常態,罰既作用唔會大,反而適得其反。

回覆 Sammi8818 的帖子

過來人經驗,亞仔小5呈一時,因數學突然80,派了卷成個星期都話未派,到送佢返學剛巧有同班同學問佢數几分,由於佢未試過80,又剛巧平日成績差過佢的女同學85,佢就順口話88,大話連續2個,我先知派左卷,等佢同學走左,我忍吾住系學校門口大駡他,到後來我諗返轉頭,可能佢好驚我閙,又不知如何是好,呈分先黎80。最後,多點体諒小朋友,事出必有因,要了解下小朋友內心。

回覆樓主:

https://www.facebook.com/24parent/videos/10156859333545278/

回覆樓主:

見到咁多意見我也受用了,我女也有講大話,已小一了

小朋友講大話是一種自我保護,家長要好好反思,是不是給小朋友壓力太大,令到他講大話。

回覆樓主:

第一次就要講點罰?大家在工作上有無做錯野? 上司點罚我哋?

在我認識的同輩中,好多成年後也是實幹,社會上不錯的人。他們中(包括我)小時候全部有「曳」,大話,粗口,唔返屋企。但過左反叛期,多數自己識諗。

罰是傷感情,非常負面的做法。罸的反面是奬,用奬可不可以呢?誠實乖巧有奬。

罰同打一樣,愈罰或愈打愈麻木。此帖看到中國人父母有打壓的傾向。經常期望小學生「識諗」。幾十歲大人也未必「識諗」!
‹ 上一主題|下一主題